Найпоширенішим і зручним способом розмноження винограду є використання живців. Але, щоб новий кущ виріс здоровим і родючим необхідно грамотно підходити до всіх підготовчих етапах висадки винограду (вибір живців, обробка, зберігання, підготовка). Особливої уваги вимагає вибір і зрізання живців.
Підбирати живці необхідно з найбільш здорових і якісних кущів винограду
Щоб живці стали після посадки сильними і врожайними кущами, необхідно здійснити грамотний вибір і підготовку. Початківці виноградарі часто роблять помилки на етапі зрізання, що робить марним весь наступний працю по підготовці. Щоб цього не сталося, варто детально розібрати питання зрізання і заготівлі живців.
Вибір живців
Підбирати живці необхідно з найбільш здорових і якісних кущів винограду потрібного вам сорту. Такі кущі повинні дати свій перший урожай, їх врожайність і смак ягід повинні бути відомі. Обрана лоза для живців повинна бути визріли з характерним коричневим кольором. При згинанні вона трохи потріскує. У такий лози є стебла і вузли з характерним забарвленням (жовтуватим або коричнево-бурим). Не можна використовувати для заготівлі безплідні кущі, а так само лозу дуже великого діаметра (понад 12 мм.), Яка носить назву – «жирує».
У регіонах укривного виноградарства найкраще проводить відбір живців восени, так як за зиму частина прихованих лоз і вічок гине через випрівання або промерзання. Осіння заготівля і зберігання в особливих умовах дозволяє підвищити безпеку очок. В регіонах, де укривання на зиму не проводиться оптимально проводити весняну заготовку, коли відомі результати після минулої зими.
Встановлено, що незалежно від обсягів врожаю і навантаження на кущі найбільш якісні живці можна заготовити з перших трьох ярусів (перші 150 см.) Від основи куща. Вони відрізняються більш високими показниками зростання, приживлюваності і стійкості.
Обрана лоза для живців повинна бути визріли з характерним коричневим кольором
Перевірити на ступінь зрілості лозу можна за допомогою реакції на йод. Для цього варто змочити зрізані кінці в 1% розчині йоду. Якщо вони стануть темно-фіолетового (майже чорного) кольору, значить лоза визріла і відмінно підходить в якості заготовки. У невизревшей лози забарвлення буде слабкого блідо-зеленого кольору.
Заготівельні заходи
Заготівельна процедура зимових живців виробляється під час осінньої обрізки кущів, яка проводиться в період з кінця вересня – початку жовтня, в період завершення опадання листя і до початку періоду серйозних знижень температур. Якщо в регіоні серйозні заморозки починаються до завершення періоду листопада, то заготовку проводять раніше.
Обрізка кущів і заготівля живців проводиться секатором або відповідним ножем. Вони повинні бути добре гострими і знезаражені (обробка розчином марганцівки), так як гострий інструмент завдасть менше шкоди винограду. Чистота убезпечить від ураження грибковими захворюваннями.
Вимоги до вибору живця:
- Використовується середня частина, що принесли влітку плоди, пагонів. Можна використовувати ділянки лози, які зрізаються на сучок заміщення.
- Діаметр в ідеалі повинен дорівнювати – 6-12 мм.
- Довжина ділянок між суміжними вузлами – 5-14 см.
- Ділянка повинна мати однорідний забарвлення, без плям, затемнень і невідомих утворень.
Діаметр і довжина живців дана умовно (для більшості сортів), так як часто вирощуються сорти винограду з лозою, для якої характерний менший діаметр.
Лозу після зрізу очищають від зайвих органічних утворень (листя, вусики, пасинки, невизревшіе верхівки). Після того, як чистка закінчена, проводиться нарізка на живці з 3-4 добре розвиненими нирками. Довжина живців повинна дорівнювати 60-70 см., тобто на 10-15 см. більше ніж планована глибина посадки. Такий резерв дозволить оновити зрізи перед посадкою. Багато досвідчених виноградарі рекомендують проводити заготівлю живців подвійної довжини (з 6-8 міжвузлями), так як таким чином підвищуються шанси виживання при зберіганні в зимові місяці. Крім того, навесні з них можна вирізати найбільш здоровий ділянку.
Довжина живців повинна дорівнювати 60-70 см.
Нарізані живці вимочуються в воді протягом 22-24 годин, знезаражуються в розчині залізного купоросу, просушуються. Обробка залізним купоросом перед укладанням на зберігання дозволить убезпечити рослини від поразок цвіллю. Для підвищення захисних властивостей і для зменшення втрати вологи верхній кінець заготовленого рослини обробляється парафіном. Для цього свічку розтоплюють в будь-якої зручної ємності. Держак на кілька секунд маку в теплий парафін верхнім кінцем, так щоб верхня брунька залишилася незачепленою.
