У любителів «тихого полювання» гриби під назвою рижики завжди вважалися відмінною видобутком, адже за смаковими якостями вони займають одне з перших місць. Перегляд фотографій і докладний опис, наведені в статті, дозволять відрізнити їстівні різновиди від помилкових і достовірно дізнатися про терміни збору. Тут же можна ознайомитися з корисними харчовими властивостями гриба і протипоказаннями до його вживання.
Як виглядають рижики, де і коли збирати їх
Грибники люблять рижики не тільки за відмінний смак, але і з тієї причини, що ростуть вони групами. При вдалому поході з однієї тільки галявинки можна зібрати повне, а то й не один, козуб. Виглядає гриб так:
- Капелюшок, відповідно назві, пофарбована в рудий колір. У молодих екземплярів вона жовта.
- Краї підігнуті всередину і закруглені.
- Поглиблення, що додає грибу вид воронки, розташоване точно по центру.
- Знизу капелюшок вистелена тонкими пластинками.
- Порожня ніжка має вигляд циліндра. Її висота близько 9 см.
Увага! Не можна класти в кошик, а тим більше вживати в їжу гриби, відповідно яких немає 100% впевненості.
Існує кілька видів рижиків, трохи відрізняються між собою зовнішнім виглядом.
- Сосновий – виростає в соснових і ялинових лісах. Плодові тіла з’являються з липня по вересень. Шапочка у дорослих представників може бути досить великою (до 18 см в діаметрі). Забарвлення вохристо-помаранчева. У міру збільшення гриба виділяються світлі зони. Молочний сік кольору морквини. Не змінює забарвлення на повітрі. М’якоть тендітна, без особливого запаху.
Сосновий
- Ялиновий – цей різновид трохи поменше розміром. Діаметр грибний капелюшки 5-8 см. Її шкірка клейка, пофарбована в колір охри з зеленувато-синіми ділянками згущаються до центральної частини. З віком гриб світлішає. Ніжка тонше і довше, ніж у інших видів, світло-охриста. М’якоть дуже тендітна, на зламі зеленіє. Запах приємний. Зустріти гриб можна в змішаному лісі під ялинами з липня по вересень.
ялиновий
- Червоний – зростає під сосною. Капелюшок суха, 8-12 см в діаметрі. Забарвлення шкірки червонувато-рожева. На ніжках яскраво виражений борошнистий наліт і маленькі вкраплення малинового кольору. М’якоть тендітна, молочний сік винного кольору. Характерного запаху не має.
червоний
- Молочно-червоний – плодові тіла цього виду з’являються ближче до вересня в соснових лісах. Шапочка 3-10 см в діаметрі. Шкірочка волога, блідо-помаранчева по центру і червона ближче до краю. Пластинки у молодих рижиків мають рожевий відтінок. З віком вони темніють. Помаранчевий сік на повітрі червоніє, а потім переходить в зелений. Запах у гриба дуже слабкий.
Молочно-червоний
Як дізнатися помилкових рижиків
Лжерижікамі можна назвати наступні гриби:
- бурштинові молочні судини;
- вовнянки.
бурштиновий молочні судини
Перші виглядають так:
- Шкірочка червона, з сильним блиском.
- При розрізі гриба видно жовта (у справжніх рижиків кольору охри) м’якоть.
- Чумацький рідина білого кольору. Ніколи не змінює забарвлення.
- Капелюшок не має такої явної лійкоподібної форми, як у рижиків.
- Запах м’якоті нагадує аромат паленого цикорію.
Увага! Бурштинові молочні судини зараховуються до слабо отруйним. Їх вживання може завдати шкоди здоров’ю.
Вовнянки мають дещо інший вигляд:
- Шкірочка більш рожева, ніж у рижію.
- Вся поверхня покрита частими ворсинками.
- Якщо натиснути на капелюшок з’являться темні плями.
- Ніжка стає порожнистої тільки в зрілому віці.
- Молочний сік білий. Не змінюється на повітрі.
вовнянки
Рости вовнянки можуть в будь-якому лісі. Так само як і рижики воліють галявинки, добре освітлені сонцем. Відносяться до умовно-їстівних видів. Після відповідної обробки можуть вживатися в їжу.
Увага! Гриби можуть принести користь організму людини тільки за умови їх збору в екологічно чистому місці.
Користь і протипоказання до вживання. заготівля грибів
У рижиках виявлено багато корисних елементів, завдяки чому їх вживання в їжу сприяє:
- Тонізації організму – аскорбінова кислота допоможе йому без проблем впоратися з навантаженнями.
- Зміцненню нігтьових пластин, волосся, кісток – такі елементи, як кальцій і фосфор сприяють їх відмінному стану.
- Схудненню – вживання рижиків прискорює процеси метаболізму.
- Протистояння організму шкідливим бактеріям – антибактеріальну речовину лактріовіолін здатне допомогти людині впоратися з інфекцією.
Не рекомендується вживати рижики людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, так як гриби здатні подразнювати слизову.
Заготовляють про запас рижики такими методами:
- маринування;
- соління;
- заморозка.
Як і всі гриби, зібрані в лісі, рижики потребують підготовки до приготування. Їх перебирають, викидаючи без жалю підозрілі або зіпсовані екземпляри, очищають від налиплого сміття, добре миють в декількох водах, підрізають ніжки на пару сантиметрів.
У смаку свіжих рижиків відсутня гіркота, тому їх не потрібно довго вимочувати перед куховаріння. Досить кип’ятіння в злегка підсоленій воді 15 хв, після чого можна приступати до приготування грибів, згідно з рецептом.
Окремо хочеться виділити заготовку рижиків у вигляді заморожування. Деякі господині скаржаться на появу гіркоти при такому способі. Однак якщо дотримуватися всіх правил, гриби прекрасно зберігають початковий смак тривалий час.
- Відбирають тільки цілі екземпляри. Краще молоді.
- Чи не миють. При потребі протирають сухою серветкою.
- Розкладають невеликими порціями по пакетах і занурюють в морозилку.
Увага! При -18 ° C рижики можна зберігати не більше півроку. При -25 ° C термін можна збільшити вдвічі.
Гриб рижик – чудовий дар природи, що виділяється високою якістю і поживними властивостями. Однак, щоб не зазнати розчарування в продукті і не завдати шкоди своєму організму, перед походом до лісу слід бути повністю впевненим у своїх знаннях.