Черниш: опис і характеристика сорту

Нестійкий клімат і різкі перепади температури, що супроводжуються екстремальної спекою влітку і короткочасними, але сильними морозами взимку призводять до того, що витривалих сортів винограду, особливо столових – любителів м’якого південного тепла і пестять променів сонця, – стає все менше. Досвідчених садівників вже не здивуєш ні підвищену морозостійкість до -20 градусів, ні новизною вишуканості смакових якостей. З цієї причини кожним роком зростає потреба в нових, несприйнятливих до примх недовірливої ​​погоди сортах. Невибагливість до відходу і стійкість до впливу хвороб і шкідників – один з головних критеріїв при виборі сорту.

Виноградний сорт чорниш

Ранньостиглий сорт винограду Черниш

Переваги сорту

Виноград Черниш, виведений співробітниками наукового інституту виноградарства ім. Потапенко в Ростовській області в результаті схрещування Русмол і Агата Донського, став абсолютно унікальним у своєму роді. Зберігши позитивні якості батьків, він перевершив їх незвичайної витривалістю, здатністю до швидкого відновлення і визріванню пагонів (родючість яких може досягати 95%), а також, за численними відгуками садівників і селекціонерів, стійкістю до мілдью, сірої гнилі та оїдіуму і солодшим і насиченим смаком, ніж у Агата Донського.

 Виноград не просто добре переносить затяжні морозні зими, а й за коротке літо приносить рясний урожай.

Ранньостиглий сорт успішно акліматизувався в умовах суворого клімату півночі і північного заходу Росії.

Опис сорту

До основних характеристик винограду Черниш можна віднести:

  • Великі фіолетові або синьо-чорні ягоди мають м’ясисту і соковиту м’якоттю приємного кисло-солодкого смаку, в діаметрі досягають 2,2-2,6 см.
  • Середній розмір кисті при скромних показниках зростання становить 0,6 кг +/- 100 г, максимальний – 0,8-1 кг.
  • Важка і пружна, щільно збита гроно має звичайну або Цилиндроконические форму.
  • При середньому значенні 16,5%, відсоток цукру у винограду цього сорту більший, ніж у спорідненого Агата Донського, на 104%.
  • Середнє значення кислотності ягоди – 8 г / л.
  • На кожному пагоні визріває до двох грон винограду.
  • Виноград володіє високою підщепних сумісністю, 100% -ної укореняемость саджанців і надзвичайної морозостійкістю (до -26 ° С).
  • Ступінь опірності сорти хвороб за оцінкою досвідчених садівників становить 3-5 бали.
  • Максимальний термін досягнення зрілості ягодою – 4 місяці.
  • Спосіб запилення квіток Гермафродитний.

Ягоди винограду сорту Черниш

Ягоди винограду Черниш досягають в діаметрі 2,2-2,6 см

Особливості вирощування

Правила посадки прості і в основному нічим не відрізняються від звичайних. Але все ж є деякі рекомендації, виконанням яких не варто нехтувати:

  • Лозу обрізають на 4-8 очок, на кущ в середньому припадає 40 (+/- 5) очок. На ній можуть з’являтися тріщини, що не повинно бути приводом до занепокоєння, оскільки з часом вони затягуються самі і не призводять до розкладання.
  • Висаджувати виноград починають ранньою весною, в березні; в середній смузі – у другій половині сезону; можна у вигляді саджанців і восени (з жовтня по листопад), але за умови відсутності заморозків щоб уникнути появи плямистого некрозу.
  • Найбільш активно цей сорт проявляє свої якості при додаванні в грунт різних добрив.
  • Відстань між кущами має становити півтора – два метри.
  • У південній місцевості рекомендована глибина лунки для саджанців – близько 50 см; на північній території, особливо при піщаному грунті, посадка здійснюється дещо глибше.
  • Грунт повинна бути рясно зволоженою і розпушеному; для цього навколо лунки формується земляний валик 12-15 см заввишки.
  • У північних регіонах грунт можна мульчувати, використовуючи органічні матеріали з таких рослин-сидератів, як жито озиме, ріпак, редька олійна, гірчиця, люпин, суріпиця, горох, конюшина та ін. Культури. Підійдуть і бур’яни або звичайна свіжа солома.

Саджанці з розплідника

Саджанці з розплідника – гарантія сорти і здоров’я

Застережливі поради

Не рекомендується:

  • Проводити літній мульчування в середній смузі і південній території нашої країни.
  • Пряме активний вплив сонячних променів, оскільки дозревающие ягоди можуть попеч, і в підсумку зіпсуватися. Доцільно споруджувати природні або штучно оттеняющие укриття: арки, козирки, альтанки і не перестаратися в проріджуванні листя.
  • Надмірно рясне зволоження грунту в сильну спеку, коли земля розтріскується. Використовуйте крапельну систему поливу або туман, помірно і регулярно зрошуючи грунт.
  • Пропускати обрізку: як і всякі сорти, а особливо столові, підросли лози потребують своєчасної обрізку для гармонійного розвитку верхньої і кореневої частини рослини.

І не забувайте: дійсний результат очікувань тим менше буде відрізнятися від бажаного, чим більше зусиль ви докладете для його досягнення, адже якісний догляд необхідний винограду будь-якого різновиду.