Навіть в невеликих фермерських господарствах все частіше відмовляються від природного розведення курчат на користь інкубаторських. Це обумовлено більш високою продуктивністю з меншим відсотком бракованих «порожніх» яєць. Щоб отримати здоровий виводок, необхідно вивчити правила розведення птиці в інкубаторі, особливо температурний режим. Про це докладна стаття.
Вибір і підготовка інкубатора
Існує кілька видів інкубатора, вони розрізняються кількістю осередків і автоматизацією. У маленькому господарстві, де птах розлучається тільки для своєї родини, можна використовувати ручний інкубатор на 50-100 яєць. Купуючи такий апарат, потрібно бути готовим перевертати кожне яйце до 10 разів на добу і стежити за мікрокліматом самостійно – в ручному пристрої немає автоматика.
Механічні інкубатори – більш складний апарат, деякі оснащені автоматикою. Такий інкубатор зажадає трохи менше особистої уваги. Перевертання всього лотка, а не окремих яєчок, виробляється швидше і рідше.
Для розведення домашніх яєць на продаж, а також на промислових підприємствах використовуються автоматизовані інкубатори. На вибір моделі з різною кількістю осередків, від 50 до кількох тисяч. Лотки перевертаються автоматично, на всіх етапах підтримується виставлений рівень вологості і температури – все цифри відображаються на табло.
Перед початком закладання інкубатор необхідно промити, продезінфікувати і висушити. Далі виставити всі параметри і провести пробне включення на добу-троє. Важливо, щоб апарат стояв подалі від вікон, щоб виключити протяги. Поверхня повинна бути рівною, щоб інкубатор стояв стійко.
Підготовка яєць для закладки
Необхідно правильно відібрати яйця, які підходять для закладання. Основні моменти, які потрібно врахувати:
- відсутність тріщин, вм’ятин і нерівностей на шкаралупі;
- товщина тупого кінчика – 2-4 мм;
- вміст має бути прозорим;
- жовток з чіткими контурами повинен знаходитися в центрі яйця;
- відсутність плям на шкаралупі і згустків крові;
- термін зберігання – не більше 6 днів;
- температура зберігання – 12-15 градусів.
Увага! Огляд яєць слід проводити за допомогою овоскопа. При просвічуванні добре видно всі вади. Якщо він відсутній, можна оглянути яйце на склі, підсвітивши лампою або ліхтарем.
Бажано використовувати яйця, які знесені в денний час. Перед закладанням яйця потрібно промити і продезінфікувати слабким розчином марганцівки. Важливо дотримати баланс температур, щоб в камері інкубатора не було конденсату. Для цього сировину перед закладкою потрібно забрати в приміщення з температурою близько 22 ° C. Щоб курчата з’явилися в денний час, закладку краще виробляти з п’яти до десяти годин вечора.
Увага! Для контролю перевертання, перед закладкою яйце можна помітити маркером.
Періоди виведення курчат, контроль етапів
Для успішного виведення курчат, дуже важливо дотримуватися суворий режим. Особливо це стосується температури в інкубаторі і вологості. Не повинно бути різких перепадів температур, підвищення або зниження поза встановленими норм.
Максимальна температура в інкубаторі, при якій зародки розвиваються нормально до 43 ° C. При інших значеннях, пташеня може загинути. Має значення і джерело нагріву. Якщо він спрямований з усіх боків, температура повинна бути не вище 38,3 ° C, якщо тільки зверху – до 40 ° C.
Графік етапів, необхідна температура в інкубаторі в усіх періодах, кількість перевертань в процесі розвитку курчат, викладені в таблиці нижче.
Етап, № Тривалість в днях Температурний поріг, ° C Рівень вологості,% Перевертання, к-ть Кількість провітрювань, раз на добу 5-10 хв 1 7 37,9 53 5-7 – 2 з 7 по 14 37,9 47 5 Перша 2 3 з 15 по 18 37,8 50 5 2 4 із 19 по 21 37,4 67 – 2
Увага! Оптимальне дотримання умов, зазначених в таблиці допускає відхилення на 1-2 пункту, за винятком тривалості етапів. Кількість провітрювань залежить від виду інкубатора, слід уважно вивчити інструкцію.
Опис етапів
На першому етапі важливо регулярно перевертати яйця, курка зазвичай робить це кожну годину. Через сім днів від початку закладки слід зробити перший огляд-просвічування. В цей час видно сформовані кровоносні судини майбутнього пташеня. Вони повинні бути рівномірно «розтягнуті» по яйцю, не виглядати «плямою».
На другому тижні у курчати формується кісткова маса і органи. У цей час важливо забезпечити доступ повітря, хорошу вентиляцію і обов’язково провітрювати інкубатор. Не можна допускати перегрівання.
У третьому періоді інкубації, необхідно провести два просвічування – на 15 і 19 день. Здоровий курча в цей час займає більше двох третин яйця. Щоб підвищити вологість, важливу на цьому етапі, можна провести кроплення яєць водою. Приблизно на 19 день вже чується писк малюків.
На останньому етапі яйця повинні лежати на боці, їх вже не перевертають. Поступово відбувається прокльовування, і з’являються пташенята. У цей час категорично не можна відкривати камеру інкубатора і отсаживать новонароджених в окремий відсік. Повинен з’явитися весь виводок і курчатам потрібно обсохнути. Слід звернути увагу на момент прокльовування пташенят. Сильні і здорові вилазять швидко, відколюючи великі шматки шкаралупи, слабші роблять це з трудом. Поява курчат повинно відбутися не пізніше 25 дня.
Інкубатор – відмінне пристосування для виведення здорового курячого потомства. Принцип його роботи не складний, але дуже важливо чітко виконувати всі умови на кожному етапі розвитку пташенят, особливо оптимальну температуру в інкубаторі.