Характеристика м’ясо-кісткового борошна. Харчова добавка для домашніх тварин: склад і застосування

М’ясо-кісткове суміш являє собою порошкоподібний білково-мінеральний субпродукт, застосовуваний для корму домашніх тварин. Його використовують на птахофермах, в приватних і промислових господарствах. Включення м’ясо-кісткового борошна в раціон дозволяє збалансувати харчування, підвищити продуктивні характеристики, прискорити зростання молодняка. Інструкція в статті докладно розповідає, що собою являє продукт і як правильно його використовувати.

Склад субпродукту і особливості виготовлення

Суміш, що отримується в результаті переробки відходів м’ясо-рибного виробництва, називають м’ясо-кісткового або кормової борошном. Вона являє собою порошок сіро-бурого або коричневого відтінку зі специфічним запахом. В якості сировини для її виробництва використовуються непридатні для вживання людиною туші, що загинув худобу, відходи рибо- і м’ясокомбінатів, боєнь, консервних заводів. У процесі виробництва сировина варять, охолоджують, подрібнюють, просівають, очищають від сторонніх добавок, обробляють антиокислювачем, потім розфасовують. У продажу зустрічається як чистий продукт, так і премікси або комбікорми, що містять його.

За кількістю білка, м’ясо-кістковий порошок поділяють на 3 категорії:

підгодівля для тварин

  1. Продукт 1 класу містить 50% протеїнів, отриманих з м’язової і кісткової тканини, 13% жиру. У його складі присутні вода, зола і клітковина.
  2. Добавка 2 класу відрізняється більш низьким вмістом білка – 42% і більш високим жиру – 18%, золи і води, 2-х% кількістю клітковини;
  3. 3 клас характеризує знижений вміст білка – 30%, підвищена кількість жиру – 20% і золи.

Увага! М’ясо-кісткове добавка, крім БЖУ, містить кальцій, фосфор, магній, інші біологічно важливі мікроелементи.

Додатково в складі продукту присутні речовини, що стимулюють метаболізм і зростання тварин. Це серотонін, жовчна кислота, аденозинтрифосфат і інші компоненти аналогічної дії. Інструкція по застосуванню вказує на те, що тварини, які отримують разом з кормом мясокостний порошок:

  • швидко ростуть і розвиваються;
  • відрізняються стійкістю до захворювань серцево-судинної і нервової системи;
  • менше страждають від дефіциту мікро- і макроелементів;
  • порушень обміну речовин.

поживна добавка для тварин

Особливості застосування добавки

Збалансований тваринний раціон передбачає присутність в ньому м’ясо-кісткового субпродукту в обсязі до 7%. Включення добавки дозволяє зміцнити організм тварин, поліпшити стан їхньої імунної системи, підвищити продуктивність, а також скоротити витрати на харчування. Інструкція по застосуванню добавки рекомендує використовувати її:

  • Для годівлі свиней (курей, гусей, качок, цесарок, індиків) з метою підвищення несучості і профілактики патологій. Для цього добавку вводять до складу трав’яних і зернових сумішей, комбікормів в кількості 0,8% від загального обсягу. Перевищення показника призводить до розвитку у курей подагри, амілоїдозу, інших патологій білкового метаболізму, а недолік – одна з причин крихкості яєчної шкаралупи, а також збільшення випадків канібалізму серед птиці.
  • Для свиней з метою збагачення раціону, поліпшення набору ваги та кількості м’яса. Підходять суміші з підвищеним вмістом золи – джерело калію, заліза, фосфору, інших нутрієнтів. Кількість споживаного продукту співвідноситься з віком і вагою тваринного і прописано в інструкції по застосуванню. Для дорослих свиней показник становить 5-15% від загального обсягу сухих кормів, для поросят – 2%. Застосування м’ясо-кісткового складу для молодняка 2-3 місячного віку протипоказано.
  • Для ВРХ з метою підвищення жирності молока і якості м’ясної продукції, а також плодючості. Застосовуються кормові порошки, виготовлені з курячого або свинячого сировини. Їх дають, підмішуючи до комбікорму або отрубям, поступово збільшуючи дозування до 100 г / добу.
  • Для МРС і кроликів з метою активізації зростання і набору ваги, поліпшенню якості молочно-м’ясної продукції. Обсяг субпродукту повинен не перевищувати 5-10% загального обсягу кормів.

Увага! Через ризик втрати білків і вітамінів, корм, що містить м’ясо-кісткове борошно, не може бути піддано термічній обробці.

Як вибрати

Використання якісної білково-вітамінної добавки – запорука здоров’я і продуктивності худоби і птиці. Тому при покупці варто звертати увагу:

  • на зовнішній вигляд, а саме колір, однорідність, крупність помелу;
  • на запах.

як виглядає м'ясо-кісткове борошно

Не рекомендується використовувати для корму домашніх тварин продукт з жовтуватим відтінком. Його наявність свідчить про присутність у складі суміші подрібненого курячого пера, вживання якого негативно відбивається на продуктивності худоби і птиці, особливо курей. Для годівлі курей не рекомендується використовувати мясокостний порошки, що містять сою.

Увага! М’ясо-кісткове суміш має коричневий колір і однорідну текстуру без грудочок.

Якісна кормова борошно не повинна мати затхлого чи гнильного запаху. На її упаковці є інформація про виробника, відповідно до Держстандарту 17536-82, сортовий класифікації, дату виробництва. Упаковка повинна обов’язково містити інструкцію по застосуванню.

У домашньому господарстві кормову борошно використовують в чистому вигляді і в складі концентратів, призначених для ВРХ, свиней, курей, а також кішок і собак. Цей доступний за ціною субпродукт, дозволяє при дотриманні дозувань і умов зберігання, зазначених в інструкції по застосуванню, поліпшити продуктивні показники домашньої худоби і птиці, їх зростання і розвиток.

А для яких тварин використовуєте цей продукт Ви?

М’ясо-кісткове борошно: відео