Гарбузових сортів в природі безліч: круглі і довгасті, невеликі і величезні, з великим і малим кількістю насіння. Дачникові не завжди просто підібрати гарбуз для своєї ділянки. У статті зібрані опис, характеристики та фото найбільш популярних видів цього овоча.
Принцип класифікації та види гарбуза
Все гарбуза умовно діляться на 27 різновидів. Усередині кожної категорії – свої сорти. Найбільш затребувані в сільському господарстві:
- Твердокорой. Це столові овочі, тобто призначені для вживання в їжу людиною. Смачні і переважно солодкі. Мають товсту шкірку і пружну волокнисту м’якоть. Довго зберігаються. На сьогодні в Росії культивується близько 30 сортів.
- Великоплідні. Маса плодів цих сортів може перевищувати 100 кг. М’якоть пухка, а шкірка – тонка. Стійкі до холодів, що дуже вигідно для прохолодних і помірних регіонів РФ. На сьогодні є для культивації близько 100 таких сортів.
- Мускатні. Об’єднують властивості великоплідних і твердокорой видів. Відрізняються прекрасним смаком, високим вмістом корисних речовин і довгим періодом зберігання. Однак слабо придатні для вирощування в прохолодних регіонах.
Увага! Усередині свого виду сорту мають різні властивості і можуть відрізнятися за смаком, розміром, жорсткості м’якоті, товщині шкірки, кольором, формою і кількістю насіння і т.п.
Також існує окремий вид гарбуза – декоративний. Популярність його росте. Такі овочі здатні здивувати естетикою зовнішнього вигляду, а багато хто з сортів – ще й прекрасний смак. За розміром декоративні гарбузи, як правило, невеликі.
Гарбуз на грядці
Твердокорой вид гарбуза
Цей різновид представлена такими найбільш популярними сортами:
- Акорн. Невеликі скоростиглі плоди за формою схожі на жолуді. Колір овочів майже чорний, темно-зелений або оранжевий – підвидів його багато (і кущові, і плетисті). М’якоть світло-жовта, на смак асоціюється з кабачком.
- Посмішка. Скоростиглий сорт. Овочі маленькі, в середньому по 1,5 кг, але за сезон на 1 кущі їх може вирости більше десятка. Колір – яскраво-помаранчевий. М’якоть – запашна і солодка. Сорт один з кращих по лежкості: в кімнатних умовах плоди збережуться до січня.
- Спагеті. Оригінальний ранньостиглий кущовий підвид. За формою і кольором овоч схожий на дрібну диню. А м’якоть розділяється на волокна, схожі на спагеті. Смак має відтінки лимона і горіха.
твердокорая гарбуз
- Кущова Грибовська 189. Ранньостиглий овоч з овальними, довгастими блідо-помаранчевими плодами в зелену цятку. М’якоть – помаранчева, смачна. Маса 1 шт. – близько 4 кг.
- Кущова Помаранчева. Ранньостиглий плетистими сорт. Плоди – округлі, до 5 кг. М’якоть – помаранчева, як і шкірка, соковита і смачна. Добре росте в посушливих районах і прекрасно підходить компактним ділянкам.
Великоплідний вид гарбуза
До найбільш затребуваним сортів відносяться:
- Росіянка. Гарний ранньостиглий плетистими овоч середньою масою близько 4 кг. Має яскравий помаранчевий відтінок і м’якоть з диннимі нотками. Демонструє відмінну врожайність.
- Звичайна. Найбільш популярна. Плоди досягають 25 кг, однак чим вони дрібніші, тим солодший.
- Грибовська зимова. Це пізньостиглий плетистими овоч сірого кольору. За формою – плеската, середня маса – 3 кг. М’якоть – щільна, з чудовим солодким смаком. Має хорошу лежкістю.
- Зимова солодка. Пізньостиглий плетистими сорт. Стійкий до посухи. 6-кілограмовий плоди мають приплющену сегментированную форму і темно-сірий колір. М’якоті всередині багато, вона соковита і солодка. Цей овоч рекомендований для дітей.
- Лікувальна. Ранньостиглий сорт з сірої шкіркою і солодкою, хрусткою м’якоттю. Рекомендований для дієтичного харчування. На грядці може перенести навіть -2 ° С.
Крупноплодная гарбуз
- Альтаїр. Має яскраво-помаранчеву, дуже соковиту м’якоть. Чудово підходить для їжі в свіжому вигляді.
- Цукерка. Середньостиглий плетистими сорт. В один час паралельно дозріває до 8 плодів, кожен – приблизно по 2,5 кг. Для культивації потрібна родюча земля. Урожайна, дуже солодка на смак і корисна за змістом каротину і вітаміну С.
Мускатний вид гарбуза
Цей різновид менш поширена на вітчизняних грядках. Один із сортів – Баттернат:
- пізньостиглих плетистими рослина;
- форма – грушоподібна;
- маса – до 1 кг;
Мускатна гарбуз
- м’якоть – помаранчева, солодко-соковита, ароматна;
- багатий мікроелементами і вітамінами.
Увага! Це сорт також відомий під назвами «Горіхова» і «Мускатна». Він оптимальна для вживання в необробленому, свіжому вигляді.
За своїми властивостями на Баттернат схожий сорт билина. Тільки форма у цій гарбуза пріплюснутая, а смак не має характерного гарбузового відтінку. Інший сорт – Вітамінна – відрізняється високим вмістом цукру (5-7%), апетитно хрумтить. На вигляд це овальні зелені овочі масою до 6 кг. Їх краще їсти сирими, а також готувати у вигляді дитячого пюре або соку.
Гарбуз будь-якого сорту – джерело користі для організму. Вибирайте відповідний овоч, вирощуйте і їжте на здоров’я!