Лісовий горіх і фундук – це одне і те ж, відрізняються вони тільки розмірами. Фундуком називають все горіхи великоплідних різновидів ліщини (ліщина звичайна і ліщина велика). Фундук має високу харчову цінність, тому його вирощують на великих фермах в Італії, Греції, Туреччини, Грузії, Каталонії.
Дерево фундука зростає в лісах і на фермах
Характеристики ліщини звичайної
Лісовий горіх (ліщина, ліщина) належить до роду Ліщина сімейства Березових. Це листяна рослина, чагарник. Зростає ліщина зазвичай на узліссях листяних, хвойних і змішаних лісів. Як виглядає ліщина звичайна:
- Кущ ліщини в висоту досягає п’яти метрів.
- Крона має форму, схожу на яйце.
- Кора стовбура світло-коричнева, гладка, кора гілочок покрита світлим пушком.
- Листя схожі на березові, округлі або яйцеподібні з загостреним кінчиком. Колір листя темно-зелений.
- Плоди – великі горіхи в міцній шкаралупі. Горішки зовні оточені листовими відростками.
Для лісового господарства ліщина – це бур’ян. Вона швидко розмножується вегетативним шляхом, утворюючи кореневі нащадки, займає всю територію лісової вирубки.
Для харчової промисловості фундук надзвичайно цінний. Саме тому його окультурили і стали вирощувати на фермах. Ростити ліщину легко. Потрібна багата мінералами грунт (відмінно підходить чорнозем), помірна кількість вологи, м’який клімат. Доглядати за лісовим горіхом практично не потрібно.
Ліщина зазвичай приймає форму чагарнику
Як і коли цвіте ліщина
Листя ліщини в південних регіонах розпускаються в останні дні березня, в північних районах крона зеленіє в квітні – на початку травня. Фундук цвіте на початку березня до того, як розкриються листяні нирки.
Як цвіте ліщина? У рослини є чоловічі (тичинкові) і жіночі (маточкові) квітки. Тичинки заховані в сережках, як у берези. З однієї нирки розпускається 3-5 сережок. При нормальних умовах вони досягають 10 см в довжину.
Жіночі квітки складаються з маточки і слаборозвинених оцвітини, мають вигляд нирки. З нирок видніється яскраво-червоний пушок рилець. Чим більше цього гармата, тим більше квіток заховано в нирці. Запилюється ліщина вітром. Сережки починають виділяти пилок в квітні, процес триває близько двох тижнів. Рильця маточки вловлюють пилок зі свого рослини або від сусідів.
Чоловічі суцвіття ліщини
Характеристика плодів ліщини
Плоди ліщини звичайної – фундук, горіхи майже кулястої форми світло-коричневого кольору. У порівнянні з іншими видами ліщини вони мають великі розміри, і плодоносить фундук щорічно. Рослини, вирощені в культурі, вперше плодоносять на третій рік життя (після проростання насіння).
Фундук є одним з найдорожчих і цінних видів горіха. Це обумовлено його унікальним хімічним складом. Фундук містить все необхідне людині речовини. Харчова цінність горіхів, вміст білків, жирів і вуглеводів, становить 98%. Щоб повністю покрити енергетичні потреби, людині досить з’їсти 300 грамів фундука в день. Також горішки багаті такими корисними речовинами:
- Вітаміни – вітамін А (ретинол), С (аскорбінова кислота), Е (токоферол), група В (тіамін, рибофлавін, холін, пантотенова кислота, холін, піридоксин).
- Макроелементи – кальцій, калій, магній, фосфор.
- Мікроелементи – залізо, цинк, марганець, мідь, селен.
- Ненасичені жирні кислоти.
- Полісахариди – крохмаль, целюлоза.
- Амінокислоти.
Вміст вітаміну Е в фундуку рекордно порівняно з іншими горіхами. Токоферол – потужний клітинний антиоксидант.
Горіх фундук легко перетравлюється і засвоюється, тому організм отримує максимум користі.
Горішки фундука надзвичайно поживні
Застосування фундука
Завдяки високій врожайності, унікальною харчової цінності, чудовим смаковим якостям, фундук набув широкого поширення в харчовій промисловості, особливо в кондитерській галузі. Що роблять з фундука:
- масло;
- фундучная борошно;
- фундучная паста.
Борошно і пасту додають в сирні, сирні пасти, морозиво, солодощі, соуси. Цілісний обсмажений арахіс додають в плитковий шоколад і цукерки.
Якість фундука не постійно, з часом він втрачає вологу і деякі поживні речовини, може набирати гіркоту. Тому розрізняють фундук першого сорту (нового врожаю) і другого сорту (старого врожаю). Найбільш смачні і корисні вироби виходять з молодих горіхів.
