Час дозрівання плодів граната

На Сході гранат називають королем усіх фруктів. Плоди його відомі своїми корисними властивостями. У їх складі – величезна кількість вітамінів і корисних речовин, тому вирощування цієї рослини так популярно серед садівників. Його садять як вдома, так і в теплицях. Вирощуючи гранат, садівники прагнуть отримати багатий і якісний урожай. Існує ряд особливостей дозрівання його плодів, які необхідно враховувати для отримання хорошого врожаю.

дозрівання граната

Для отримання хороших гранатів важливо вчасно зняти урожай

Користь фрукта

Плід граната – ягода з товстою шкіркою. Вага її часто перевищує 500 г. Плід містить в собі велику кількість довгастих ребристих зерен. Залежно від сорту гранати можуть бути різними по твердості. У них міститься велика кількість корисних елементів, які сприяють лікуванню простудних захворювань і недокрів’я. Є ще одна перевага: сік ягоди – відмінний антиоксидант, який є відмінним засобом профілактики ракових захворювань.

Ця культура дуже цінується медиками, т. К. В цих ягодах міститься велика кількість заліза. Вживання плодів граната запобігає таке захворювання, як анемія. А велика кількість вітамінів протидіє зараженню туберкульозної, дизентерійної та кишковою паличкою.

За твердженням медиків, ця культура є однією з найбільш корисних і універсальних. Вона зміцнює імунітет і допомагає організму боротися з багатьма захворюваннями. Рівень антиоксидантів в королі фруктів вище, ніж в чорниці, цитрусах або зеленому чаї.

Цінується гранат і в косметології. Поєднання кольорів настурції та плодів граната дозволяє створити один з найефективніших пілінгів для шкіри, який є прекрасним засобом боротьби з шкідливими факторами впливу навколишнього середовища. Сік цих ягід часто використовується в виготовленні масок для обличчя. Його хімічний склад, багатий вітамінами і мінеральними речовинами, дозволяє зробити шкіру гладкою і м’якою. Незважаючи походження рослини з Північної Африки і з східного узбережжя Середземного моря, садівники пристосувалися його вирощувати і в наших суворих умовах. Але не знаючи особливостей вирощування граната, можна зіткнутися зі складнощами, які належать до його плодоношення.

Особливості плодоношення

Плодоносити рослина починає в трирічному віці. Плодоношення триває від 5 до 35 років. Щоб отримати якісний урожай, потрібно враховувати деякі хитрощі його вирощування. Гранат є скороплідний рослиною. Перші плоди його дозрівають через 2 роки після посадки. Після збору врожаю пагони, на яких були ягоди, відсихають.

Особливості плодоношення безпосередньо пов’язані з періодом цвітіння граната. Квітки закладаються тільки на приростах поточного року. Квіти разнолепестковие, поодинокі, рідше зібрані по 3-4 квітки разом. Маточка одна, тичинок багато.

Його квітки можна розділити на дві групи, назви яких говорять самі за себе:

  • Дзвонові короткопестічние: стовпчик маточки короткий, рильце маточки знаходиться нижче зони розташування пиляків. Такі квітки зав’язі не утворюють і обсипаються. Мають тільки декоративний вигляд.
  • Кувшинообразную дліннопестічние квіти: стовпчик довгий, рильце маточки знаходиться вище зони розташування пиляків. Ці квіти утворюють зав’язі плодів після запилення.

Дліннопестечние квітки першого терміну цвітіння дають смачні і якісні плоди. Плоди на торішніх гілках також утворюються, але через суворих кліматичних умов нашої зими не встигають дозріти.

Навіть укритий у вересні або жовтні від заморозків, чагарник завершує вегетаційний період. Тому садівникам-любителям доводиться задовольнятися тільки тим урожаєм, який вродив першим.

До середині жовтня врожайність культури може досягати 40 кг з куща.

Час дозрівання гранатів залежить і від способу їх розмноження. Рослина, вирощена з насіння, дає плоди на 3-4 рік життя. А культура, розмножена живцями, плодоносить вже на другий рік. Таке явище викликане тим, що часу на вкорінення і вирощування культури з уже готового здерев’янілих втечі йде менше, ніж на вирощування куща з насіння.

Сортові особливості

Існує більше 350 сортів граната. Велика частина з них дає смачні корисні плоди, готові до тривалого зберігання і транспортування. Але є і такі різновиди культури, які не переносять дозрівання в приміщенні, проблематичні для зберігання і транспортування. До таких сортів відносять:

  1. Пурпуровий сорт. Сильнорослий чагарник, який дає плоди в середині жовтня. Сік плодів солодкий і ароматний. Надмірна соковитість плодів характеризує цей сорт як негідний для зберігання. Їх вживають в перший місяць після збору врожаю.
  2. Кзил-Анар. Вміст соку в плоді 53-54%. Можуть зберігатися до 4 місяців, але погано переносять транспортування.
  3. Крмизи-Кабух. Володіє хорошими показниками вмісту соку. А також містить до 14% цукру і до 2% кислоти. Цей сорт поспіє до середини жовтня. Довго зберігати можна тільки в холодильнику, тому на вітчизняний ринок такий сорт потрапляє рідко.

Незважаючи на те що плоди цієї рослини найчастіше готові до збору в середині жовтня, їх смакові якості можуть бути поганими. Деякі різновиди культури вимагають дозрівання. Тому, вирішивши посадити таку рослину, необхідно детально вивчити його особливості.

пурпуровий гранат

Пурпуровий гранат дозріває в жовтні

Ознаки стиглості

Як відрізнити незрілий гранат від дозрілого? Найчастіше гранати дозрівають вже на прилавках магазинів, і їх зовнішній вигляд може бути оманливим. За деякими ознаками можна визначити не тільки зрілість ягід, але навіть приблизну кількість зерен. Щоб у покупця не виникали сумніви при виборі стиглого граната, йому потрібно враховувати деякі особливості:

  1. Зерна граната повинні бути довгастими і ребристими. Якщо ж вони круглі, це вказує на те, що вони не дозріли.
  2. Колір граната повинен бути яскравим. Переважають рожеві і бордові відтінки. Блідість – вказує на наявність кислоти.
  3. Шкірка повинна бути цілою, сухою і тонкою. Наявність тріщини свідчить про перезрілість ягоди.
  4. При простукуванні повинен чутися дзвінкий металевий звук. У недозрілі плоду звук глухий.
  5. Стиглий гранат майже не пахне. Сильний аромат вказує на те, що плід недозрілий. Коли плоди дозріють (місяців через 4-5), у них не залишається ніякого запаху.
  6. Стиглий гранат пружний. М’якість і плямистість шкірки з’являється в результаті процесу гниття.
  7. Стиглий гранат лише на вигляд легкий. Вага плоду залежить від розміру соковитих зерен – важкий плід точно соковитий, а незрілий – легкий.
  8. Зрілість граната можна визначити по суцвіттю (зав’язі). Квітка має бути сухим, дозрілим, без наявності будь-якої зелені.

перезрілий гранат

Перезрілий гранат лопається

Висновок

Середній термін дозрівання плодів граната дорівнює 4 місяців. Термін збору врожаю випадає на жовтень. Але в залежності від умов вирощування, а також від кліматичних особливостей регіону період дозрівання може змінюватися.

Не менш важливим є і сорт рослини. Смакові характеристики соку граната можуть розкриватися в залежності від необхідності дозрівання (вилежування) плода.