Бджоли – дуже активні істоти. Фразу «працюєш як бджілка» варто сприймати буквально. Вони ніколи не залишаються без діла, кожен житель вулика виконує строго відведену для нього роботу. Одних помахів крил відбувається понад 11 000 разів на хвилину, відповідно, комахи потребують постійної підтримки енергетичного запасу. Бджоли роблять мед, який забезпечує їх всім необхідним, він заготовлюється в величезній кількості, щоб вистачало на роки.
Цікаві факти про продукт бджільництва
Мед, який ми їмо, – не просто корисне ласощі, а квітковий нектар, який медоносні бджоли зібрали на пасіці, відригнув і збезводнити, щоб поліпшити його поживні властивості. Бджоли мають потребу в певних вітамінах, поживних речовинах, ліпідах і мінералах для свого виживання. Мед забезпечує більшу частину цих потреб. Він складається приблизно з 82% вуглеводів, головним чином фруктози і глюкози. Також містить різноманітність ензими, які сприяють перетворенню на фруктозу і глюкозу, 18 різних амінокислот.
Серед вітамінів виділяють:
- вітамін B12;
- вітамін B6;
- вітамін C;
- кальцій;
- цинк;
- калій;
- магній;
- хром;
- флавоноїди та інші антиоксиданти.
Бджоли роблять мед також для того, щоб було чим харчуватися під час зимових місяців, коли немає цвітіння рослин. Однак вулика вистачає невеликого запасу, щоб пережити зиму, відповідно, залишився продукт може бути зібраний бджолярами. Вони знімають заповнені стільники і витягають рідкий продукт, очищаючи від воску за допомогою гострого ножа або спеціальної машини – центрифуги.
Цікаво знати про мед:
- Він ніколи не зіпсується. Причина цього явища полягає в тому, що без повітря і води будь-якому організму важко вижити, включаючи патогенні бактерії. Це забезпечує продукту дуже тривалий термін зберігання.
- Для виготовлення 1 кг корисного ласощі потрібно мільйон квітів.
- Найдорожчий в світі медовий продукт називається "ельфів". Його роблять в Туреччині і продають в середньому за ціною $ 6800 за кг.
Порада! Свіжий якісний бджолиний продукт прозорий, допустимі слабкі помутніння.
Процес виготовлення
Звичайна робоча бджола за все життя виготовляє 1/12 чайної ложки цієї бурштинової рідини. На перший погляд, це небагато, але для окремого комахи це непроста трудомістке завдання. Виготовлення включає 5 етапів:
- Збір нектару. Медоносні бджоли збирають пилок і нектар навесні, коли цвіте більшість квітів і рослин. Комахи використовують свої довгі, трубчасті хоботки, як соломинки, щоб висмоктувати нектар з квітів. Вони зберігають його в шлунках до тих пір, поки не принесуть у вулик.
- Преображення нектару. Перебуваючи в тілі бджоли близько півгодини, нектар змішується з протеїнами і ензимами, виробленими бджолами, перетворюючи нектар в мед.
- Заповнення стільників. Бджоли заповнюють медовими краплями воскові стільники, які виглядають як шестикутні осередки з воску, також виробленого бджолами. Цей процес триває до тих пір, поки стільники повністю не заповняться.
- Загущення. Щоб підготувати медовий продукт до тривалого зберігання, молоді бджоли розмахують крилами, щоб випарувати вологу і згустити мед.
- Герметизація стільників. Під час заключного етапу бджоли покривають стільники захисним шаром воску, щоб кінцевий продукт залишався ідеально чистим.
Увага! Більшість робочих бджіл живуть всього кілька тижнів і в пік сезону не сплять, виконують ефективну роботу.
Різновиди меду
Відомо більше ніж 300 сортів янтарного ласощі. Різні види класифіковані джерелом нектару – квіткою, але навіть продукт зроблений на основі одного і того рослини може мати відмінності в смаку, в залежності від температури і осаду. Як правило, продукт ясного або світлого кольору буде м’якше і менш солодким. Темний мед, навпаки, буде мати виражений смак і буде солодше. види:
- лісової;
- акацієвий;
- липовий;
- донниковий;
- луговий;
- гречаний;
- каштановий і ін.
Різні види відрізняються смаковими якостями, текстурою, запахом і кольором. Кожному притаманні певні цілющі властивості, які допомагають при лікуванні широкого переліку захворювань. Наприклад, чорничний мед володіє найвищими антибактеріальними властивостями, а гречаний – високим вмістом антиоксидантів і очищає печінку. Евкаліптовий корисний при проблемах з диханням.
Бджільництво – не просто розведення бджіл. Це заняття, яке приносить людству величезну користь за рахунок сприяння бджолиної виробництва. Крихітні комахи роблять мед, а бджоляр допомагає йому опинитися на наших столах.