7 сортів винограду без кісточки, з яких можна отримати родзинки методом природної сушки прямо на лозі

З винограду можна приготувати не тільки смачне вино або незвичайний десерт, але і саморобний родзинки. Існують такі сорти, які дозволяють отримати сухофрукти, не знімаючи ягоди з лози. А сонячне світло зробить продукт більш корисним.

Томпсон Сідлісс

7 сортів винограду без кісточки, з яких можна отримати родзинки методом природної сушки прямо на лозі

Даний вид вважається найбільш універсальним. Він характеризується середньою гроною (близько 450 г), стійкістю до нематод. Має невеликі ягоди янтарно-жовтого кольору з дуже солодкою м’ясистою м’якоттю гармонійного всмаку. Виноград може бути використаний як для традиційного виробництва винограду, так і для природної сушки. В останньому випадку вже після 15 серпня рекомендується прорідити лозу, щоб забезпечити доступ повітря до решти ягодам. Найвища концентрація цукру настає приблизно до 15 вересня. Природна сушка триває близько шести тижнів.

Фієста

7 сортів винограду без кісточки, з яких можна отримати родзинки методом природної сушки прямо на лозі

Це сорт без кісточок раннього терміну дозрівання. Він цінується за можливість природної висихання при виготовленні родзинок, а сухофрукти при цьому завжди виходять дуже високої якості. Плоди мають тонку шкірку світло-зеленого або жовто-зеленого кольору. Їх цукристість становить приблизно 21-22%. Перетримувати урожай на кущах не рекомендується – «Фієста» схильний до зараження сірою гниллю та грибковими захворюваннями і поразки кліщами.

Довайн

7 сортів винограду без кісточки, з яких можна отримати родзинки методом природної сушки прямо на лозі

Даний сорт являє собою складний гібрид з високим рівнем цукру (близько 21%). Він один з перших був отриманий в результаті застосування технології збереження зародка. «Довайн» відноситься до культур з раннім терміном дозрівання. Він має великі грона з білими овальними ягодами, м’якоть яких дуже солодка. Прі вирощуванні куща потрібно враховувати, що лоза дуже швидко росте, тому потрібно штучно обмежувати її висоту. Єдиний недолік – нестабільний по роках урожай. Крім того, сорт може пошкоджуватися низькою зимовою температурою.

Сельма Піт

7 сортів винограду без кісточки, з яких можна отримати родзинки методом природної сушки прямо на лозі

На кущах формуються середні конічні грона з дрібними ягодами, рівень цукру яких близько 22%. Слабка сторона сорту – чутливість до нестачі цинку. Але проблема швидко вирішується прикореневою підгодівлею даними мікроелементом. Також виноград не дуже стійкий до грибкових захворювань і шкідників. «Сельма Піт» на кущах сохне набагато швидше за інших білих сортів. Крім того, з одного куща виходить більше родзинок з високою якістю.

Коринка Чорна

7 сортів винограду без кісточки, з яких можна отримати родзинки методом природної сушки прямо на лозі

Сорт має й інші назви – «Занте Куррант», «Смородина Зантен». Це безнасінний виноград з раннім періодом дозрівання. Має сильнорослі кущі з середніми циліндричними гроздьямі. Дрібні ягоди винограду мають темно-червоний колір і покриті рясним восковим нальотом, а родзинки з них виходять дуже якісні. Крім того, даний вид має приємний аромат, тонку шкірку і містить велику кількість вітамінів: аскорбінову кислоту, біофлавоноїди, мурашину і саліцилову кіслоти. Даному сорту загрожує оїдіумом (справжня борошниста роса).

Літній Мускат

7 сортів винограду без кісточки, з яких можна отримати родзинки методом природної сушки прямо на лозі

Цей сорт відноситься до столових. Характеризується раннім терміном дозрівання. Має великі грона (маса деяких може досягати 1 кг) з овальними подовженими ягодами янтарно-білого кольору і мускатним ароматом. М’якоть м’ясиста з високим вмістом цукру (до 20%). Примітно те, що сорт стійкий до утворення несправжньої борошнистої роси і оїдіуму. Крім того, «Літній Мускат» має високу транспортабельність.

Алмазний Мускат

7 сортів винограду без кісточки, з яких можна отримати родзинки методом природної сушки прямо на лозі

Даний сорт використовується для виготовлення кондитерського родзинок шляхом природного сушіння, прикладів використання яких дуже багато в розділі “Кулінарія” тернопільского портала http://monaco.te.ua/. Ягоди мають більш виражений мускатний аромат, ніж плоди сорту «Саммер Мускат» . На кущах формують грона масою близько 450 г з круглими м’ясистими плодами світло-зеленого кольору. Сохне виноград протягом чотирьох тижнів. Сильною його стороною можна вважати високу врожайність пасинків після заморозків.