Багато росіян люблять поласувати екзотичними фруктами, купують їх з рук або в магазинах. Нерідко вони незадоволені ціною або смаковими характеристиками, т. К. Не можуть відрізнити один цитрус від іншого. Мало кому очевидна різниця між Клементині та мандаринами, хоча, придивившись, її можна вловити. Знати їх відмінність один від одного необхідно, щоб не завдати шкоди здоров’ю і не дати можливості збагатитися торговцям.
Відмінності між Клементині та мандарином
Особливості та сорти мандаринів
Мандарин – цитрусове дерево, що входить в сімейство Рутові. Вперше фрукти з’явилися багато століть тому в Китаї, згодом поширилися по всьому світу. Основні місця зростання зосереджені в південних країнах в безпосередній близькості від водойм – Іспанія, Марокко, Єгипет, Бразилія, Абхазія, Північний Кавказ.
Виділяється велика кількість сортів мандаринів, розміри яких варіюються від крихітних до великих, порівнянних з грейпфрутом. За смаковими характеристиками вони теж не схожі один на одного. Деякі сорти користуються великою популярністю в Росії, вони названі по країні походження:
- абхазькі – відрізняються жовто-зеленої шкіркою, яка легко відділяється від плода;
- марокканські – маленькі цитруси яскравого забарвлення, мають приплющений вид, солодкі на смак, насіння в них немає;
- ізраїльські – щільна шкірка і відмінний кисло-солодкий смак, який довго зберігається в роті;
- турецькі – колірна гамма варіюється, шкірка щільно притиснута до м’якоті;
- китайські – маленькі фрукти, розташовані на гілках гронами, смак тяжіє до кислого;
- іспанські – солодкі цитруси великого розміру, в яких практично немає насіння.
Мандарини мають безліч корисних для здоров’я властивостей:
- перешкоджають виникненню захворювань серцево-судинної системи;
- зміцнюють імунні сили організму;
- знищують хвороботворні мікроорганізми;
- позитивно впливають на психоемоційний фон.
Лимонна кислота, що міститься в них, вбиває нітрати.
Марокканські мандарини
Особливості та різновиди клементинов
Клементін є гібридним фруктом, отриманим шляхом об’єднання мандарина з однією з різновидом апельсинів Корольок на початку XX ст. Цей цитрус також належить до сімейства Рутові. Свою назву фрукт отримав по імені творця – француза Клемента Родье. Клементина здебільшого поширені в Іспанії, Італії, Марокко, де ростуть поруч з морем.
Виділяються кілька основних різновидів клементинов:
- корсиканські – без кісточок;
- іспанські – мають різні розміри, насіння зустрічаються не у всіх фруктів;
- Монреальські – в Росії можна побачити рідко, кісточки у них є;
- Рубіно – у цих фруктів яскраво-червона шкірка і м’якоть.
Все клементини дуже корисні. У їх складі – вітаміни, кислоти, клітковина і цілий ряд речовин, які:
- допомагають боротися з головним болем;
- підвищують апетит і одночасно не додають калорій;
- збільшують опірність організму заражень;
- вбивають бактерії і віруси;
- покращують зір;
- позитивно впливають на репродуктивне здоров’я жінки;
- допомагають регулювати обмін рідин в організмі.
Можна зробити сік з плодів клементина. Він дуже корисний для регуляції обмінних процесів, надає тонізуючу дію, виводить шкідливі речовини.
Клементина Рубіно
Відмінності клементинов від мандаринів
Вартість клементинов завжди більше вартості мандаринів. Розмежування між мандаринами і Клементині проводиться за кількома критеріями, основними з яких виступають зовнішній вигляд і смакові відчуття.
На смак клементини завжди солодші, ніж мандарини. Але необхідно враховувати місце збору фруктів, сорти можуть бути кардинально різними.
Як мандарини, так і клементини без проблем діляться на частини, ніж для поділу не потрібен.
За зовнішніми параметрами цитруси розрізняються по:
- кольором шкірки – клементини насичено оранжеві, мандарини мають більш бліде забарвлення;
- відчуттям – шкірка мандаринів м’якше, податливі, тонше, вона пориста, шкурка клементинов грубіша, прибрати її буває важко;
- формі плоду – у клементина вона схожа з апельсином, а у мандаринів стисла в місці кріплення до гілок.
Також є різниця в запахах: у клементинов виразно вловлюються солодкуваті нотки. Визначити приналежність фрукта до того чи іншого різновиду неможливо без дотику до нього, тому потрібно сміливо брати їх в руки, не дивлячись на заперечення продавців. Ці представники цитрусових повинні бути обов’язково стиглими – малоймовірно, що в домашніх умовах вони дозріють. Рекомендується покатати їх на рівному місці, щоб визначити форму.
І мандарини, і клементини придатні для вживання в їжу, якщо:
- шкірка гладка, без дірок;
- немає ознак хвороб на шкірці;
- при стисненні фруктів їх цілісність не порушується.
Мандарини і клементини є одними з найбільш корисних цитрусових, мають масу достоїнств. Вони зміцнюють імунітет, покращують обмін речовин, піднімають настрій завдяки тому, що в них міститься цілий спектр вітамінів і корисних мікроелементів, в числі яких фітонциди.
У Клементині більше вітаміну С, але його надмірне вживання погіршує склад крові. Багато дітей більше люблять клементини за солодкий смак, тому батьки вважають за краще купувати їх. Сахара присутні в обох фруктах.
Мандарини і клементини можна їсти не тільки в свіжому вигляді, але і використовувати для приготування численних десертів. Їх шкірка містить ефірні масла, які надають медичну і косметичну користь для волосся, нігтів, шкіри рук, ніг, тіла.
Не можна забувати, що ці фрукти можуть завдати шкоди людям, що мають проблеми з травною системою, алергію на цитрусові або страждаючим захворюваннями нирок. В цьому випадку можна з’їдати тільки кілька часточок мандаринів або клементинов.