Батат серед багатьох городників досі вважається екзотикою. Але, не дивлячись на його тропічне походження, він може не тільки доповнити собою раціон харчування, але і витіснити з нього всім добре знайомий картопля. І все завдяки не тільки схожість смаків, а й підвищеному вмісту в бататі корисних мікроелементів і простоті вирощування цієї рослини. Ми розповімо все про вирощування батату в середній смузі: посадці, відході у відритому грунті і основних його сортах. Ви також зможете ознайомитися з фото матеріалами.
Що таке батат і чим він корисний
Батат є кучерявим рослиною, зовні дуже схожим з ліаною, але найближчий його родич – всім відома іпомея (березка). Батат має широкі серцеподібні листя або листя у вигляді лопатей. Між ними розташовані їстівні бульби вагою до 10 кг.
Батат здатний «вижити» практично на будь-якому грунті, але ось до кліматичних умов він досить вибагливий: так, для отримання максимальної кількості якісного врожаю, необхідно, щоб температура повітря в місці вирощування овочу досягала не менше 25 градусів.
Городники зазвичай з недовірою ставляться до цього солодкого рослині. Але великою кількістю цукру відрізняються лише десертні сорти батату. А все решта за смаковими характеристиками не тільки схожі з картоплею, а й можуть його перевершити. Також батат абсолютно не боїться комах-шкідників і основних хвороб, якими «страждають» представники сімейства пасльонових.
бульби батату
Вирощувати батат в середній смузі дуже вигідно з огляду на кількох причин. По-перше, він значно перевершує картопля за кількістю корисних речовин і поживності. По-друге, при правильному догляді він дає великий урожай – близько 40-50 т бульб з 1 га. По-третє, верхню частину рослини (стебла і листя) можна використовувати в якості поживного корму для тварин.
Опис основних сортів і різновидів
В цілому, не існує чіткої класифікації батата в світі, але його умовно можна розділити на три види: кормовий (практично несолодкий на смак), овочевий (з невеликим вмістом цукру), десертний (солодкий і дуже смачний).
Сортів батату існує величезна кількість (порівняти їх зовнішні характеристики можна по фото). Ми розглянемо п’ять найбільш популярних сортів у нашому регіоні:
- Американський бежевий. Сорт родом з США. Його листя кущ форми. Плоди відрізняються солодкуватим смаком, що нагадує звичайний картопля.
- Білий. Сорт був виведений в Росії (Новосибірськ). Овоч має білу шкірку і таку ж м’якоть. За смаком нагадує картоплю елітних сортів і цілком здатна його замінити. Має досить суху розсипчасту структуру. Сорт дуже урожайний і скоростиглий.
- Борегард. Виведений в Сполучених Штатах. Дуже стійкий до хвороб і шкідників. Відрізняється високою врожайністю, не схильний до розтріскування. Бореганрд – ранній сорт батата. Шкірка – медового / рожевого кольору з помаранчевою вологою м’якоттю, солодкої на смак.
- Маньчжурський. Це ідеальний варіант для маленьких ділянок. Компактний, дає відмінний урожай з одного куща. Шкірка червонуватого / рожевого відтінку. М’якоть – яскраво-жовтого кольору, волога, з насиченим солодким смаком.
- Женьшень Червоний. Дуже поширений в Росії сорт. Зовні дуже нагадує картоплю. Шкірка – біло-рожева. М’якоть – біла з жовтуватим відтінком. Дає відмінний урожай. Бульби можуть рости на великій відстані від батьківського куща (до 1 м).
Посадка рослини у відкритий грунт
Виростити батат в середній смузі можна через розсаду, одержувану або при пророщування насіння, або живців з дозрілих бульб. Перший варіант не дуже поширений, оскільки знайти і виростити насіння цього овочу досить складно. А ось з бульб здійснити розмноження рослини буде нескладно навіть городникам-новачкам.
Проростити бульби можна або в воді, або використовувати для цього грунтовий субстрат. Перший варіант: бульба опускаємо в воду так, щоб хоча б його третя частина залишилася нагорі. Фіксуємо його з декількох сторін невеликими паличками. Через деякий час почнуть «пробиватися» живці в кількості 5-10 штук.
