Характеристика винограду Муромець

Виноград Муромець відноситься до представників столового червоного сорту. Його вживають в їжу в свіжому вигляді, але можливе виготовлення з нього заготовок на зиму або вина. Ягоди Муромця славляться високими гастрономічними якостями і великими розмірами, грона характеризуються товарним виглядом. Сорт морозостійкий і невибагливий, популярний в північних регіонах і середній смузі Росії (недарма його назва пов’язана з ім’ям богатиря Іллі).

Сорт винограду Муромець

Муромець – це сорт з дуже великими ягодами

Гідності й недоліки

До переваг сорту опис відносить:

  • великі (з п’ятирублеву монету) ягоди, розмір яких пов’язаний у селекціонерів з образом легендарного богатиря Іллі;
  • невибагливість і морозостійкість;
  • сильне зростання, гарне запилення і раннє фарбування;
  • товарність врожаю.

У сорту є і недоліки, до яких відносяться:

  • в період посухи після рясних опадів у ягід з’являється схильність до розтріскування;
  • плоди особливо приваблюють комах-шкідників;
  • схильність до горошенія;
  • підвищена чутливість до посушливих кліматичних умов;
  • недостатня стійкість до сірої гнилі.

Стандарт

Сорт вивели в 1962 році радянські селекціонери в ЦГЛ імені І. В. Мічуріна. Серед предків Муромця – різновиди «Північний» і «Перемога».

Муромець – це сорт з дуже великими ягодами (не дарма назвали по імені Іллі Муромця), європейсько-амурської селекції. Він дуже ранньостиглий: збирають урожай до середини четвертого місяця з моменту початку вегетаційного періоду (перша декада серпня). Для виробництва столових вин плоди збирають в останній декаді вересня, а для десертних – на початку жовтня. В опис його біологічного стандарту входять:

  • Сорт сильнорослий, стовбур і гілки міцні. Пагони досягають 2-3 метрів в довжину, опушені паутіністим нальотом. Іноді розвиваються поза пазух.
  • Квіти двостатеві.
  • Листя середнього і великого розмірів, 3- і 5 – лопатеві, центральна лопать подовжена. Форма листя яйцеподібні, рассеченность виражена не сильно. Листя пофарбовані в світло-зелений або сірувато-зелений колір, поверхня матова.
  • Черешки червоно-коричневого забарвлення.
  • Грона великі (вага від 400 до 500 грамів), у вигляді конуса, середньо щільні.

Гроно винограду Муромець

Вага одного грона Муромця може досягати 0,5 кг

Технічна характеристика

Сорт характеризується наступним технічним описом:

  • плодоносність – до 90 відсотків;
  • плоди великі, овальної форми, пофарбовані в темний фіолетовий або червоний колір з восковим нальотом;
  • вага виноградин – до 5 грамів, в діаметрі – до 2,3 сантиметрів;
  • м’якоть неароматно і з легкою кислинкою, але хрустка і солодка;
  • вміст цукру – 17,8 відсотка, кислоти – 4,4 грама на літр;
  • насіння дрібні, в ягоді – від 1 до 4;
  • дегустаційний бал сорти – 8,6.

Якщо кущі приносять надмірний урожай або в період цвітіння зберігається невисока температура повітря, то трапляється горошеніе ягід. Виноград морозостійкий (витримує до -25-26 градусів). До особливостей цього сорту відносяться:

  • стійкість до мілдью;
  • схильність до появи оїдіуму і сірої гнилі.

Поява на ягодах сірої гнилі небезпечно тим, що це відбувається в період дозрівання, коли обробку не проводять.

Сорт годиться для безпосереднього вживання на місці, однак при сухій погоді можливі його транспортування і зберігання (в прохолодному місці до 4 тижнів). З нього виготовляє родзинки, можливе використання в виноробних цілях. Якщо дозрівання відбувається в сиру погоду, то плоди слід зібрати, поки вони не потріскалися. Недостиглі ягоди пускають на компот, соки або варення.

Посадка і догляд

В опис сорту входить вказівка ​​на високу врожайність. З куща збирають від 14 до 15 кілограмів винограду. Це рослина невибаглива, однак показники врожайності залежать від правильного розмноження і посадки.

Урожай винограду Муромець

Муромець відрізняється високою врожайність

Посадка

Для сорту вибирають захищені від вітру, сонячні місця, розташовані на схилах. Кислотність грунту – від 6 до 7. Не підходять грунту з високим вмістом вапна. Надмірно вологий грунт перед посадкою дренажує, перекопують і удобрюють. Використовується метод живцювання сорти в період:

  • з жовтня по першу декаду березня – в південних регіонах;
  • з кінця березня – в північних районах.

Сорт садять на відстані 1,2 м, потім рясно поливають, прив’язують лози до опор і мульчують грунт. Для посадки відбирають здорові живці. Сорт приживається швидко із застосуванням кільчеванія (і без застосування стимуляторів коренів), на всіх пагонах формуються суцвіття. Виноградарі стежать за тим, щоб пагонів не було більше 40-45. Обрізку здійснюють на 10 очок. Коли лоза піде в зростання, зайві суцвіття зрізують.

Процедури догляду

Якщо плодів занадто багато, то гілки ламаються під вагою грон. Надмірна чисельність ягід знижує їх гастрономічні якості. Урожай сорту потребує нормування, визріває відмінно.

Сорт морозостійкий, проте радиться доглядати за ним як за укривним. На зиму кущі укладають в неглибоку ямку, обмотавши утеплювача. Необхідні профілактичні заходи проти грибкових інфекцій – оїдіуму, сірої гнилі – з використанням препаратів «Амістар» або «Авіксо». Сорт потребує проведення звичайних процедур, які входять в опис догляду за виноградом:

  • рясний полив: в літній період – через дві доби, восени – раз в тиждень;
  • підгодівля: 1-2 рази за сезон внесення мінеральних добрив, обприскування 20-процентним розчином сірчанокислого магнію через 14 діб;
  • Формування – радиться віялова, четирехрукавная;
  • розпушування грунту;
  • обрізка гілок два рази в рік (у весняний і осінній періоди) – проводиться з обережністю, на 8-10 очок;
  • видалення і спалення впали плодів і рослинних залишків під кущами;
  • захист від комах-шкідників (ос, шершнів).

Захист від ос

Використання сітчастих мішечків на грона

Зберігання

Дозрілі грона прибирають вчасно, що необхідно для здоров’я рослини. Для зрізання використовують садові ножиці. Після збору врожаю важливо провести процедури, які продовжать термін зберігання плодів:

  • перебрати ягоди і відокремити пошкоджені;
  • не мити урожай, щоб не стерти восковий наліт;
  • тримати зібрані грона в окремому ящику;
  • температура зберігання – від 5 до 8 градусів тепла.

Комплексно стійкий сорт Муромець, назва якого асоціюється у російського виноградаря з ім’ям билинного богатиря Іллі, поширився в вітчизняних господарствах через смакових якостей, стійкості проти морозів і естетичності вигляду. Він невибагливий і підходить для розведення на заміських ділянках, однак варто звернути увагу на вразливі місця сорти, щоб зібрати багатий урожай.