Багато гурманів люблять гречану кашу за своєрідний, приємний смак, високий вміст найцінніших корисних речовин. Але навіть найсмачніші страви часом здатні набриднути, і це блюдо не виняток. У такому випадку немає сенсу викидати що залишилася кашу! На неї основі можна зробити апетитні гречані млинці, які будуть гідно оцінені усіма домочадцями. Способів приготування існує чимало. Нижче наведена добірка найбільш вдалих рецептів, яка напевно виявиться цікавою для багатьох господинь.
Що потрібно знати кулінарові?
Щоб гречані млинці вийшли максимально вдалими, варто ознайомитися заздалегідь з фото, секретами їх приготування. Це дасть можливість балувати членів сім’ї смачною випічкою без особливого клопоту.
- Використання коричневої крупи стане запорукою створення оладок, що мають яскраво виражений смак. Зелена крупа виявиться кориснішою, низькокалорійної.
- Завдяки присутнім в тесті яйцях і кефіру, вироби не розваляться в процесі смаження.
- За рахунок використання молока випічка виходить менш щільною.
- Допускається включення в тісто тертих овочів, фруктів (кабачок, яблуко, родзинки, гарбуз, айва, тощо).
- Досвідчені кулінари не рекомендують приготування тіста з великою кількістю інгредієнтів – це негативно позначиться на пишності оладок.
- При бажанні господиня може зробити борошно на оладки своїми силами. Для цього знадобиться перемолоти на кавомолці суху гречану крупу.
- Готове тісто для смаження оладок по консистенції має бути схоже з густою сметаною.
- У пріоритеті використання кефіру (молока), температура якого прирівнюється до кімнатної. Це забезпечить найкраще взаємодію соди з молочною кислотою.
- Готової масі варто дати настоятися півгодини, щоб забезпечити виділення клейковини.
- Для смаження оладок потрібно використовувати розпечену сковороду, середній вогонь.
- Сигнал до перевертання оладок – поява характерною рум’яної скоринки, дірочок на поверхні.
Рецепт тіста на основі каші
На сніданок домочадцям має сенс подати оладки, для приготування яких використані залишки звареної з вечора гречаної каші. Домогосподарки схвалять цей рецепт за його простоту, можливість швидко нагодувати членів сім’ї.
Перелік продуктів:
- 1 стакан гречаної каші;
- 100 мл теплого молока;
- 1 яйце;
- 4 ст. ложка пшеничного борошна;
- дрібка солі;
- рослинне масло (для смаження).
Відварна гречана каша перекладається в ємність (миску), де з’єднується зі збитим яйцем, молоком. Далі насипаються борошно, сіль. Маса ретельно перемішується (її консистенція повинна вийти однорідною). На поверхню розігрітій пательні наливається масло. Маса тіста викладається за допомогою ложки. Оладки смажаться по 3-4 хвилини з одного, іншого боку.
Порада. Готові вироби слід викласти на поверхню паперової серветки, вона забезпечить вбирання надлишків жиру.
Рецепт тіста на основі борошна
Ця страва гарантовано сподобається гурманам через чудового аромату, самобутнього смаку, апетитного кольору. Корисний рецепт оладок порадує шанувальників правильного харчування, що приділяють увагу здоров’ю, фігурі.
Перелік необхідних продуктів:
- 260 г гречаного борошна;
- 260 г пшеничного борошна;
- 1 ч. Ложка сухих дріжджів;
- 3 склянки кефіру;
- 1 яйце;
- 1 ст. ложка цукру;
- сіль (щіпка);
- рафінована олія (в тісто 2 ст. ложки плюс для смаження).
Спочатку потрібно перемішати муку з цукром, сіллю, дріжджами. Потім збиваються білки і кефір. Коли все готово, суха суміш поєднується з рідкою. Тісто має вийти повітряним, однорідним. На сковорідку з прогрітим маслом викладається по 1 ст. ложці. Смажаться гречані млинці до зарум’яниться скоринки.
Пісний рецепт
Даний рецепт неодмінно зацікавить вегетаріанців, а також тих, хто жорстко дотримується релігійні пости. Утворені гречані млинці порадують чудовим смаком, стануть ласощами для шанувальників дієтичного харчування.
Перелік продуктів:
- 40 мл мінеральної води;
- 200 г гречаного борошна;
- 1 ч. Ложка соди, гашеного оцтом;
- сіль (щіпка);
- 1 ст. ложка цукру;
- 1 банан;
- масло рослинне (для смаження).
Гречана мука заливається водою мінеральної, залишається на півгодини для набухання. Банан потрібно очистити, розім’яти за допомогою вилки. Далі до гречаним тесту додаються бананове пюре, цукор, сіль плюс гашене оцтом сода. Масу необхідно перемішати до однорідної консистенції. Сковорідка з маслом розігрівається. Тісто викладається по 1 ст. ложці. Оладки смажаться до утворюється золотий скоринки.
Вище наведено 3 рецепта, проте це лише мала дещиця варіантів гречаних оладок. Кулінари повинні експериментувати, пробувати додавати в тісто інші інгредієнти, щоб створювати оригінальні страви. Добре себе зарекомендувало включення тертої тушкованої моркви, рубаного зеленого лука, відварених грибів, солоного сиру. Якщо маса для смаження розмішена ретельно, а сковорода добре прогріта, можна не сумніватися, оладки обов’язково вийдуть пишними, смачними. Подавати на стіл блюдо рекомендується, розлив у склянки кисломолочні продукти або відвар шипшини, корисний трав’яний чай.
А який Ваш улюблений рецепт?