сорт Борегард
При пророщування бульб за допомогою грунтового субстрату інша справа. Спочатку необхідно підготувати грунтову суміш: беремо однакову кількість дерну, перегною і піску. Бульби ненадовго опускаємо в мідний купорос для знезараження і потім – в підготовлену суміш. Насипаємо зверху вологий пісок (товщина шару близько 3 см). Живці з’являться приблизно через 30 днів. Після досягнення ними висоти в 10 см і появи декількох междоузлий, живці можна відокремити і опустити в воду, щоб вони пустили коріння.
Посадку живців у відкритий грунт можна здійснювати навесні, коли температура повітря прогріється мінімум до 13-14 градусів (після відступу морозів).
Порада. Перед посадкою паростки слід трохи «загартувати». Для цього, протягом 10-14 днів ємність з паростками виноситься на свіже повітря на 3-4 години.
Ділянка, обраний для висадки батата, повинен бути досить відкритим і при цьому захищеним від впливу вітру. Найбільш благодатним для вирощування батату грунтом вважається суглинок і супесчанік з невисокою кислотністю.
Земля повинна бути підготовлена ще восени: перекопана і удобрена перегноєм і сульфатом калію. А вже до весни – перед посадкою розсади – грунт розпушують і удобрюються селітрою.
Робимо в грунті неглибокі лунки (дотримуємося між ними відстань близько 25 см). Відстань між рядами повинна становити не менше півметра. Паростки занурюємо на 6-7 см в грунт і обов’язково вкриваємо плівкою для захисту від можливих температурних перепадів.
Догляд за бататом
Найголовніша умова для «виживання» батата на городній ділянці – підтримання оптимальної для його зростання температури. Всі інші процедури – лише додаткові. Але про все по порядку.
Добриво і підгодівля рослини
Оскільки батат дуже активно забирає з грунту всі поживні речовини, то він потребує постійної і досить багатою підгодівлі (особливо з додаванням калію). Добриво грунту необхідно здійснювати приблизно в другій декаді серпня (не рідше одного разу в тиждень), використовуючи для цього склади, що продаються в спеціалізованих магазинах.
Крім того, в якості добрива можна використовувати деревну золу, попередньо настояну в воді близько двох тижнів.
Стежимо за розмноженням рослини у відкритому грунті
При вирощуванні батата грунт не потребує надмірно активному догляді. Досить періодично прополювати її і стежити за тим, щоб стебла рослини при розмноженні утворювали в землі корінці. Для цього необхідно частіше перевіряти ряди з рослиною, піднімати стеблинки з грунту.
Відносно поливу: рослині необхідна велика кількість води лише в перші 30 днів після посадки. Кожен полив здійснюється лише після того, як підсохне грунт зверху після попереднього поливу. Згодом частота поливу повинна зменшуватися. Припиняти доступ води до рослини слід за пару тижнів до збору врожаю.
пророщування батата
Збір врожаю здійснюється через 3-5 місяців після посадки в грунт, так що насолодитися смаком цього овоча можна буде до осені (орієнтовно жовтень).
Боремося з хворобами і шкідниками
Оскільки батат практично не боїться ні хвороб, ні шкідників, небезпечних для інших овочів сімейства пасльонових, то він практично не потребує додаткового захисту. Єдині, хто можуть «зазіхнути» на смачні бульби рослини – миші, слимаки, хрущ.
Запобігти таку можливість дуже просто: достатньо лише обробити батат засобом проти колорадського жука кілька разів. І більше ніхто не «зазіхне» на дорогоцінний врожай.
Поєднання батата з іншими рослинами
Оскільки батату не страшні різні шкідники, то він не потребує «сусідстві» з рослинами, що відлякують їх. Але це не означає, що поряд з бататом не можна посадити інші плодоовочевих культур.
Так, батат досить нейтральний по відношенню до більшості рослин. Можна сказати, що відмінно «ладнає» він лише з соєю. А ось при виборі ділянки для його посадки особливу перевагу слід віддати тому, де попередниками батата були томати, гарбузові культури і цибулю.
Наш матеріал добігає кінця. Ви отримали велику кількість інформації про те, як можна виростити батат в середній смузі, щоб отримати багатий врожай. Бажаємо вам удачі!
Вирощування розсади батата: відео
Вирощування батата: фото