Мало хто знає, як ростуть горіхи кеш’ю, адже багато хто звик купувати його в супермаркетах. Горіх кеш’ю часто використовують в кулінарії, особливо при дієтах, роблять з нього масажне масло, яке відмінно живить шкіру вітамінами. Але мало хто знає, як росте кешью.
Горіх кеш’ю розташовується на кінці яблоковідного плода
Дерево кешью дає плоди не горіха, а яблука, на кінці якого і знаходиться цей горіх.
Як росте горіх кеш’ю
У природі його можна зустріти на вічно зеленому розкидистому дереві. Воно відноситься до сімейства сумахових. У висоту досягає до 14 метрів, а на своїй батьківщині в Бразилії може і до 30 метрів. Діаметр крони цієї рослини складає 12 метрів. Листя великі, яйцевидної форми.
Зовні нагадує звичайну яблуню (дерево ще називають «яблуко-кажу»). Плід кешью зовні нагадує яблуню, на кінчику якого і розташовується горіх. Вони мають приємний терпкий кислий смак. Усередині яблука насіння відсутні, тому його сміливо можна їсти цілком.
Друга частина цього плода складається з горіха, який є справжнім дивом природи. На одному яблуці зростає тільки один горіх. Цей плід покритий декількома шарами. Один має темно-зелений колір, а другий коричневий.
Дерево кешью налічівает близько 14 метрів у висоту
Як дістати кешью з шкаралупи
Горіх голими руками розкривати не рекомендується, адже так травмуватися: другий шар шкірки, званий кардол, містить речовину, яка роз’їдає шкіру. Воно особливо небезпечно для людей з дерматологічними захворюваннями. Після потрапляння цієї речовини на шкіру з’являються пухирі, які дуже сильно болять.
Тому добувають горіх за таким планом: обробляють за допомогою респіратора засобом, яке нейтралізує отруту, тільки після цього можна дістати плоди.
Горішки кешью можна відкривати голими руками
Вирощування кешью в домашніх умовах
Садівники-аматори з задоволенням розводять різні екзотичні рослини, і кешью не є винятком. Вирощувати його можна тільки в домашніх умовах, адже це дерево не пристосоване до наших кліматичних умов. Якщо температура повітря буде нижче нуля, то рослина загине.
Найчастіше кешью садять насінням. Перед тим як це зробити, необхідно їх проростити. Горішки замочують в теплій воді на кілька днів, періодично змінюючи рідина. Отрута потрапляє в воду, зливати її потрібно акуратно.
Горщики для кешью потрібно взяти обсягом у два літри. Грунт для цієї рослини повинна бути легкою і насиченою корисними речовинами. У кожну з ємностей кладуть по одному горіху, через 14 днів з’являється паросток. Горщики з саджанцями треба поставити на той підвіконня, де постійно світить сонце, т. К. Рослина тропічне і вважає за краще теплий клімат і яскраве світло.
Слід підтримувати рівень вологості, аналогічний вологості на батьківщині кешью. Його слід регулярно обприскувати і поруч з горщиком поставити ємність з водою.
Кешью швидко зростає, а всього через декілька років може дати перші плоди, тому, щоб отримати гарне дерево, потрібно постійно проводити обрізку крони.
Розсаду кешью отримують з насіння
Користь горіхів кешью
Горішки кешью мають дуже багато корисних властивостей. До складу плодів входить багато антиоксидантів, які зміцнюють нігті, волосся і шкіру корисними речовинами. Склад вітамінів і мінералів:
- Е;
- А;
- вітаміни групи В;
- РР;
- магній і калій;
- залізо і фосфор;
- цинк і селен.
Вони зміцнюють нервові закінчення, тому цей горіх рекомендований тим, хто піддається стресу. Також вони показані людям, у яких є алергія.
Ще до складу горіха входить Омега-3, 6, 9. Воно дуже корисно як для дитячого організму, так і для дорослого. Ця речовина зміцнює організм і поліпшує пам’ять. Кешью позитивно впливає на серце і судини, дозволяє запобігти появі тромбів. Якщо раз в день з’їдати 30 грам кешью можна знизити рівень холестерину в крові.