Серед великої кількості осінніх ягід можна особливо виділити глід, адже він не тільки відрізняється відмінним смаком після термічної обробки, але ще і приносить чималу користь організму. Далі вашій увазі представлені кращі і дуже прості у виконанні рецепти заготовок глоду на зиму: способи приготування варення, компоту, а також заморозки і сушки (з детальними фото і інструкцією).
Замороження глоду на зиму
Щоб взимку насолоджуватися прекрасним смаком глоду і при цьому наситити організм корисними мікроелементами, важливо правильно здійснити підготовчі процедури і безпосередньо процес заморозки. Одним з найпростіших способів зберегти цілісність плодів і їх смакові якості є заморозка глоду в свіжому вигляді.
Ідеальний варіант для зберігання – морозильна камера з температурою близько 20 градусів нижче нуля, оскільки в будь-якому з відділів холодильника плоди не зможуть зберегти свої первинні властивості протягом тривалого періоду часу.
ягоди глоду
Насамперед необхідно вимити ягоди і видалити всі пошкоджені або зіпсовані. Після чого висушити вже чистий глід. Залишається лише розкласти підготовлені належним чином ягоди в поліетилен і відправити в морозильне відділення холодильника.
Порада. Після миття ягоди глоду потрібно добре обтерти, щоб прибрати всю вологу, але попередньо акуратно їх віджати, оскільки після потрапляння в морозилку і замерзання занадто вологі ягоди перетворяться в шматочки льоду.
До речі, для заморозки можна використовувати не тільки цілі ягоди, а й перемелені в пюре. Необхідно лише подрібнити їх в м’ясорубці, блендері або ступкою, а потім відправити суміш в контейнерах для заморозки в холодильник.
Головна умова для збереження властивостей заморожених заготовок: використовувати за один раз лише відповідне кількість продукту (повторно заморожені надлишки можуть бути не просто неприємними на смак, але і небезпечними для травного тракту).
Сушка глоду: правила заготівлі
Після збору ягоди для сушіння слід ретельно підготувати: спочатку прибрати всі пошкоджені і хворі екземпляри. Потім висушити їх. Головне, не слід тривалий час після збору тримати ягоди в пакетах без будь-якої обробки: це відіб’ється на них не кращим чином.
сушений глід
Після попередньої підготовки глід необхідно розкласти на тканині або щільному папері і залишити сушитися на кілька днів, не забуваючи періодично перевертати. Якщо ягоди будуть сушитися в спеціальній машині (сушарці), температура повинна бути виставлена на показник від +40 до +60 градусів. Можна сушити і в звичайному духовій шафі, виставивши температурний режим на рівні +30 градусів (кришку не потрібно закривати до кінця, щоб у вологи була «лазівка» для виходу назовні).
Порада. Перевірити ступінь сухості ягід легко: просто візьміть їх невелику кількість в руку і міцно стисніть. В результаті повністю просохлі екземпляри відразу ж відокремляться, а недосушені – склеяться між собою.
Варення з глоду: смачні рецепти
Можна приготувати велику різноманітність варення. Розглянемо пару відомих і смачних рецептів, якими можна не тільки потішити свої смакові рецептори, але і принести користь організму.
Відповідно до першого рецепту вам знадобиться лише цукор і ягоди. Останні вимийте і очистіть від кісточок (це непросто, але необхідно). Після цього помістіть в невелику ємність і залийте водою (води повинно бути небагато – вона лише злегка повинна покрити ягоди). Проваріть ягоди зовсім недовго, волога при цьому повинна в них вбратися, а ті, в свою чергу, розваритися. Після цього протріть ягоди через сито і додайте в отриману масу цукор (з розрахунку на 1 кг маси близько 400 г цукру). Перемішайте до повного його розчинення. Розкладіть готове варення в банки, поклавши в кожну зверху по 1 ложці цукру.
Наступний рецепт варення з глоду представлений в класичному виконанні, тобто з тривалою термічною обробкою. Отже, ягоди рослини слід вимити, відібрати лише кращі з них, очистити від кісточок і плодоніжок, після засипати цукром (співвідношення 1: 0,5). Залиште ємність з масою на пару годин, а коли вони пустять сік, переставте на вогонь. Періодично помішуйте масу.
Порада. Щоб напівготове варення не пригоріло, необхідно збільшувати силу вогню поступово, так, щоб плоди встигали пускати достатню кількість соку.
Відразу ж після закипання сильно зменшіть вогонь. Готовність варення можна легко перевірити: по-перше, воно загусне; по-друге, якщо капнути трохи варення на холодну поверхню, воно не розтечеться.
Рецепт компоту з глоду
Компот, приготований з ягід глоду, виходить не тільки смачним, але і дуже ароматним і неймовірно корисним, оскільки практично всі його властивості повністю збережуться через відсутність тривалої термальною обробки. Для приготування компоту вам знадобляться лише:
Компот з ягід глоду
- Ягоди глоду – 1,5 кг підготовленої м’якоті.
- Яблучний сік – 250 г (при відсутності соку можна використовувати лимонну кислоту – 3 г буде достатньо).
- Цукровий сироп.
Сироп з цукру готуємо окремо: на 1,5 л води піде близько 450-500 г цукру. Спочатку плоди необхідно вимити, після прибрати кісточки і плодоніжки. Залийте їх яблучним соком, поставте ємність з ягідної масою на плиту. Прокип’ятіть близько 3-5 хвилин. Зніміть з вогню і долийте туди вже готовий цукровий сироп, перемішайте. Перелийте готовий компот в стерилізовані банки і закатати їх.
Вашій увазі були представлені лише деякі з великої кількості простих, смачних і корисних рецептів зимових заготовок з ягід глоду. Успіху і смачного!