Ягоди – джерело величезної кількості різних корисних речовин і вітамінів, необхідних для здоров’я людини. Одна з них – чорноплідна горобина, чи не найвідоміша, але надзвичайно корисна.
Терміни дозрівання
На відміну від інших своїх родичів чорноплідна горобина, також відома в науці як аронія чорноплідна, дозріває восени. Науково встановлено, що основний період дозрівання – кінець вересня чи початок жовтня. Незважаючи на те що свій темний колір ягоди отримують в кінці літа, максимум користі від них можна отримати лише восени.
Головною ознакою того, що аронія дозріла і стала придатною для вживання і заготовок, є сік темно-рубінового кольору, що виділяється ягодою при легкому натисканні на неї.
Найчастіше такий рівень стиглості спостерігається після того, як пройдуть перші заморозки.
Склад ягоди
Аронія містить надзвичайно велику кількість речовини, яке називається рутин. Зміст цієї речовини в черноплодки вдвічі більше, ніж в плодах смородини.
Його основна користь в тому, що вживання його призупиняє процеси старіння організму.
Крім вітаміну Р, який надходить в організм людини тільки аліментарним шляхом (т. Е. З продуктами харчування), аронія багата такими речовинами:
- Вітаміни групи В: В1, В2, В6.
- Вітаміни С, Е, К.
- Мікро- і макроелементи, що включають залізо, йод, марганець, бор, мідь і ін.
- Глюкоза, сахароза, фруктоза.
- Речовини дубильною і пектиновой груп.
- Фолієва і нікотинова кислоти.
Такий склад говорить про те, що чорноплідна горобина дійсно є надзвичайно корисною ягодою. А час її дозрівання робить її прекрасним засобом від гіповітамінозу.
Вплив на організм
Користь кожного продукту вимірюється тим, який вплив він робить на організм людини. В цьому відношенні чорноплідна, або чорна, горобина може сміливо займати лідируючі позиції, випереджаючи численні сорти багатьох інших культур.
Використовувати аронию можна для поліпшення стану здоров’я:
- Нормалізації рівня холестерину в крові.
- Виведення шлаків з кишечника природним шляхом.
- Боротьби з гіпертонією.
- Надання лікувальної дії на організм при атеросклерозі.
- Зміцнюючого впливу на стінки судин.
- Зміцнення імунітету.
- Лікування променевої хвороби.
- Терапії хвороботворних процесів, що вражають щитовидну залозу.
- Лікування базедової хвороби і тиреотоксикозу.
- Підвищення рівня кислотності шлунка.
- Лікування проблем, пов’язаних з процесами згортання крові.
- Виведення з організму речовин з радіоактивною дією і речовин з групи важких металів.
- Боротьби з розвитком хвороботворних процесів з онкологічної групи.
- Регулювання процесів роботи шлунково-кишкового тракту.
- Активізації роботи печінки.
- Зниження емоційної нестабільності.
- Регуляції процесів головного мозку, що відповідають за стан гальмування і збудження.
Цілюща дія аронії на організм обумовлено різними речовинами, які входять до складу чорноплідної горобини.
Коректне застосування цього продукту сприяє повному оздоровленню організму без складного медичного втручання і важких наслідків.
Придатність ягоди
Варто пам’ятати, що правильно підібрана чорноплідна горобина сповна розкриє свої смакові і цілющі властивості. Тому вибору продукту варто приділити особливу увагу.
При виборі ягід в першу чергу звертають увагу на їх зовнішній вигляд. Для вживання в їжу не підходять пошкоджені, зморщені або злегка підгнилі ягоди. Розмір плодів повинен бути не надто маленьким, а поверхня – блискучою. А також варто приділити увагу жорсткості плодів. Найбільш підходящі ягоди повинні бути не дуже жорсткими і реагувати на легке стиснення пальцями.
Чорноплідна горобина збирають або купують після того, як пройдуть перші заморозки. У цей період повністю розкривається все багатство її смаку.
Користь для здоров’я
Для того щоб отримати максимум користі від продукту, важливо не тільки правильно його вибрати, але і правильно вжити в їжу. Аронія не є винятком з правил.
Поки триває сезон, варто вживати горобину в їжу в свіжому вигляді. Таким чином людина наповнює свій організм вітамінами для зимового періоду. А також можливе вживання цих надзвичайно корисних чорних ягід у вигляді мусів або соків.
