Полуниця, вона ж садова суниця з красивою назвою Альба відноситься до ранніх сортів. Якщо вірити опису, культура має й інші переваги. Чого тільки варта її апетитний вигляд на фото! Однак, незважаючи на ці переваги, сорт збирає суперечливі відгуки і думки садівників.
Головні характеристики полуниці Альба
Сорт суниці садової Альба – справа рук італійських селекціонерів. Їм вдалося отримати культуру, яка дозріває дуже рано. Під відкритим небом, в променях весняного сонечка полуниця починає червоніти вже до середини травня.
Основні характеристики ягоди, яка відноситься до елітних сортів:
- розмір – великий. На фото деяких дачників 1 шт. порівнянна по висоті зі сірникових коробок;
- вага – 25-35 г, хоча є дані, що максимальна позначка на вагах може досягати і 50 г;
- форма – подовжена, овальна;
- м’якоть – щільна, з не дуже яскраво вираженим ароматом суниці;
- колір – насичено-червоний, з глянцевим відливом;
- смак – солодкий, з легким відтінком кислоти.
Плоди сорту Альба
Починаючи плодоносити раніше багатьох інших сортів, Альба показує хорошу врожайність: від 0,8 до 1,2-1,3 кг полуниці з одного кущика. Сама рослина досить потужне, до 30-35 см у висоту, адже йому потрібно утримувати багато великих ягід. І все одно квітконоси не завжди витримують тяжкості врожаю, тому часто лягають на землю. Кущики у Альби компактні, листя великі, але їх небагато, як і вусиків. Зелена маса не закриває полуничні ягоди, дозволяючи їм наливатися соком. Зручне розташування листя на рослині не заважає збору врожаю.
Увага! Альбу вирощують не тільки в незахищеному грунті, а й у теплицях. Другий варіант навіть кращий.
Плюси і мінуси сорти. Відгуки
Окрім чудової врожайності і раннього періоду дозрівання Альба має такі переваги:
- Кущики суниці садової довго плодоносять.
- Ягоди зберігають великий розмір під час всього терміну дозрівання, вони не дрібніють.
- Полуниця не вимоглива до агротехніки.
- Сорт відрізняється витривалістю. Витримує і заморозки, і надто спекотну погоду.
- Альба – посухостійка полуниця.
- Ягоди на кущах дозрівають дружно.
- Вони добре зберігаються, гідно переносять транспортування.
- Рослина практично не схильне до різних недуг:
- грибкових захворювань;
- борошнистої роси;
- плямистості листя;
- бактеріального опіку.
Кущ полуниці Альба
Серед основних недоліків Альби, на думку дачників, такі:
- Високий ризик захворювання чорної плямистості (антракнозом). У меншій мірі полуниця схильна до білої та бурої плямистостей.
- Середні смакові якості. Деякі садівники запевняють, що для продажу сорт непоганий, але для використання в особистих цілях можна підібрати більш солодку садову суницю.
Порада. Якщо в свіжому вигляді ягідки Альби здадуться вам недостатньо смачними, зваріть з них джем, варення, компот. За відгуками, сорт хороший в консервації і заморожування.
Поради садівників по вирощуванню сорту
Розмножувати Альбу на своїй ділянці можна різними способами: насінням, пересадкою кісткової, вусиками. Дачники рекомендують вибирати останній метод. Розсаду можна вирощувати в горщиках, а потім садити на вибране місце. Особливість цього сорту в тому, що він приживається практично на будь-якому грунті. Звичайно, земля повинна бути пухкої, зволоженою, але застою води при цьому дуже небажано. Для отримання хорошого врожаю садівники радять садити Альбу на нетканий матеріал.
Порада. Якщо у вас немає такої можливості, тоді замульчируйте грядки соломою або скошеною травою. У разі, коли не використовується і цей варіант, потрібно регулярно розпушувати грунт, забезпечуючи коріння киснем.
Перед укоріненням полуниці необхідно збагатити грунт мінеральними підживлення і органікою. Якщо посадити культуру ранньою весною, спробувати перші ягоди з неї вдасться в цей же рік. Можна займатися висадкою аж до осені, але важливо встигнути завершити процедуру вкорінення розсади за пару тижнів до заморозків. У будь-якому випадку рекомендована схема така:
Сорт Альба – ранній
- відстань між сусідніми кущами – близько 0,2 м;
- проміжки між рядами – приблизно 0,4 м.
Догляд за Альбою досить простий: полив, підживлення, видалення бур’яну – і полуничний урожай не змусить себе чекати.