Фундук особливо цінується в приготуванні десертів
Чому варто вирощувати ліщину
Отримувати багатий урожай фундука можна з власного городу. З вирощуванням ліщини впорається навіть початківець садівник. Переваги вирощування ліщини в приватному господарстві:
- Витривалість, невибагливість. Рослина добре пристосовується до зовнішніх умов, не вимагає кропіткої догляду. Важливо відразу забезпечити ліщини умови здорового росту (родючий грунт, розсіяне освітлення, помірна вологість).
- Висока врожайність. Ліщина приносить багаті врожаї щороку. З одного куща можна зібрати близько 7 кг фундука.
- Тривалий термін зберігання горіхів. При правильних умовах урожай зберігає корисні властивості і смакові якості на 1,5-2 роки.
- Висока ціна горіхів. Якщо кущів посадили багато, можна продавати горіхи на кондитерські фабрики або оптові бази.
- Кущі ліщини дуже красиві, на ділянці ліщина виглядає незвично.
Висаджують кущі ліщини зазвичай рядами. Міжряддя можна використовувати для вирощування інших городніх рослин.
Фундук дає хороший урожай і відмінно зберігається
Сорти культурної ліщини
Сьогодні відомо кілька сортів ліщини, які вирощують садівники. Вони відрізняються зовнішнім виглядом, характеристиками врожайності і мають деякі особливості догляду. Найбільш часто вирощують такі сорти фундука:
- Барселонський фундук;
- Косфорд;
- Гальський;
- Варшавський червоний.
Косфордскій фундук вивели в Англії, Гальський – німецький сорт. Походження Барселонського і Варшавського сортів зрозуміло з назв. Рослини різних сортів мають різні зовнішні характеристики. Можна підібрати сорт, виходячи з особистих переваг.
Барселонская ліщина
Кущі Барселонської ліщини мають потужний зростанням, утворюють широку крону. Головна перевага різновиди – морозостійкість. Ліщина зможе зберегти нирки і квіти після весняних заморозків. Рослина має велике листя, зверху пластинка темно-зелена, знизу світліша. Цвітіння сорту починається в середині квітня. Плодоношення починається рано. Сорт має підвищену врожайністю. Плоди ліщини дуже великі, мають різну форму (найчастіше плескаті). Коли горішки дозрівають, навколишнє оболонка лопається, вивільняючи їх назовні.
Ядра горіхів володіють приголомшливими смаковими якостями. Вони соковиті і солодкуваті. Ліщина має один недолік: вона схильна до хвороб, особливо моніліаз.
Горіхи Барселонської ліщини
Фундук Косфорд
Основні характеристики сорту Косфорд:
- Велика сила зростання, великі кущі з густою кроною.
- Середня морозостійкість.
- Листя розпускаються темно-зеленими, до осені починають червоніти.
- Період цвітіння ранній (початок квітня).
- Горіхи великі, округлі і плескаті. Шкаралупа тонка, після дозрівання стає червоно-коричневої.
- Ядра горіхів повністю займають шкаралупу, покриті волокнистої плівкою. На смак горіхи соковиті і солодкі.
- Раннє плодоносіння.
- Висока врожайність.
- Термін дозрівання плодів – кінець вересня.
Зростає Косфорд в теплих регіонах. Важливо забезпечити рослинам захист від вітру. Сорт виступає обпилювачем для інших різновидів (Гальський, Ноттингемський фундук і т.д.). Для Косфорд характерно самозапилення.
Фундук Косфорд дає великі горіхи
Гальський фундук
Кущі ліщини Гальського сорти мають крону з середньою густиною листя. Середня висота рослини 5,5 метрів. Листя фундука мають темно-зелений колір і покриті шорстким ворсом. Навесні утворюється велика кількість сережок, вони розпускаються гронами по 6-7 штук. Термін цвітіння стандартний – середина квітня. Плоди формою нагадую конус, мають великий розмір, легко випадають з плодової оболонки. Ядра укладені в товсту блискучу шкаралупу. Вони щільні, в міру солодкі на смак.
Гальський фундук – пізньостиглий сорт
Дозріває Гальський фундук пізніше своїх побратимів – на початку жовтня. Збирати врожай раніше терміну не можна.
Сорт приносить багаті врожаї, але дуже вимогливий до умов утримання. Потрібно регулярно вносити органічні добрива. Вирощувати фундук найкраще на піднесеному рельєфі. Грунт не повинна бути надмірно вологою.
Сорт не відноситься до самозапильні. Його запилюють інші види ліщини.
Варшавський червоний фундук
Варшавський червоний відноситься до декоративних сортам ліщини. Крона має кулясту форму. Листя рослини червоні, влітку стають зеленими. Плоди мають великий розмір. Період дозрівання – друга половина вересня. Урожайність сорту менше, ніж у Гальського фундука. Квітки запилюються іншими ліщини.