Є можливість заготовити чорноплідна горобина про запас. Щоб зберегти плоди чорноплідної горобини на зиму без втрати лікувальних властивостей, найкраще їх висушити. Заморожувати не варто: мороз руйнує цінні таніни.
Популярні рецепти
Існують різні способи приготування ягід горобини. Рецепти досить прості, а одержуваний корисний ефект надає зміцнювальний вплив на організм і робить здоров’я міцніше.
Горобиновий мус
Приготувати мус з чорноплідної горобини дуже просто. Для цього потрібно виконати наступні дії:
- Плоди подрібнити в комбайні або потовкти за допомогою толкушки.
- Додати невелику кількість натурального йогурту і будь-які ягоди або фрукти (банан, полуниця та ін.).
- Отриману суміш збити.
Цей мус не тільки корисний, але і надзвичайно смачний. Як добавки можна застосувати будь-які фрукти або ягоди, в залежності від бажання людини. Для приготування мусу можна застосовувати плоди не тільки свіжозібрані або куплені, а й ті, що були попередньо заморожені.
Відвар загальнозміцнюючий дії
Ще один простий в приготуванні і надзвичайно корисний напій, приготований з чорноплідної горобини. Його регулярне вживання дозволяє зміцнити загальний стан здоров’я і відчути на собі корисні властивості цих незвичайних плодів, подарованих природою в осінній період.
Готується відвар так:
- 200 г сушених ягід залити 200 мл окропу;
- варити на дуже слабкому вогні протягом 10 хвилин;
- наполягати 20 хвилин;
- віджати плоди і процідити відвар.
Вживають цей відвар тричі на день, приймаючи по 0,5 склянки. В силу своєї простоти цей рецепт отримав найбільш широке поширення і популярність.
Варення
Вживаючи варення, варто розуміти, що в цей момент в організм поступає додаткова кількість вуглеводів. Однак можна отримати з цього максимум користі, якщо не проявляти зайву старанність, все добре в міру. У зимовий час чаювання з варенням з чорноплідної горобини зміцнить здоров’я і дозволить приємно провести час.
Готується це варення наступним чином:
- Бланшувати 700 грам плодів у воді, доведеної до кипіння, не більше 5 хвилин.
- Змішати 2,5 склянки води, використаної раніше, з однією склянкою цукру і зварити сироп.
- У закипілий сироп додати підготовлену черноплодки і інші ягоди або фрукти (малина, слива, яблука або подрібнені апельсинові скоринки).
- Довести суміш до кипіння, прибрати з вогню і настоювати протягом 8 годин.
- Повторити процедуру кип’ятіння і настоювання.
- Закип’ятити знову, варити на слабкому вогні протягом 15 хвилин.
- Готовий продукт розподілити по банках і закатати стандартним способом.
Використання інших фруктів і ягід дозволить пом’якшити злегка терпкий смак черноплодки і доповнить спектр корисного впливу.
Таке варення є прекрасним поєднанням смаку і користі.
Настоянки
Спиртові настоянки на основі чорноплідної горобини – ще один напрямок, в якому можна використовувати весь спектр корисних речовин, прихованих в цих чорних ягодах. Додавання настоянок в чай дозволить досягти тонізуючого ефекту і допоможе зігрітися в холодний зимовий день.
Настоянка з гвоздикою
Один з найбільш відомих рецептів. Тандем чорноплідної горобини і гвоздики надає настоянці досить оригінальний смак і аромат, що не зменшуючи корисних властивостей плодів.
Готується вона так:
- 1 кг ягід акуратно подрібнити за допомогою дерев’яної толкушкой.
- До плодам додати 0,5 кг цукру і 3 бутони гвоздики, суміш ретельно перемішати.
- Банку з сумішшю закрити марлевою тканиною і настоювати протягом декількох днів при кімнатній температурі.
- Після цього в суміш влити 1 л алкоголю, а банку закрити за допомогою пластмасової кришки.
- Банку з настойкою зберігати в темному місці протягом двох місяців.
- Розподілити настоянку по ємностей, попередньо процідивши.
Зберігається така настоянка в прохолодному місці. Вживати її рекомендується дорослим людям, додаючи в чай невелику кількість.
