Смачна, ароматна, магічно притягальна, та, без якої важко уявити навіть найменший город, це полуниця сорту Вікторія. Початківці городники віддають перевагу саме її, вивчаючи відгуки садівників і вибираючи ягоду по фото в каталозі. Її важлива характеристика – підвищена врожайність. Але також вічно зайнятих хліборобів приваблює простий догляд, стійкість до хвороб і шкідників. Тут же відкриваються подробиці про сорт!
Початок почав, або пара слів про історію сорти Вікторія
Кожен городник намагається, щоб на ввіреній йому ділянці були яскраві, смачні та ароматні ягоди полуниці. Адже вона – і муси, і смузі, і вареники влітку, компоти, варення та джеми – взимку. Але не тільки! Полуниця – це потужний афродизіак, природний аспірин, максимальна кількість міді, яке сприяє виробленню натурального колагену. Саме тому без ягоди складно уявити будь-якої город!
І якщо про смакові якості, солодощі і ароматі полуниці Вікторія сперечатися не доводиться, то ось про походження сорту ведуться суперечки багато років. Деякі вважають, що сорт прийшов до нас з Європи, де він давно і міцно влаштувався, будучи виведеним або французькими, або голландськими селекціонерами.
Ягоди сорту Вікторія
Інші дотримуються версії про власну, російської селекції, адже полуниця оптимально підходить для погодних умов, грунтів Росії, стійка до хвороб і шкідників. Незважаючи на суперечки, сьогодні можна придбати насіння і розсаду від Свердловської селекційної станції садівництва, польської селекції Kama, деяких інших.
Увага! Вибираючи насіння або саджанці, звертайте на увагу особливість сорту – неремонтантний або ремонтантний. Перший варіант дасть урожай 1 раз в рік, другий – 2 рази, отже, ягід буде більше!
Характеристики сорту: коротко про головне
Отже, порадувати себе смачними, ароматними, соковитими і цукровими ягодами у величезній кількості просто – достатньо посадити сорт Вікторія. А все, що потрібно для відмінного врожаю – знання базових правил догляду та дотримання агротехніки вирощування. І улюблена багатьма ягода порадує:
- насичено-червоним забарвленням ягоди з дрібними насінням;
- щільною, соковитою, цукристої м’якоттю;
- ягодою великої правильної форми, що нагадує перевернуту трапецію. Вага – 7-12 г;
- відмінними транспортабельні характеристиками;
- стійкістю до перепадів температур, вологості, шкідників (до суничного кліща, нематоди, довгоносика), борошнистої роси.
Переваги сорту очевидні, фото заманливо, що робить полуницю Вікторію улюбленою ягодою на городі. Тепер – про правила посадки та догляду. І нічого складного немає!
Цікаво! Найдорожчою стравою з полуниці вважаються смажені ягоди у фритюрі, щедро присмачені чорним перцем. Подають блюдо в ресторанах Нового Орлеана.
Як виростити великий урожай, або правила посадки та догляду
Оптимальний варіант вирощування полуниці – посадка розсадою ранньою весною або восени. Такий варіант сьогодні пропонують багато фірмові магазини насіння. Вибирати варто потужні, здорові кущики з оформленою розеткою з листя (не менше 5-7 штук). Вибрали і придбали? Можна приступати до посадки.
Кущ полуниці сорту Вікторія
Процес – кілька етапів:
- Створюємо грядку з лунками. Землю звільняємо від бур’янів, посипаємо перегноєм, деревною золою, перекопують. Потім – створюємо лунки, відстань між ними в ряду – 25-30 см, між рядами – 50-60 см. Грядку захищаємо бровкою щоб вода при поливі не виливалася.
- Висаджуємо розсаду, попередньо зволожену (якщо кожен кущик росте в окремому стаканчику) або на ніч замоченную (у випадку з відкритою кореневою системою). Акуратно розправляємо коріння, засипаємо землею, утрамбовуємо.
- Поливаємо знову висаджену полуницю, мульчіруем. Ягода любить полив і зволоження, тому мульчування – обов’язковий прийом.
- Захищаємо від пересихання грунту і шкідників спанбондом або чорної мульчирующей ПВХ-плівкою. І ягода захищена, зволожена, чиста при зборі.
- Кілька разів за сезон підгодовуємо за допомогою спеціальних розчинів або органіки – коров’яку / курячого посліду.
І тішимо не тільки власну сім’ю, а й пригощаємо сусідів величезною і смачною ягодою. Так несхожою на всі інші сорти. Хай живе Вікторія!