Живці групуються в пучки (до 100 штук), які маркуються і перев’язуються. Укладання в пучки повинна проводитися однорідно за морфологічними ознаками, тобто нижні кінці з одного краю, а верхні з іншого краю пучка. Маркування виробляти рекомендується, так як вона дозволить чітко визначити, до якого сорту винограду відносяться черешки, такі заходи дозволять уникнути плутанини, якщо ви заготовлює досить велика кількість живців різних сортів. Якщо до посадки обраний один сорт, таку процедуру можна не проводити. На маркувальної етикетці фіксується сорт винограду, кількість в пучку, час заготовки. Не варто використовувати папір, так як вона може стати джерелом цвілі. Для етикеток використовується фольга, пластик або метал. Укладання на зберігання повинна бути проведена без зволікань, після завершення всіх вищевказаних підготовчих заходів, щоб не сталося підсихання або підмерзання заготовок.
Заготівлю зелених, літніх живців найкраще робити за 1,5-2 тижні до початку процесів цвітіння винограду. Не критично зробити зріз на початку періоду цвітіння.
Заготівлю зелених живців потрібно виробляти за 1,5-2 тижні до початку процесів цвітіння
Деякі виноградарі рекомендую не зрізати держак ножем, а виламувати його без використання інструменту. Так куща винограду наноситься менше шкоди. Відламані або зрізані пагони необхідно відразу ж помістити в заздалегідь заготовлені ємності з водою (найчастіше це просте відро). Після цього кожен втечу розрізають на черешки з 2-3 бруньками і поміщають назад в воду. Нарізку рекомендується проводити досить швидко. Як нарізається зелений заготовки:
- Нижній зріз робиться під кутом нижче вузла.
- Верхній – під кутом над вузлом, розташованому вище.
- Видаляються нижнє листя.
- Верхні листки залишаються на половину.
Після нарізки, живці поміщаються в грунт, засипану в пластикові або дерев’яні ємності вони забираються в теплицю і затемняются. Після того, як почнеться зростання, його затемнення потрібно поступово зменшувати.
Рекомендації зі зберігання
Головна вимога місць для зберігання, щоб були створені сприятливі температурний і вологісний режими. Оптимальна температура зберігання – 0 – +5 градусів. Більш низька температура призведе до замерзання, а більш висока до активізації процесів росту коренів і набухання бруньок. Крім того, підвищена температура підвищує ймовірність виникнення цвілі і гниття заготовок. Так само важлива підтримка достатнього рівня вологості (оптимально – 60%) і проветриваемости. У місці зберігання пучки накриваються поліетиленовим пакетом. Багато виноградарів виробляють зберігання в злегка зволоженому піску.
Зберігання живців будинку в холодильнику
Якщо в якості місця зберігання використовується холодильник, можна використовувати такі пристосування:
- Відрізати у пластикових пляшок дно.
- В отримані ємності укласти живці і засипати піском.
- Прикрити зверху такий же ємністю від пляшки зі зрізаним дном і закріпити скотчем.
- Щоб живці дихали можна акуратно виконати в пляшках невеликі отвори, так щоб не висипався пісок.
- Отримані «сховища» укладаються в обраний відсік холодильника.
При зберіганні в підвалі, необхідно подбати про захист від гризунів, так як заготовлені пучки стануть для них відмінним кормом.
Підготовка до використання
В кінці січня – початку лютого живці дістаються з місць зберігання. У них оновлюються зрізи. Зрізи повинні бути зеленими, якщо вони мають темно коричневий колір, значить держак загинув за час зберігання. Зрізи потрібно робити до ділянок зеленого кольору. Обов’язково роботу проробляти гострим і продезинфікованим ножем. Зрізи виконуються наступним чином:
- Нижній – горизонтальний, розташований на відстані 4-6 мм нижче від нижньої нирки.
- Верхній – під нахилом, на відстані 1,5-2 см вище верхньої бруньки.
- На нижній частині живця голкою або ножем роблять 3-4 бороздочки, довжиною до 3 см. Бороздочки робляться на висоті 5 см. Від нижньої зачатка втечі до самого низу. Кора прорізається тільки до лубу. Такі заходи дозволять поліпшити умови для формування і зростання корінців після приміщення в грунт.
Коли зрізи оновлені, живці поміщаються в теплу талу або снігову чисту воду, де залишаються на 48-50 годин. Рекомендується один раз поміняти воду, через 24 години. Тут живці повинні повністю ховатися водою. Після цього живці поміщаються в стимулятор коренеутворення, де триматися ще 24 години.
Далі живці поміщаються в ємності з чистою водою, яка повинні приховувати живці на 3-4 см. Ємність ставиться на тепле, освітлене місце (найчастіше це підвіконня з сонячної сторони). Живці потрібно поміщати таким чином, щоб не переплутати сорти, а також, щоб вони не заважали один одному. У міру випаровування вода додається. Через 10-14 днів верхня нирка набрякне, почнуть розвиватися молоді пагони. Коли почнуть проростати коріння, а це станеться десь через три тижні, потрібно підготувати спеціальний субстрат, куди висаджуватимуть живці. Субстрат готується з піску, садової грунту, перегною і тирси в рівних пропорціях.