Гриби під назвою рижики: опис і користь для організму людини

лісні грибиУ любителів «тихого полювання» гриби під назвою рижики завжди вважалися відмінною видобутком, адже за смаковими якостями вони займають одне з перших місць. Перегляд фотографій і докладний опис, наведені в статті, дозволять відрізнити їстівні різновиди від помилкових і достовірно дізнатися про терміни збору. Тут же можна ознайомитися з корисними харчовими властивостями гриба і протипоказаннями до його вживання.

Як виглядають рижики, де і коли збирати їх

Грибники люблять рижики не тільки за відмінний смак, але і з тієї причини, що ростуть вони групами. При вдалому поході з однієї тільки галявинки можна зібрати повне, а то й не один, козуб. Виглядає гриб так:

  1. Капелюшок, відповідно назві, пофарбована в рудий колір. У молодих екземплярів вона жовта.
  2. Краї підігнуті всередину і закруглені.
  3. Поглиблення, що додає грибу вид воронки, розташоване точно по центру.
  4. Знизу капелюшок вистелена тонкими пластинками.
  5. Порожня ніжка має вигляд циліндра. Її висота близько 9 см.

Увага! Не можна класти в кошик, а тим більше вживати в їжу гриби, відповідно яких немає 100% впевненості.

Існує кілька видів рижиків, трохи відрізняються між собою зовнішнім виглядом.

  • Сосновий – виростає в соснових і ялинових лісах. Плодові тіла з’являються з липня по вересень. Шапочка у дорослих представників може бути досить великою (до 18 см в діаметрі). Забарвлення вохристо-помаранчева. У міру збільшення гриба виділяються світлі зони. Молочний сік кольору морквини. Не змінює забарвлення на повітрі. М’якоть тендітна, без особливого запаху.

їстівні грибиСосновий

  • Ялиновий – цей різновид трохи поменше розміром. Діаметр грибний капелюшки 5-8 см. Її шкірка клейка, пофарбована в колір охри з зеленувато-синіми ділянками згущаються до центральної частини. З віком гриб світлішає. Ніжка тонше і довше, ніж у інших видів, світло-охриста. М’якоть дуже тендітна, на зламі зеленіє. Запах приємний. Зустріти гриб можна в змішаному лісі під ялинами з липня по вересень.

користь рижиківялиновий

  • Червоний – зростає під сосною. Капелюшок суха, 8-12 см в діаметрі. Забарвлення шкірки червонувато-рожева. На ніжках яскраво виражений борошнистий наліт і маленькі вкраплення малинового кольору. М’якоть тендітна, молочний сік винного кольору. Характерного запаху не має.

види грибівчервоний

  • Молочно-червоний – плодові тіла цього виду з’являються ближче до вересня в соснових лісах. Шапочка 3-10 см в діаметрі. Шкірочка волога, блідо-помаранчева по центру і червона ближче до краю. Пластинки у молодих рижиків мають рожевий відтінок. З віком вони темніють. Помаранчевий сік на повітрі червоніє, а потім переходить в зелений. Запах у гриба дуже слабкий.

види рижиківМолочно-червоний

Як дізнатися помилкових рижиків

Лжерижікамі можна назвати наступні гриби:

  • бурштинові молочні судини;
  • вовнянки.

помилкові рижикибурштиновий молочні судини

Перші виглядають так:

  1. Шкірочка червона, з сильним блиском.
  2. При розрізі гриба видно жовта (у справжніх рижиків кольору охри) м’якоть.
  3. Чумацький рідина білого кольору. Ніколи не змінює забарвлення.
  4. Капелюшок не має такої явної лійкоподібної форми, як у рижиків.
  5. Запах м’якоті нагадує аромат паленого цикорію.

Увага! Бурштинові молочні судини зараховуються до слабо отруйним. Їх вживання може завдати шкоди здоров’ю.

Вовнянки мають дещо інший вигляд:

  1. Шкірочка більш рожева, ніж у рижію.
  2. Вся поверхня покрита частими ворсинками.
  3. Якщо натиснути на капелюшок з’являться темні плями.
  4. Ніжка стає порожнистої тільки в зрілому віці.
  5. Молочний сік білий. Не змінюється на повітрі.

отруйні грибивовнянки

Рости вовнянки можуть в будь-якому лісі. Так само як і рижики воліють галявинки, добре освітлені сонцем. Відносяться до умовно-їстівних видів. Після відповідної обробки можуть вживатися в їжу.

Увага! Гриби можуть принести користь організму людини тільки за умови їх збору в екологічно чистому місці.

Користь і протипоказання до вживання. заготівля грибів

У рижиках виявлено багато корисних елементів, завдяки чому їх вживання в їжу сприяє:

  • Тонізації організму – аскорбінова кислота допоможе йому без проблем впоратися з навантаженнями.
  • Зміцненню нігтьових пластин, волосся, кісток – такі елементи, як кальцій і фосфор сприяють їх відмінному стану.
  • Схудненню – вживання рижиків прискорює процеси метаболізму.
  • Протистояння організму шкідливим бактеріям – антибактеріальну речовину лактріовіолін здатне допомогти людині впоратися з інфекцією.

Не рекомендується вживати рижики людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, так як гриби здатні подразнювати слизову.

Заготовляють про запас рижики такими методами:

  • маринування;
  • соління;
  • заморозка.

Як і всі гриби, зібрані в лісі, рижики потребують підготовки до приготування. Їх перебирають, викидаючи без жалю підозрілі або зіпсовані екземпляри, очищають від налиплого сміття, добре миють в декількох водах, підрізають ніжки на пару сантиметрів.

У смаку свіжих рижиків відсутня гіркота, тому їх не потрібно довго вимочувати перед куховаріння. Досить кип’ятіння в злегка підсоленій воді 15 хв, після чого можна приступати до приготування грибів, згідно з рецептом.

Окремо хочеться виділити заготовку рижиків у вигляді заморожування. Деякі господині скаржаться на появу гіркоти при такому способі. Однак якщо дотримуватися всіх правил, гриби прекрасно зберігають початковий смак тривалий час.

мариновані гриби

  1. Відбирають тільки цілі екземпляри. Краще молоді.
  2. Чи не миють. При потребі протирають сухою серветкою.
  3. Розкладають невеликими порціями по пакетах і занурюють в морозилку.

Увага! При -18 ° C рижики можна зберігати не більше півроку. При -25 ° C термін можна збільшити вдвічі.

Гриб рижик – чудовий дар природи, що виділяється високою якістю і поживними властивостями. Однак, щоб не зазнати розчарування в продукті і не завдати шкоди своєму організму, перед походом до лісу слід бути повністю впевненим у своїх знаннях.

Збір рижиків: відео