Багатий вітаміном С, поживний і легко вирощується овоч на грядці – це ріпа. Так-так, та сама ріпка, про яку згадується в старій казці. Вона знову підкорює городників користю, смаком і простотою догляду після посадки. Якщо ви тільки знайомитеся з цим коренеплодом і не знаєте, як правильно вибрати терміни посіву, виростити багатий урожай у відкритому грунті – тут допоможуть! Але це – тільки вершки, а корінцями можна вважати інформацію про те, як боротися з хворобами ріпи і шкідниками, які не проти поласувати коренеплодом.
Історія однієї ріпки, або про що прийшла здалеку
Ріпа – один з найстаровинніших коренеплодів, батьківщина якого – Західна Азія. Його вік – близько 4500 років. Овоч їли все без винятку в Стародавньому Римі, в Греції він був їжею простого люду, для слов’ян служив «другим хлібом» аж до недавніх часів. Вирощену ріпку запікали, варили, фарширували, гасили, парили. І це – тисячі років тому! Сьогодні кулінарія також радує смачними, поживними, ситними стравами з ріпи, яка може виступати як основною стравою, так і гарніром. Спробувавши одного разу, кожен закохатися в ріпку назавжди!
Цікаво! В Іспанії в 2003 році фермером була вирощена ріпа в 18 кг. Прагніть повторити успіх, адже такого овоча вистачить на всю зиму!
Терміни посадки ріпки: визначаючи мету
Отже, ви вирішили виростити ріпу. Немає нічого складного, якщо все робити правильно, дотримуючись правил агротехніки вирощування. Але перш ніж зайнятися посівом у відкритий грунт, необхідно визначитися з термінами збору врожаю. У разі якщо плануєте насолоджуватися ріпою влітку – сіяти її необхідно в кінці квітня-початку травня. Якщо урожай плануєте зібрати на зиму – тоді посів потрібно перенести на кінець червня-початок липня.
Ріпу потрібно регулярно поливати
При цьому варто пам’ятати, що ріпа обожнює:
- полив. Від нього буде залежати урожай, соковитість, аромат і розмір коренеплодів. Тому якщо сезон посушливий – потрібно готуватися до щоденних «водних процедур» (на 2 м² посівів – 20 л води);
- температуру повітря в межах 20-26ºC. Підвищені температури приведуть до раннього стрілкування культури і слабкого врожаю;
- легкий живильний ґрунт. При цьому свіжий гній овоч не переносить, так як це загрожує великими в обсязі, але порожніми всередині коренеплодами, також не варто садити ріпу там, де грунт глинистий.
Незалежно від того, який час для посіву культури вибрано, необхідно подбати про грунт і про насіння. Тоді урожай порадує результатом!
Посадка ріпки: підготовка грунту і насіння
Застава відмінного врожаю ріпи – поживний грунт, грамотна передпосівна обробка насіння і нескладний догляд протягом сезону. Ці складові дозволять зібрати бажаний урожай коренеплодів і насолоджуватися ним до нового!
Підготовка ґрунту: нескладні правила
Вирішивши посіяти ріпу у відкритий грунт, варто підготувати грядку. І це не тільки підготовка грунту, але і вибір ділянки. Ріпу не рекомендується висаджувати після капусти, буряка. Відмінне рішення – посадка після томатів, квасолі або картоплі.
сходи ріпи
При цьому підготовка грунту включає наступні етапи (цю процедуру можна провести восени або за 1-1,5 місяці до весняного посіву):
- перекопування на штик лопати з внесенням органічних добрив (2-2,5 кг на 1 м² грядки);
- ущільнення верхнього шару грунту, в чому може допомогти лопата для чищення снігу;
- внесення комплексних добрив за 14 днів до посадки (нітрофоска, суперфосфат, інші);
- полив перед посівом насіння (або висадкою розсади);
- створення борозенок. Відстань між ними на грядці – 15-25 см (в залежності від обраного сорту коренеплоду), глибина – до 3 см.
