Чому після обрізки виноград заплакав?

Для будь-якого виноградаря очевидна необхідність обрізки виноградних кущів. Якщо важливо щорічно контролювати навантаження на лозу, усунення зайвих пагонів дає можливість доставити необхідну кількість поживних речовин до майбутніх плодам і сформувати крону рослини. Процедура видалення деякої частини пагонів проводиться навесні або восени, після чого з місць зрізів або зламів гілок починає виділятися сік, нерідко у великій кількості. Про таке явище говорять: «Виноград плаче». Пасока шкідлива для винограду, може стати причиною зниження врожайності, загибелі нирок, всихання лози після обрізки та інших негативних наслідків. Що ж робити? Як розібратися в причинах і повернути рослині здоров’я?

Сокорух на виноградній лозі

Сокорух на виноградній лозі

Причини виноградних «сліз»

Пасока тече і після весняної обрізки, і восени, коли лозу готують до зимівлі і вкривають. Велике значення має кількість виділеної рідини, але чому навіть невелике підтікання може стати причиною загибелі рослини? Разом з вологою кущ втрачає необхідні поживні речовини і мікроелементи, що може привести до загибелі верхніх пагонів, їм не вистачить харчування. Якщо ж рідина тече на нирки винограду, то нерідко виявляється причиною їх загибелі через закисання. Різкий температурний перепад в період, коли виноград плаче, «заморозить» ті частини рослини, на яких збереться рідина. Урожай з «плаче» куща менше звичайного, а ягоди не мають достатньо насиченим смаком. Причин для «сліз» у виноградної лози може бути кілька, для садівника важливо розібратися в них і вжити необхідних заходів для повернення куща в комфортний стан. Якщо розбиратися, чому виноград плаче, то найчастіше зустрічаються такі з можливих причин:

  • Некоректно підібране час для весняної обрізки – видалення зайвої лози можна проводити на самому початку весни або в кінці зими, коли соки рослини ще не почали свій рух по гілках і паросткам, лоза плаче зовсім небагато;
  • Зайве рясний полив – крім «передозу» води при поливі вплив надають і грунтові води, а також раніше танення снігу при різкому потеплінні;
  • Неправильне кількість зрізаних пагонів – обрізка для лози є стресом, якщо за один раз зрізати велика кількість гілок, то до наступної зими кущ може не дожити;
  • Беззахисність зрізів – »ранки» важливо обробити, щоб зменшити або запобігти протягом;
  • Використання невідповідного інструменту – секатор нерідко стає причиною, по якій рослина плаче, краще скористатися спеціальною пилкою або заточеним ножем;
  • Зрізання «живий» лози і великі діаметри зрізів – при обрізанні видаляють тільки сухі гілки, намагаючись, щоб зріз був акуратним і невеликим.

У північних регіонах весняна обрізка не проводиться через нестабільність температури і її низьких показників, суворі зими і низькі температури не сприяють швидкому відновленню лози після операції. У південних регіонах для садівників актуальним часом для видалення зайвих пагонів може стати кінець лютого або початок весни.

пасока винограду

Пасока – рідина з надрізаних частин виноградної лози

Існує думка, що поява пасоки – своєрідний сигнал про життєздатність і доброму здоров’ї лози. Насправді виділення рідини свідчить про розвинену і здорової кореневої системи куща, але саме по собі може завдати йому непоправної шкоди.

Особливості весняної обрізки винограду

Регіон з теплим м’яким кліматом дає садівникам можливість робити обрізку ще до періоду вегетації – на самому початку весни. Першочерговим завданням вважають видалення сухих гілок і зайвих пагонів, які в подальшому будуть відтягувати на себе поживні речовини куща без користі для врожаю. Зрізати їх потрібно до того, як рослина вступить в активну фазу зростання, щоб «ранки» на місцях зрізів встигли затягнутися. За рекомендаціями знавців найправильніше розмістити майбутні плодоносні пагони паралельно землі, а точки зрізу направити вниз після операції, навіть якщо пасока тече, то не потрапить на лозу. З огляду на цілющі властивості пасоки і її широке застосування в народній медицині для боротьби з набряком, нерідко, під обрізаними гілками розташовують баночки для збору виділяється кущем рідини.

Якщо виноградар проводить обрізку кущів навесні, він нерідко вкриває рослини після процедури, тому що температура повітря ще недостатньо висока. Чому краще зберегти укриття куща? Ризик «заморозити» пагони збільшується, коли по ним тече рідина на лозу або в грунт, тому краще не тільки вкрити виноград, але і обробити місця пошкоджень одним із зручних способів. Якщо купірування виділення соку проведено правильно, пасока не завдасть істотної шкоди.

Пасока на виноград

Пасока широко застосовується в народній медицині

Методи обробки зрізів і зниження виділення соку

У випадках, коли виноград плаче, відомі кілька способів, розглянемо найпопулярніші:

  • Зафарбовування зрізу;
  • Використання воску;
  • Обприскування хлоратом магнію;
  • Застосування спеціальних бальзамів-імітаторів кори;
  • Накладення «джгутів».

Деякі садівники користуються пластиліном після обрізки, припікають пагони запальничкою, щоб закрити сокопроводящіе канали, використовують суміш цементу і клею ПВА. Кожен спосіб по-своєму дієвий, він вибирається залежно від масштабу проблеми і кількості рослин, які потребують допомоги. Якщо мова йде про невелику кількість кущів, то найкраще скористатися дротом або нитками. Трохи нижче місця зрізу проводять тугу обмотку лози в кілька витків, перекриваючи таким способом ток соку. Чому цей метод не завжди підходить? Недоліком «джгутів» вважають ризик всихання гілок, які розташовуються вище місця зрізу і можуть виявитися позбавлені достатньої кількості вологи і поживних речовин.

Застосування фарби, садового вару або лаку створює своєрідну пробку, що захищає «ранку» лози. Цей метод не потребує тривалого часу, досить простий в реалізації, якщо під рукою є все необхідне. Ще одна причина, чому зафарбовування широко використовується – зниження ризику потрапляння інфекції і хвороботворних бактерій всередину рослини. З цим завданням непогано справляється віск і пластилін, але тримається на лозі він недостатньо міцно, тут вже нічого не зробити. Застосування ж спеціальних мазей, складів, бальзамів і інших сучасних засобів зовсім необов’язково. Уже понад 50 років знають виноградарі віддають перевагу Суриков, розлученій на оліфі, з додаванням борної кислоти і крейди. Цей розчин легко робити самому, а результати його застосування проведено часом.