Кетчуп або томатний соус – не найпростіше блюдо домашнього приготування. Продукт можна зустріти на полиці будь-якого продуктового магазину, але крім помідорів в ньому буде низка шкідливих інгредієнтів. Тому господині нерідко намагаються приготувати соус в умовах власної кухні. Та ще й закатати його на зиму в банки. Таке блюдо буде і смачним, і ароматним, і корисним. Як його приготувати покроково – рекомендації дають досвідчені кулінари.
Домашній кетчуп. Рецепт № 1
Томатний соус готується не з одних тільки помідорів. Якщо ви хочете довести його смак і зовнішній вигляд до магазинного еталона, але при цьому використовувати тільки натуральні продукти, то запасіться наступними інгредієнтами:
- болгарський перець червоного забарвлення – 1 кг;
- яблука кислого сорту – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 кг;
- 9% -ний столовий оцет – 200-250 мл (один стакан).
Основою соусу будуть 5 кг стиглих червоних томатних плодів. Солодкий перець в страві покликаний посилити колір і наситити смак.
Оскільки кетчуп відомий своєю пікантність і пряністю, витрата приправ на його приготування буде немаленьким. Візьміть 20 горошин запашного ямайського перцю, 10 гвоздикових нирок-бутонів, 1 ч. Л. меленої кориці, 3 ст. л солі, 2 ст. л крохмалю і 2 ст. цукру.
Увага! Червоний мелений перець теж доречний – його пропорції визначте самі, виходячи з особистих потреб в гостроті домашнього кетчупу.
Етапи приготування томатного соусу:
- Підготуйте і очистіть всі плоди від шкірки, непридатних в їжу нутрощів. Наріжте овочі великими частинами, помістіть у велику каструлю і поставте в воді на вогонь.
- Коли каструля закипить, зменшіть пальник. Киньте запашний перець і гвоздику і залиште на слабкому вогні під кришкою на 1,5 ч.
- Охолодіть суміш. Протріть масу через сито або пропустіть через кухонний комбайн так, щоб рідка м’якоть відокремилася від макухи.
- Відлийте 1 ст. отриманої рідини. Розбавте в ній крохмаль.
- Масу знову поставте на піч. Домішали до неї сіль, цукор, корицю і червоний перець. Нехай майбутній кетчуп прокипить ще хвилин 15. Ви тим часом продовжуйте його помішувати.
- Не вимикаючи вогню, поступово додайте в каструлю оцет і розчинений крохмаль.
- Доведіть сім до кипіння. Паралельно простерилизуйте банки і кришки.
- Як тільки кетчуп закипить, розлийте його по ємностей і закатати.
Увага! За технологією закочені банки потрібно перевернути і вкрити теплим матеріалом, поки не охолонуть. Потім слід поставити тару в темне прохолодне місце.
Кетчуп своїми руками. Рецепт № 2
У цьому варіанті немає ніяких інших овочів, крім помідорів, зате є зелень. Густим такий кетчуп буде не через наявність крохмалю, а завдяки технології варіння. Підготуйте 2,5 кг томатів і свіжі городні спеції: кріп, базилік, петрушку або будь-яку іншу на свій смак. На таку кількість помідорів за рецептом доводиться:
- 2 шт. приправи гвоздика;
- 20 кульок чорного перцю;
- півсклянки цукру;
- 2 ст. л. столового оцту (9%);
- 1 ч. Л. звичайної кам’яної солі.
Щоб соус був ніжним, шкірку томатів потрібно видалити
Для початку підготуйте помідори, помивши і видаливши шкірку, плодоніжки. Наріжте дрібними частинами, помістіть в каструлю з водою, поставте на вогонь. Далі готуйте так:
- Прокип’ятіть на середньому вогні приблизно 20 хв.
- Злегка остудіть і протріть через сито.
- Вилийте отриману масу назад в каструлю і поверніть на вогонь. Варіть соус не менше 1 ч. Готовність настане разом з його згущенням. Але і тоді не вимикайте конфорку.
- Виготовте марлевий мішечок. Помістіть всередину суміш гвоздики, чорного перцю і нарізаною дрібно зелені. Сам мішечок опустіть в киплячу масу на 10 хв.
- Одночасно умішайте в соус сіль, цукор і влийте оцет. Страву можна буде підсолодити або підсолити ближче до кінця варіння ще раз, якщо вас не влаштував смак на пробу.
Порада. Такий кетчуп придатний і для закупорки. Розлийте і закатати його в стерильні банки.
Домашній кетчуп. Рецепт № 3
Цікавим пікантним смаком володіє кетчуп зі сливами. На 2 кг томатів припадає 1 кг цих кісточкових плодів. Також буде потрібно одна велика цибулина, 5 м’ясистих болгарських перців (окрас не важливий), пара гострих перчинок (Вогник, Мова дракона і т.п.), 1 часникова головка, стакан цукру, 2 ст. л. солі і 1 ст. л. 9% -ного оцту. За смаком можна додати гвоздику і чорний мелений перець.
Процес приготування:
- Першим кроком буде очищення і нарізка всіх плодів. Потім пропустіть всі отримані шматочки через м’ясорубку. Вийде рідка маса.
- Перелийте в каструлю, доведіть до кипіння і варіть близько 2 ч., Поки маса не стане досить густою. Періодично помішуйте соус.
- Охолодіть, пропустіть через сито.
- Ще раз проваріть (приблизно протягом 1 год).
- Вмішайте прямо під час кипіння всі спеції і приправи. Залиште на слабкому вогні на півгодини.
- Розлийте по чистим банкам і закатати кришками.
Хитрощі для приготування кетчупу
Кулінарний досвід зібрав прийоми, які допоможуть вам швидше і якісніше зварити кетчуп:
- Соус готують тільки з стиглих або перестиглих томатів. Бажано, щоб вони були домашніми і не містили залишків хімічних речовин, які застосовувалися для добрива під час росту.
- Помідори набагато простіше очистити від шкірки, якщо на кілька хвилин занурити їх в окріп, а потім зробити зверху хрестоподібний надріз.
- Не використовуйте для соусу пластикову тару. Через кілька годин матеріал почне виділяти небезпечні речовини.
- Оцет в рецептурі може бути і 6%, але в такому випадку множте його дозування на 1,5.
- Бульбашки всередині закупореній кетчупу свідчать про порушення технології заготівлі. Такий продукт напевно буде зіпсований, в чому ви переконаєтеся, відкривши кришку.
Зусилля, витрачені на кухні під час приготування кетчупу, компенсує задоволення від здорового і якісного продукту, який ви скуштуєте взимку.