Виноградна лоза вирощується з найдавніших часів. Вона забезпечує сировиною виробництво самого шляхетного напою: вина. У світі відомо близько 70 сортів, який створюють окремий клас ботанічних виноградних лоз (Vitis), що належать до більш широкої сім’ї винних лоз. Всі сорти спочатку, без винятку, прийшли до нас з північної півкулі – їх основні райони зростання розташовані в Європі, Азії та Північній і Центральній Америці.
Виноград Камелот – новий зимостійкий сорт
У дикій природі ці рослини досить різноманітні з точки зору географічних районів районування, розташованих в помірній зоні і субтропічному кліматі, і лише деякі з них зустрічаються в тропіках. Тільки кілька десятків видів лози культивується як садові рослини. Решта існують тільки в дикій природі. Найперші плантації, створені людиною – виноградні. Їх опис зустрічається в древніх книгах грецьких і римських авторів, а також в Біблії. Ягоди культурного рослини за кольором від білих до чорних.
Морфологія
В результаті схрещування сорту Русмол і Талісман був отриманий новий зимостійкий -Камелот. Ягоди одні з найсмачніших, до 2.5 см. Квітки дрібні, запашні, зібрані в суцвіття у вигляді густих мітелок.
Віддає перевагу переважно сонячні, південні місця. Урожайність регулярна, грона великі. Вміст цукру високе і швидко збільшується в кінцевій стадії дозрівання. Шкірочка помірно щільна, ягоди конічної форми з м’ясистої дуже соковитою м’якоттю. Апетитні, солодкі, легкі. У 100 г продукту близько 60 калорій, є хорошим джерелом калію.
Маса ягоди 9-15 м Повної зрілості Камелот досягає при активній температурі 25 – 27 градусів Цельсія. Також має високу стійкість до хвороб. Сорт зимостійкий, витримує температуру до – 25 градусів.
багатий:
- залізом;
- калієм;
- йодом;
- биофлавоноидами.
містить:
- вітамін Е, С;
- бета – каротин;
- вітаміни групи В, С.
Кущі середньорослі. Живці вкорінюються добре, на третій рік, після посадки на постійне місце вступає в активну фазу плодоношення. Вживають в свіжому вигляді.
Виноград Русмол – один з предків сорти Камелот
Вимоги
Грунт може бути будь-який, але це не змінює того факту, що її якість впливає на рослини і їх плодоношення. На грунтах більш родючих і вологих, зростає буйно, плоди в достатку, більші. Тим не менш, це може бути причиною більш пізнього переходу в стан зимового спокою, яке небезпечно в кліматі середньої смуги. У землях сухих і слабких Камелот розвивається гірше, має менше листя і дрібні плоди, але дуже солодкі, чагарник раніше «засинає» на зиму, що знижує ризик від замерзання.
Гарне місце для посадки біля стіни будівлі або там, де він буде захищений від холодних вітрів. У перші роки посадки, краще укрити його на зиму.
Догляд
Саджанці Камелот викопують із землі восени від листопада до морозу, а навесні, після того, як грунт відтане і до травня.
Виноград Камелот можна відкривати відразу після відтавання грунту
При посадці яму викопують в ширину і глибину близько 40 см. Заповнюють її землею з саду, змішаної наполовину з компостом або інший родючим грунтом. У наступні роки проводять обрізку тільки ранньою весною. Видаляють старі і слабкі пагони, залишаючи тільки кілька найсильніших. Влітку обрізають стебло після шостого листа від плодової грона і пагони, які виростають з кута листа за один рік. Восени скорочують гілки на два – три очка, і захищають від морозу, обсипав гіркою землі.
Угноювала щоосені. З цією метою, розподіляють компост шаром близько 3 см. Крім того, можна вибрати і вжити кілька мінеральних добрив, спеціально призначених для винограду.
Вживають його три рази на рік, з ранньої весни до червня. Рослина поливають під час тривалої посухи, особливо якщо це період формування плодів або посадка уздовж будівлі.
Буває, що лоза хворіє. У домашніх садах замість обприскування, слід проводити профілактику. З цією метою видаляються хворі стебла і прибираються опале осіннє листя. В кінці травня роблять обприскування від такої небезпечної хвороби – мілдью, а під час набрякання бруньок – проти шкідників. Ідеальні препарати мають низьку токсичність і продаються в спеціалізованих магазинах.