Питання: "Як зберегти коренеплоди моркви протягом зими?" – з настанням часу збирання врожаю виникає практично у кожного городника. Адже існує маса способів зберігання в льохах, в підпіллі та інших домашніх, не зовсім для цього пристосованих умовах. Остаточно визначитися з методом допоможе інформація, взята зі статті і перегляд тематичних відео- і фотоматеріалів.
Важливі нюанси
Чималу роль в зберіганні коренеплодів грають 2 важливих пункти:
- підбір сорту;
- своєчасне прибирання з городу.
Наприклад, для тривалого зберігання придатні пізні сорти моркви, такі як Шантане, Московська зимова, Нантская, Вітамінна. Не бажано залишати в зиму Паризьку каротель, Амстердамську.
Морква перед зберіганням потрібно добре просушити
Час збирання різних сортів обов’язково вказуються на упаковці з посадковим матеріалом. У разі, коли пакетик загублений або насіння були зібрані самостійно, можна визначити час по пожовтіння нижніх листків. Як тільки вони змінять колір – морква можна вибирати.
Увага! Щоб коренеплоди не втратили соковитості і не потріскалися, приблизно за 3 тижні до збирання слід повністю припинити полив.
Викопувати моркву бажано в суху погоду. Так її не потрібно буде додатково сушити.
Як підготувати моркву після збирання
Відкопали неподалік села Трипілля урожай обов’язково слід перебрати. Різані, пошкоджені шкідниками і хворобами коренеплоди на зберігання не закладають.
Потім з відібраних екземплярів зрізають бадилля, відступаючи на кілька мм від верхівки коренеплоду. Практикується і сильне обрізання, коли верхню частину вкорочують на 05-10 см. Точка зростання при цьому також видаляється, що не дає морквині проростати взимку.
Після обрізки урожай протягом тижня витримують в тіні або під навісом. За цей час добре затягуються зрізи. Коли всі підготовчі роботи виконані можна приступати до закладення на зберігання.
Як зберегти моркву в погребі
Звичайно ж, найкраще зберігати моркву в приміщенні льоху. Тут утримуються потрібні величини вологості і температури. Варіацій зберігання кілька:
- У піску. На відведене місце в погребі насипають шар піску в кілька см заввишки. Поверх нього викладають морква. При цьому коренеплоди не повинні торкатися один одного. Потім знову пісок. Так продовжують до тих пір, поки споруда у вигляді піраміди не досягне висоти 1 м. Після закінчення викладання обсипають піском з усіх боків. Аналогічно роблять і при використанні ємностей. Також пересипають піском і витримують відстань між коренеплодами.
Зберігання моркви в піску
- У глині. У цьому варіанті використовується глиняний розчин на воді. За консистенцією він повинен нагадувати сметану. Кожну морквину занурюють в розчин, виймають, а потім витримують кілька днів в тіні до повного обсихання. Коренеплоди в "глиняного шубі" укладають в дерев’яні ящики і опускають в погріб.
- В емальованих каструлях. Морква миють, обрізають і просушують на сонці. Потім коренеплоди вертикально укладають в каструлю великого обсягу, покривають відрізком тканини і щільно закривають кришкою.
Зберігання в підпіллі
У підполі дещо інші умови, ніж в погребі. Тут набагато суші і тепліше. Однак існує кілька перевірених способів, при яких морква відмінно зберігається тривалий термін.
- У ящиках з дерева невеликого розміру. Тара повинна вміщувати не більше 20 кг коренеплодів. Морква укладають горизонтальними рядами і накривають кришкою. Заповнені ящики, використовуючи підставки, піднімають на висоту 15-20 см. Такого ж проміжку слід дотримуватися і від стіни.
- У тирсі. Для цього способу потрібно установка ящика, поличок або буртів, піднятих на висоту близько 20 см. На дно засипають тирсу, потім викладають морква. Так слід чергувати до самого верху.
Порада. Для зберігання моркви краще брати тирсу дерев хвойних порід. Ефірні масла допоможуть запобігти розвиток гнилі і проростання коренеплодів.
Зберігання в квартирі
Якщо немає можливості влаштувати урожай в льох або підвал, доведеться запастися цибулевим лушпинням. Точно також, як і в випадку з тирсою, летючі речовини, що містяться в цибулі, забезпечать коренеплодів нормальну збереження.
Для зберігання в квартирі потрібно забезпечити темне і прохолодне місце
В якості тари підійдуть невеликі ящики. На дно викладають сухі цибульні лусочки, потім шар моркви. Завершувати чергування слід лушпинням. Заповнену таким чином тару поміщають в найхолодніше місце перебування, найкраще на балкон.
Увага! З настанням зими ящики з морквою потрібно укутати будь-яким утеплювачем, наприклад, ковдрою.
Зберігання в холодильнику
У холодильній шафі моркву можна зберігати максимально 1,5 міс. Як упаковку використовують поліетиленові пакети. Щоб уникнути утворення конденсату, який сприяє проростанню і розвитку гнилі, коренеплоди попередньо потрібно охолодити в тому ж холодильнику. У пакет укладають кілька штук моркви. Щільно зав’язують і поміщають в холодильник на полицю для зберігання овочів.
Варіантів зберігання моркви в зимовий період дуже багато. Кожен городник може підібрати максимально зручний і доступний для нього спосіб і тривалий період споживати вирощені своїми силами корисні коренеплоди.