Настоянка з медом і дубовою корою
Настоянку на основі черноплодки можна готувати не тільки з прянощами. Другий відомий рецепт передбачає додавання до плодів горобини кору дуба і мед.
Алгоритм приготування такого тонізуючий засіб наступний:
- Засипати в банку 2,5 склянки ягід, попередньо їх вимивши.
- Додати 3 столових ложки меду і дрібку промитої дубової кори.
- Залити все 1 л горілки.
- Залишити банку в темному місці на 4-5 місяців.
Протягом цього часу банку іноді дістають зі сховища, її вміст струшують, після чого ставлять назад. Після закінчення визначеного часу настоянку проціджують через кілька шарів марлевої тканини і розливають по пляшках. У такому вигляді настоянка готова до вживання.
Лікувальні властивості
Лікувальні властивості чорноплідної горобини дозволяють поліпшити стан здоров’я при таких захворюваннях:
Гіпертонія. Завдяки сечогінній ефекту аронії знижується артеріальний тиск.
Запальні процеси в організмі. Аронія містить антоціани, здатні допомогти при інфекційних захворюваннях бактеріальної етіології.
- Атеросклероз. Вміщені в чорноплідної горобини флавоноїди і вітаміни С, Е і А зміцнюють стінки судин.
- Гіпоацидний гастрит. Плоди аронії підвищують кислотність шлункового соку.
- Нервозність і порушення сну. Ягоди чорноплідної горобини діють як натуральне заспокійливе, знижують збудливість.
- Діарея. Чорноплідна горобина нормалізує травлення при розладі шлунка, т. К. Дубильні речовини надають терпку дію.
- Токсикози вагітних. Гепатопротекторний ефект плодів аронії полегшує стан токсикозу і допомагає впоратися з нудотою.
- Очні хвороби. Вітамін А, що входить до складу черноплодки, нормалізує багато процесів. Особливо корисна ягода для «старечих очей». Вона знижує ризик глаукоми і катаракти.
Протипоказання
Користь чорноплідної горобини очевидна, але є і протипоказання:
- тромбози;
- виразкова хвороба шлунка і кишечника;
- коліти, запори;
- гіперацидний гастрит;
- гіпотонія.
Перед тим як вживати чорноплідна горобина, порадьтеся з лікарем. Це дозволить витягти максимум користі і не допустити посилення наявних захворювань і проблем.
Способи зберігання
Як уже згадувалося раніше, плоди цієї рослини можна заготовлювати про запас для використання в зимовий період. Зробити це можна кількома способами.
Спосіб 1
Замороження ягід. Заморожені плоди можна використовувати при приготуванні джемів або мусів. А також можна розморожувати трохи ягід і вживати їх в їжу. Варто враховувати, що при такому способі зберігання втрачається деяка кількість вітаміну Р, але більша частина всіх корисних властивостей зберігається.
Спосіб 2
Сушка. При такій заготівлі вся користь ягід зберігається. Для правильного сушіння можна не відокремлювати плоди від щитка, а разом з ним розвісити їх на мотузці або дроті. Розміщуються такі стрічки в сухому місці, де частіше прохолодно. У такому вигляді черноплодки зберігають і під час морозів. При такому способі зберігаються всі корисні властивості ягід.
Спосіб 3
Можна зберігати плоди цієї культури в в’яленої вигляді. Для того щоб зав’ялити черноплодки, вимиті і просушені плоди розміщують на підносах або поверхнях з дрібними гратами і залишають на сонці або відкритому повітрі.
Спосіб 4
Ще один спосіб в’ялення – використання духовки. Плоди розкладаються на деку і сушаться при температурі 40 градусів протягом 20-30 хвилин.
Після температуру підвищують до 60 градусів і залишають ягоди в духовці ще на 5-10 хвилин.
Збільшувати температуру потрібно тільки тоді, коли з ягід перестає виділятися сік. В результаті в’ялення плоди не повинні втратити свій цвет.Сохранівшійся колір ягід вказує на те, що корисні властивості черноплодки були втрачені в результаті термообробки.
Висновок
Чорноплідна горобина, або аронія, – надзвичайно корисна рослина. Вживання її плодів здатне допомогти у вирішенні багатьох проблем зі здоров’ям і підтримати загальний тонус організму. Правильне зберігання і застосування цього продукту допомагає людині впоратися з багатьма хворобами.