Який мед називається падевий? Його характерні ознаки, переваги і недоліки

Працьовита бджолина сім’я без діла сидіти не може. Тому навіть жарким посушливим літом, коли на в’янучої кольорах не утворюється пилок, вони все одно знаходять з чого робити мед. В якості альтернативи виступає падь – солодкуваті виділення представників флори і фауни. Як відрізнити такий мед від звичайного, якими достоїнствами і недоліками він володіє?

Джерела утворення паді

За походженням прийнято поділ паді на 2 групи.

  1. Рослинна – це медяна роса у вигляді прозорих солодкуватий крапель, яку виділяють рано вранці листя і пагони рослин. Виробляють їх чагарники, листяні, плодові і хвойні дерева.
  2. Тваринна падь виходить завдяки життєдіяльності попелиці, червців, медведок і листоблошек. Головний постачальник – попелиця, саме вона поставляє найбільше солодкого нальоту на листках. У порівнянні з рослинної в ній набагато більше білкових компонентів, мінеральних солей і кислот.

Увага! Бджоли навіть в самий голодний період не беруть долину з вмістом цукру нижче 4%.

У момент збору падь безбарвна, але готовий мед дуже темного кольору. Так як його склад сильно відрізняється від квіткового, для харчування бджіл він не підходить, а для людей, навпаки, дуже корисний. Багатьох не влаштовує його специфічний смак, але як ліки йому важко знайти заміну.

темний мед

Характерні відмінності

Розпізнати падевий мед легко, і зробити це можна відразу за кількома зовнішніми ознаками.

  1. Колір завжди буде темним: від бурого і насичено-зеленого до темно-коричневого і чорного.
  2. Запах, а вірніше – відсутність характерного медового аромату. Можна відчути лише пряний гіркуватий запах паді.
  3. Цей продукт складно назвати смачним – хоч він і солодкий, але з гірчинкою, до того ж відчувається присмак солоду. Хвойний мед найприємніший.
  4. Відрізняється мед своєю структурою і консистенцією: кристалізується повільно або цього взагалі не відбувається, тягнеться, дуже в’язкий, має високу гігроскопічність: бджоли навіть не запечатують стільники з ним через високий вміст вологи.

Бджоли в будь-якому випадку додають до паді трохи нектару, і чим більше підмішано квіткового меду до падевому, тим він буде рідині. Ще одна характерна відмінність – погана розчинність в воді.

незвичайний мед

Особливості складу

Вміст корисних речовин в складі цього незвичайного меду буде залежати від джерела освіти паді. Так, фосфору в меді, зібраному з сосни, в 6 разів більше, ніж в Ясенів. Порівняння з квітковим медом взагалі не на користь останнього. У падевому набагато більше калію, фосфору, заліза, марганцю і кобальту.

Багатий він полісахариди, фруктозою, глюкозою та іншими цукрами. Втричі більше в ньому білків, достаток амінокислот. До того ж, він ще і калорійний – містить 324 кКал.

Саме надлишок мінералів і азотистих з’єднань роблять такий мед небезпечним для зимового харчування бджіл – від такого корму вони гинуть. Людському організму подібний склад йде тільки на користь.

Корисні якості меду з паді і області його застосування

Падевий мед є високофруктозним, так як її кількість перевищує вміст глюкози – такі сорти рекомендовані для літніх, ослаблених людей, а також піддаються значним навантаженням, як фізичним, так і розумовою. Він допоможе відновити сили, підвищити загальний тонус, стане при необхідності антидепресантом, матиме позитивний вплив при лікуванні серцевих недуг, попередить розвиток атеросклерозу.

Завдяки наявності калію і фосфору кісткові тканини після травм і переломів відновлюються помітно швидше. Для старшого покоління це гарна підмога в профілактиці та подоланні вікових захворювань.

користь меду з фруктами

Насиченість меду рослинними і тваринними мікроелементами сприяє поліпшенню складу крові, попереджає розвиток анемії. Варто звернути увагу на його застосування для поліпшення травлення, він пригнічує патогенні мікроорганізми.

Увага! Білки і амінокислоти, що входять до складу падевого меду, прискорюють метаболізм, що позитивно впливає на очищення організму від усіляких токсинів і відкладень холестерину.

Затребуваний цей продукт не тільки в традиційній медицині, але і в косметології. У кулінарії, на відміну від квіткового аналога, використовується рідко через специфічний смак і тільки в натуральному стані – без розігріву, щоб не втратити цілющі якості.

Обмеження до застосування

Небезпечним цей мед може стати для алергіків, як втім і будь-який продукт бджільництва. Обережність не завадить і діабетикам. А тим, хто стежить за своєю фігурою або страждає від надмірної ваги, необхідно пам’ятати про його калорійності. Чи не дається дітям до 2-х років і вагітним.

Рекомендована кількість в день – триразовий прийом по 1 ст.л. Судячи з дозі, стає зрозуміло, що це, скоріше, не ласощі, а ліки.

склад меду

Вимоги до зберігання

Продуктом довгого зберігання падевий мед не назвеш. Через його гігроскопічності і складу він може швидко закиснути, тому купувати краще трохи – в розрахунку на 2-3 місяців.

Довше збережеться при температурі + 7⁰C, а ось при + 15⁰ потрібно з’їдати його швидше. У холодильнику такий мед не зберігають. Показник вологості не вище 60%, для зберігання використовується тільки скляна, ретельно закритая тара, так як від контакту з повітрям він буде псуватися.

Не варто ставитися до падевому меду як до другосортного тільки через його не надто приємного смаку, адже в багатьох ситуаціях він незамінний і як лікувальний засіб, і як профілактичний. Тому в кінці літа обов’язково варто прикупити цей цілющий бджолиний продукт, який стане вашим домашнім лікарем.

Що таке падевий мед: відео