Увага! Для зручності догляду за коренеплодом залишайте на грядці доріжки. Так буде простіше не тільки полоти, удобрювати і поливати ріпу, але і збирати урожай.
Особливості передпосівної обробки насіння
Посів ріпи – справа кількох хвилин тоді, коли грядка готова. Але ось про насіння варто подбати заздалегідь, вибравши в спеціалізованому магазині вподобаний сорт. Це може бути:
- Внучка, ранній (від сходів до технічної стиглості – 45-55 днів), маса коренеплодів – 60 м Новачкові-городники сподобається м’який і солодкий смак, щільність коренеплоду, жовта кора.
- Голден Болл, середньоранній, маса плодів – до 400 г.
- Гейша, ранній, маса – до 200 г. Відмітна особливість – вживання в їжу листя, які містять 70% добової норми вітаміну С.
- Золота куля, пізній, маса коренеплодів – 60-150 м Цінність – в однорідності коренеплодів, морозостійкості.
- Червона шапочка, середньостиглий, що відрізняється білосніжною м’якоттю. Вага – до 250 г.
Але це – тільки частина важливого заходу. У день посіву (або за день до нього) насіння необхідно:
- піддати калібрування. Для цього підійде розчин кухонної солі. У нього варто висипати насіння і спостерігати: пошкоджені, порожні спливуть, здорові осядуть на дно. Далі – залишаєте здорові і даєте їм просохнути на паперовому рушнику;
насіння ріпи
- знезаразити. Більше 80% всіх хвороб ріпи знаходяться на поверхні насіння, тому можна протравити насіння в марганцівці або опустити на 10-15 хвилин у воду температурою 52-54ºC. Після цього дістати і занурити в холодну воду;
- домогтися швидкого проростання, поклавши в марлю, а марлю опустивши в блюдце з водою температурою 28-30ºC. Міняти воду потрібно 2 рази на добу, тримати блюдце в затемненому місці.
Ось і всі секрети! Після цього сміливо приступайте до посадки, не боячись згустити посіви. Ріпа – рослина розумне, самостійно впоратися зі слабкими, хворими або пошкодженими паростками, залишивши тільки здорові. І кожному в рядку знайдеться місце!
Посів і догляд за ріпку: просто і легко
Підготувавши грядку з борозенками і насіння, можна приступати до посіву. Для цього достатньо розкласти насіння в рядки (по 2-3 шт на 1 см довжини), акуратно присипати землею, притиснути і полити.
Для більш швидкого отримання паростків можна накрити грядку поліетиленовою плівкою або спанбондом, що дозволить створити оптимальний режим вологості і температури. При появі перших сходів плівку потрібно буде зняти, а ось агроволокно можна залишити до тих пір, поки бадилля його «Не підійме».
Догляд за ріпою – це:
- прополка і розпушування з тим, щоб бур’яни «не забивали» молоді паростки і не відбирали живильні речовини у зростаючих коренеплодів;
Регулярно рихлить грунт на грядці
- мульчування. Цей прийом дозволить зберегти вологу, отже, скоротити поливи;
- полив і підгодівля. Перший варто проводити пізно ввечері або рано вранці, другу – використовуючи комплексні препарати і органічні добрива.
Ніхто не буде сперечатися з тим, що догляд зводиться і до боротьби з хворобами і шкідниками. Ріпа уражається чорною ніжкою, фимозом, бактеріозами і сірою гниллю.
Також її окупують такі шкідники як білявка, довгоносик, тля, моль. Заходи боротьби стандартні і незмінні. це:
- профілактика;
- народні рецепти, які дозволять виростити здорову ріпу, екологічно чисту і безпечну;
- фунгіциди, інсектициди. Відмінно себе зарекомендував Топсин, Карбофос, Метафол, Фундазол.
Тепер кожен початківець городник знає багато про те, як вибрати час для посіву, підготувати грунт і насіння, доглядати за ріпою. І отримати прекрасний урожай не тільки для всієї родини, а й для друзів!