Гострий перець завжди був родзинкою в будь-якій страві, де його використання доречно. Своєю гостротою і ароматом він здатний додати пікантності не тільки м’яса, супів, соусів та інших страв, а й консервації, маринадів і т.д. За відгуками городників, процес вирощування гострого перцю практично нічим не відрізняється від вирощування солодких сортів. Перець сорти Червоний товстун вважається одним з найбільш універсальних в плані використання та одним з найлегших в плані вирощування. Сьогодні ми надамо його докладний опис і розповімо про особливості вирощування перцю в теплиці, а також догляд за ним (ФОТОінструкція додається).
Опис сорту
Червоний товстун відноситься до середньостиглих сортів і відрізняється досить високою врожайністю. Цей сорт прекрасно підходить для вирощування у відкритому грунті, але на території Росії найчастіше росте в теплицях, оскільки відрізняється досить тривалим вегетаційним періодом – від 4 до 6 місяців. А, як ми знаємо, стільки довго тепло не тримається в наших просторах.
Кущі перцю відрізняються досить компактними розмірами і невеликою висотою – не більше півметра. Плоди також мають чималий розмір – до 4 мм в діаметрі і до 20 см в довжину, їх форма конусоподібна, а вага досягає 100 г. Шкірочка перцю гладка, насиченого червоного кольору, досить товста – близько 7 мм. Урожай перцю становить близько 2,5-3 кг з одного квадратного метра.
Насіння перцю Червоний товстун
Перчики на смак дуже гострі, з приємним пряним смаком. Дуже добре підходять не тільки в якості приправи для готових страв, але і для додання особливого смаку консервації, маринадів і кислим страв.
Порада. При вирощуванні гострого перцю слід уникати сусідства з солодким перцем, оскільки в останньому може з’явитися неприємний гіркий присмак.
Особливості вирощування та догляду
Починати посів насіння слід орієнтовно до кінця лютого. Попередньо насіння необхідно як слід підготувати: ретельно відібрати кращі з них, викинувши пустотілі і мають неправильну форму. Можна визначити якість насіння іншим способом: в літрі води розвести столову ложку солі і опустити туди насіння хвилин на 10. Неякісні або слабкі екземпляри спливуть наверх. Опустилися на дно насіння ретельно промиваються і висушуються до сипучого стану.
Після чого насіння можна загартувати, спершу потримавши днем в теплі при температурі не менше 22 градусів, а на ніч помістивши в холодильник (бажано на нижню полицю дверцята, де температура найвища). Повторюємо дії протягом декількох днів. Для того щоб зміцнити насіння і забезпечити їм в майбутньому стабільне зростання, можна потримати їх в спеціальному стимуляторе зростання 10-12 годин. Після закінчення часу насіння ретельно промиваються від розчину і загортаються в марлю на деякий час, де вони повинні як слід набрякнути.
Плоди перцю Червоний товстун
Тепер можна зайнятися підготовкою грунту для посадки насіння. Вона повинна складатися з дернової землі (на 2 частини), перегною (на одну частину), торфу (на 2 частини) і промитого піску (на 1 частина). Ємності для посіву необхідно добре вимити і обдати окропом. На дно укладаємо дренажний шар: підійде керамзит, річкова галька. Зверху висипаємо підготовлену грунтову суміш і поливаємо її очищеної теплою водою.
У остигнула грунті робимо невеликі лунки (глибиною не більше 1,5 см) і поміщаємо туди по одному насіння. Ємності з посівом накриваємо плівкою / целофаном і відправляємо в тепле добре освітлене місце.
Уже через кілька днів повинні з’явитися перші сходи. Періодично потрібно проріджувати їх, видаляючи найслабші, і тоді в подальшому не знадобиться пікіровка. Коли молоді паростки досягнуть 20 см у висоту, можна їх злегка прищипнуть, стимулювавши тим самим зростання бічних пагонів. У період вирощування розсади її необхідно періодично зволожувати і хоча б пару раз підживити комплексним мінеральним добривом.
Порада. Після підгодівлі молодих паростків бажано відразу ж полити їх теплою водою, щоб змити залишки добрив. Це дозволить уникнути можливого хімічного опіку.
Пересадка розсади в теплицю здійснюється з відступом останніх заморозків і встановленням стабільного тепла (найчастіше до кінця травня). До речі, якщо ви плануєте посадку в теплицю безперервного грунту, то для цього можна вибрати будь-який час року.
Варто відзначити, що кущі гострого перцю не потребують формуванні, що істотно полегшує процес догляду за ними протягом вегетаційного періоду. В цілому, догляд за перцем зводиться до наступного:
- регулярному, але не занадто рясного поливу (2-3 рази на тиждень) – головне, не допустити пересихання грунту;
- періодичної прополюванні та мульчування грунту – якщо своєчасно проріджувати кущі і наповнювати грунт мульчею, можна істотно стимулювати зростання культури;
- щедрою підгодівлі – хоча б раз в 10 днів грунт необхідно підживлювати органічними або зеленими добривами (цілком підійде кропив’яний настій або розведений водою курячий послід).
Сорт перцю Червоний товстун стійкий до більшості хвороб, тому при дотриманні агротехніки його вирощування ви зможете отримати багатий врожай пекучих перців.
Наш матеріал підійшов до кінця. Як ви могли переконатися, перець Червоний товстун володіє чудовими характеристиками і відмінними смаковими якостями, тому, безумовно, заслуговує на увагу будь-якого городника. Бажаємо успіху!
Вирощування гострого перцю: відео
Гострий перець Товстун: фото