Домашній кетчуп: як самостійно заготовити томатний соус на зиму

як приготувати томатний соусКетчуп або томатний соус – не найпростіше блюдо домашнього приготування. Продукт можна зустріти на полиці будь-якого продуктового магазину, але крім помідорів в ньому буде низка шкідливих інгредієнтів. Тому господині нерідко намагаються приготувати соус в умовах власної кухні. Та ще й закатати його на зиму в банки. Таке блюдо буде і смачним, і ароматним, і корисним. Як його приготувати покроково – рекомендації дають досвідчені кулінари.

Домашній кетчуп. Рецепт № 1

Томатний соус готується не з одних тільки помідорів. Якщо ви хочете довести його смак і зовнішній вигляд до магазинного еталона, але при цьому використовувати тільки натуральні продукти, то запасіться наступними інгредієнтами:

  • болгарський перець червоного забарвлення – 1 кг;
  • яблука кислого сорту – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 кг;
  • 9% -ний столовий оцет – 200-250 мл (один стакан).

Основою соусу будуть 5 кг стиглих червоних томатних плодів. Солодкий перець в страві покликаний посилити колір і наситити смак.

рецепти на зиму

Оскільки кетчуп відомий своєю пікантність і пряністю, витрата приправ на його приготування буде немаленьким. Візьміть 20 горошин запашного ямайського перцю, 10 гвоздикових нирок-бутонів, 1 ч. Л. меленої кориці, 3 ст. л солі, 2 ст. л крохмалю і 2 ст. цукру.

Увага! Червоний мелений перець теж доречний – його пропорції визначте самі, виходячи з особистих потреб в гостроті домашнього кетчупу.

Етапи приготування томатного соусу:

  1. Підготуйте і очистіть всі плоди від шкірки, непридатних в їжу нутрощів. Наріжте овочі великими частинами, помістіть у велику каструлю і поставте в воді на вогонь.
  2. Коли каструля закипить, зменшіть пальник. Киньте запашний перець і гвоздику і залиште на слабкому вогні під кришкою на 1,5 ч.
  3. Охолодіть суміш. Протріть масу через сито або пропустіть через кухонний комбайн так, щоб рідка м’якоть відокремилася від макухи.
  4. Відлийте 1 ст. отриманої рідини. Розбавте в ній крохмаль.
  5. Масу знову поставте на піч. Домішали до неї сіль, цукор, корицю і червоний перець. Нехай майбутній кетчуп прокипить ще хвилин 15. Ви тим часом продовжуйте його помішувати.
  6. Не вимикаючи вогню, поступово додайте в каструлю оцет і розчинений крохмаль.
  7. Доведіть сім до кипіння. Паралельно простерилизуйте банки і кришки.
  8. Як тільки кетчуп закипить, розлийте його по ємностей і закатати.

Увага! За технологією закочені банки потрібно перевернути і вкрити теплим матеріалом, поки не охолонуть. Потім слід поставити тару в темне прохолодне місце.

Кетчуп своїми руками. Рецепт № 2

У цьому варіанті немає ніяких інших овочів, крім помідорів, зате є зелень. Густим такий кетчуп буде не через наявність крохмалю, а завдяки технології варіння. Підготуйте 2,5 кг томатів і свіжі городні спеції: кріп, базилік, петрушку або будь-яку іншу на свій смак. На таку кількість помідорів за рецептом доводиться:

  • 2 шт. приправи гвоздика;
  • 20 кульок чорного перцю;
  • півсклянки цукру;
  • 2 ст. л. столового оцту (9%);
  • 1 ч. Л. звичайної кам’яної солі.

заготовки з помідорівЩоб соус був ніжним, шкірку томатів потрібно видалити

Для початку підготуйте помідори, помивши і видаливши шкірку, плодоніжки. Наріжте дрібними частинами, помістіть в каструлю з водою, поставте на вогонь. Далі готуйте так:

  1. Прокип’ятіть на середньому вогні приблизно 20 хв.
  2. Злегка остудіть і протріть через сито.
  3. Вилийте отриману масу назад в каструлю і поверніть на вогонь. Варіть соус не менше 1 ч. Готовність настане разом з його згущенням. Але і тоді не вимикайте конфорку.
  4. Виготовте марлевий мішечок. Помістіть всередину суміш гвоздики, чорного перцю і нарізаною дрібно зелені. Сам мішечок опустіть в киплячу масу на 10 хв.
  5. Одночасно умішайте в соус сіль, цукор і влийте оцет. Страву можна буде підсолодити або підсолити ближче до кінця варіння ще раз, якщо вас не влаштував смак на пробу.

Порада. Такий кетчуп придатний і для закупорки. Розлийте і закатати його в стерильні банки.

Домашній кетчуп. Рецепт № 3

Цікавим пікантним смаком володіє кетчуп зі сливами. На 2 кг томатів припадає 1 кг цих кісточкових плодів. Також буде потрібно одна велика цибулина, 5 м’ясистих болгарських перців (окрас не важливий), пара гострих перчинок (Вогник, Мова дракона і т.п.), 1 часникова головка, стакан цукру, 2 ст. л. солі і 1 ст. л. 9% -ного оцту. За смаком можна додати гвоздику і чорний мелений перець.

Процес приготування:

  1. Першим кроком буде очищення і нарізка всіх плодів. Потім пропустіть всі отримані шматочки через м’ясорубку. Вийде рідка маса.
  2. Перелийте в каструлю, доведіть до кипіння і варіть близько 2 ч., Поки маса не стане досить густою. Періодично помішуйте соус.
  3. Охолодіть, пропустіть через сито.
  4. Ще раз проваріть (приблизно протягом 1 год).
  5. Вмішайте прямо під час кипіння всі спеції і приправи. Залиште на слабкому вогні на півгодини.
  6. Розлийте по чистим банкам і закатати кришками.

як зварити червоний соус

Хитрощі для приготування кетчупу

Кулінарний досвід зібрав прийоми, які допоможуть вам швидше і якісніше зварити кетчуп:

  • Соус готують тільки з стиглих або перестиглих томатів. Бажано, щоб вони були домашніми і не містили залишків хімічних речовин, які застосовувалися для добрива під час росту.
  • Помідори набагато простіше очистити від шкірки, якщо на кілька хвилин занурити їх в окріп, а потім зробити зверху хрестоподібний надріз.
  • Не використовуйте для соусу пластикову тару. Через кілька годин матеріал почне виділяти небезпечні речовини.
  • Оцет в рецептурі може бути і 6%, але в такому випадку множте його дозування на 1,5.
  • Бульбашки всередині закупореній кетчупу свідчать про порушення технології заготівлі. Такий продукт напевно буде зіпсований, в чому ви переконаєтеся, відкривши кришку.

Зусилля, витрачені на кухні під час приготування кетчупу, компенсує задоволення від здорового і якісного продукту, який ви скуштуєте взимку.

Як приготувати вдома смачний кетчуп: відео