Гібридна форма винограду Преображення

В результаті професійної і талановитої діяльності селекціонерів-любителів на світ з’являються все нові і нові гібридні форми винограду з прекрасними властивостями і характеристиками. В останні роки до найбільш вдалим гібридам винограду відносяться форми селекціонера В.Н. Крайнова. Однією з них є сорт Преображення. Незважаючи на те що повноцінне опис його властивостей і характеристик ще не закінчено, він вже став одним з найбільш затребуваних і популярних сортів на ділянках і на ринках, завдяки відмінному смаку і зовнішнього вигляду. Крім того, зростання географічного охоплення вирощування Преображення викликаний його гарну стійкість, невибагливістю і низькою примхливістю.

Виноград Преображення

Преображення – виноград, який славиться раннім терміном дозрівання

Великою проблемою на сьогоднішній день є обмеженість доступної інформації про виноград Преображення. З цієї причини варто детально викласти відому інформацію про сорт, надати необхідне опис властивостей і характеристик.

Характеристика сорту

Виноград Преображення – гібридна форма винограду, виведена в результаті селекційної діяльності аматорського рівня. Автором цього сорту є селекціонер-любитель В.Н. Крайнов з Новочеркаська. Батьківські форми не уточнюються. Так як Преображення молода форма, вона знаходиться на стадії тестування і всі характерні ознаки і властивості її невідомі. На даний момент гібрид НЕ внесений до офіційного реєстру сортів винограду, хоча незабаром варто очікувати присвоєння статусу самостійної сортовий різновиди. Входить до числа найпопулярніших форм, які вирощуються виноградарями на території РФ, України і Білорусі. Кліматична стійкість робить гібридний сорт затребуваним в середовищі виноградарів не тільки півдня, а й помірного пояса.

Виноград Віктор

Виноград Віктор – один з двох сортів, завдяки якому був отриманий виноград Преображення

Має схожі характеристики за смаком і зовнішнім виглядом з іншими гібридними формами Крайнова – Ювілей Новочеркаська і Віктор. Ці три гібридні форми (Преображення, Ювілей Новочеркаська і Віктор) відносяться до так званої знаменитої «трійці Крайнова». Через відсутність достатньої кількості інформації про форми, їх подібних характеристиках існує думка, що вони відносяться до одного сорту винограду.

Опис характерних ознак сорту:

  1. Відноситься до форм з ранніми термінами дозрівання. Період розвитку становить – 110-120 днів.
  2. Виноград відрізняється високим ступенем рослість. Пагони визрівають добре. Кущі сорти відрізняються сильною, розгалуженою кореневою системою. Пагони схильні до жирування, якщо не вживати спеціальних заходів.
  3. Володіє відмінними властивостями приживлюваності і сумісності. Активно використовується в якості прищепи при щепленні для поліпшення властивостей плодоношення і стійкості на кущах інших сортів. Живці відрізняються високим ступенем вкорінення на підщепах найрізноманітніших сортів.
  4. Висока врожайність. Середній показник врожаю – 20 кг. з одного куща. З точки зору середніх показників плодоношення сезонний форма є стійкою і стабільною. Така властивість дозволяє використовувати Преображення як основний сорт при масовому вирощуванні.
  5. Високий рівень запилення, за рахунок двостатеві структури квітки.
  6. Рівень стійкості до грибкових уражень – середній. Потрібна постійна профілактична обробка в формі обприскування кущів спеціальними препаратами.
  7. Небезпеку становлять оси.
  8. Морозостійкість до -23 градусів. У ряді джерел вказується низький ступінь стійкості до морозів і обов’язкова вимога проводити ретельні укривние роботи на зимовий період.
  9. Високий ступінь адаптації до нових умов вирощування, до зміни кліматичних і грунтових параметрів зростання.

Особливістю винограду Преображення є те, що він здатний давати другий урожай за рахунок дозрівання ягід на пасинках. Тобто урожай дозріває два рази за сезон: основний з материнських пагонів – в кінці липня – середині серпня, на пасинках дозрівання відбувається до середини жовтня. Все залежить від кліматичних умов. Ряд виноградарів вказують, що розвиток Пасинкова пагонів призводить до «відтоку» поживних речовин і зниження показників основного врожаю з материнської лози. Щоб уникнути такої ситуації пасинки видаляються.

Особливості догляду

Чи не відрізняється примхливістю по відношенню до якості і типу грунту. Високий рівень рослість сорти вимагає особливого уважного підходу до планування ділянки при висадці. Преображення «не любить» близького сусідства з деревами і іншими чагарниками. Оптимальні розміри вільного простору для одного куща складають наступні параметри:

  • відстань між кущами в ряду – 1-2 м .;
  • відстань між рядами – 2-3 м.
  • глибина при висадці не менше 60 см.

Великі розміри грона і плодів, а також активне «пасинкування» вимагають приділяти особливу увагу за рівнем навантаження на кущ. Для цього потрібно проводити обрізання і формування. На кожному пагоні бажано залишати тільки одну зав’язь. Оптимальне навантаження на кущ – 35 пагонів. Обрізка пагонів проводиться на 6-8 очок.

Оси і виноград

Однією з проблем на наших виноградниках є захист ягід від пошкодження осами

Опис методів протидії осам:

  1. Знищення осиних гнізд в безпосередній близькості від ділянки.
  2. Застосування спеціальних сітчастих мішечків.
  3. Використання спеціальних солодких приманок.

Так як Преображення є умовно-покривним матеріалом і вимагає захисту на зимовий період, укривання слід приділяти особливо пильну увагу. Найпоширенішим способом укриття цього сорту є використання грунту. Опис грунтового укривання:

  • процедура проводиться після завершення періоду опадання листя і до настання серйозних заморозків;
  • після обрізання отплодоносивших пагонів і заготовки заміщають сучків, кущ акуратно вкладається на землю;
  • укладене рослина засипається землею;
  • поверх грунту укладається сіно;
  • вийшло укриття накривають шифером або колами для фіксації.

Замість грунту, використовуються і інші укривние матеріали: хвойний лапник, плівка, агроволокно і т. Д.

Для молодих кущів оптимальним варіантом є метод приховування за допомогою відра.

Опис способу:

  • береться старе відро, віддаляється дно;
  • вийшло відро ставиться на кущик;
  • простір в відрі акуратно засипається землею, так щоб молоде рослина була
  • повністю приховано;
  • не варто утрамбовувати грунт, такі дії можуть пошкодити рослину.

Плоди

Опис характерних ознак грона і ягід:

  1. Вага грона від 0,7 до 1,5 кг. Розміри грона вражають. Максимальний зафіксований вага грона складає 3 кг.
  2. Форма грона – конічна, Цилиндроконические. Багато виноградарів вказують на часте формування безформних грон. Грона середньої або пухкої щільності.
  3. Ягода має подовжено-овальну форму. Середня вага – 14 г. Максимальні значення по вазі – 20 м, що є серйозним показником. Розмір плодів – 3,6 х 2,4 см. При особливо сприятливих умовах ягода може досягати розміру 5,2 см в довжину.
  4. Колір – рожевий або жовто-рожевий. Якщо літо відрізнялося великою кількістю ясних сонячних днів, і виноград постійно висвітлювався, ягоди можуть зберегти жовтий окрас. Також забарвлення варіюється в залежності від регіону вирощування від блідо-рожевого до яскраво-червоного. Причому північні зразки мають більш яскраву і насичену червоне забарвлення.
  5. Шкірочка тонка, при вживанні в їжу не відчувається і не впливає на смакові показники винограду. Є тонкий восковий наліт з відтінком білого кольору.
  6. М’якоть м’ясиста, містить велику кількість соку. Високий ступінь м’якості ягоди служить індикатором ступеня дозрівання. Чим м’якше ягода, тим краще вона дозріла. Наявність дрібних кісточок не позначається і практично непомітно.
  7. Смак ягід – гармонійний, солодкий зі слабкими нотками кислинки. Виноградарі відзначають приємний смак, але без надмірностей. Таке поєднання викликане великим вмістом цукру (18 р на 100 куб.см), при незначній кислотності (6 м на 1 тис. Куб.см). При перевантаженості куща смакові характеристики різко погіршуються, ягоди стають прісними, водянистими, з низьким рівнем цукру.
  8. Горошеніе практично відсутній і не залежить від якостей грунту, сезонних погодних умов.

Вирощується для вживання в свіжому столовому вигляді. Приватними виноградарями через солодощі і соковитою м’якоті активно використовується для приготування вина. Сорт Преображення дуже цінується виноградарями і споживачами за красу грона і ягід, тобто за якісний товарний вигляд. Виноград володіє хорошим рівнем транспортабельности.