Як проростити овес в домашніх умовах

як проростити овес в домашніх умовахНаші предки вже давно розгадали користь пророщених зерен. Паростки і зерна вівса, пшениці – це джерело вітамінів, клітковини, рослинного білка. Вживання паростків в їжу позитивно впливає на дуже багато процесів в організмі. Проростити зерна в домашніх умовах не складно, потрібно трохи старанності і можна насолоджуватися здоровим харчуванням. Овес проростає дуже швидко, не доведеться навіть довго чекати. У цій статті ви дізнаєтеся, як проростити овес, на фото – приклади правильно пророщеного зерна.

Користь пророщеного вівса

Багатий цілим комплексом вітамінів і мікроелементів овес дуже корисний при порушеннях травлення, неполадки в роботі кишечника. Жівотворітельние паростки зміцнюють імунітет, сприяють оновленню крові, покращують роботу щитовидної залози. Для бажаючих схуднути це і зовсім незамінний продукт. Овес, багатий клітковиною, прискорює обмін речовин і сприяє схудненню. Порція пророщених зерен замість сніданку дасть ситість і хороше самопочуття, і поповнить організм відсутніми корисними речовинами.

Порада. Для домашнього пророщування найкраще вибирати зерна пролежали рік, але відбирайте зернятка без цвілі, що не чорні і без гнильного запаху.

Як проростити овес будинку

Весь процес пророщування займає близько 3-х днів і проходить в кілька етапів. Для початку потрібно придбати зерна вівса. Для пророщування брати потрібно голозернистий овес. Відбирайте цілі, неушкоджені зернятка правильної форми.

як проростити овес в домашніх умовахДля пророщування вибирайте найякісніші зерна

  • З розрахунку того, що вологий овес збільшується в розмірі в чверть рази, відберіть необхідну кількість зерен. Промийте від пилку і лушпиння, покладіть в скляну ємність.
  • Наступним кроком потрібно залити зерно чистою холодною водою, щоб вона виступала приблизно на два пальці над вівсом. Ретельно перемішати, щоб намокли все зернятка.
  • Приберіть ємність в темне місце на 8-10 годин. Температура не повинна бути прохолодною або занадто високою. Оптимальна – 23-24 ° C.
  • Через зазначений час, воду необхідно злити.

Порада. Чи не виливайте воду після вівса в раковину. Її можна використовувати для підгодівлі кімнатних рослин.

  • Потім зернятка потрібно промити проточною водою, щоб не відчувалася слиз, якщо вона утворилася. Овес викласти в один-два шари на плоску тарілку для подальшого пророщування. Можна зверху вкрити вологою тонкою тканиною або марлею. У темному добре провітрюваному місці залишити ще на 8 годин. Температуру дотримуватися таку ж.
  • Через 8 годин з’являться паростки. Овес готовий до вживання. Але його можна пророщувати ще пару днів, промиваючи під проточною водою кожні 8-10 годин.

Увага! Пророщувати овес не варто довше трьох діб. Тоді він втрачає цінність, стає гірким і важким до засвоєння. Найбільш корисні паростки до 4-6 мм.

Пророщені зерна можна зберігати в холодильнику до 3-х діб. Обов’язково для зберігання використовувати скляну тару, наприклад банку. Раз в день паросткам потрібно дати «провітритися», щоб вони не підгнивали.

як проростити овес в домашніх умовахпророслий овес

Як вживати в їжу пророщених овес

Не вживайте паростки, якщо вони позеленіли. Це завдасть шкоди вашому здоров’ю. З пророщеного зерна можна готувати страви: варити кашу, пекти хлібці. Корисно додавати зернятка з паростками в салат. У кого шлунок більш витривалий, корисно їсти просто натщесерце пару ложок паростків. Але при цьому потрібно ретельно пережовувати зерна, щоб вони добре засвоїли і віддали якомога більше корисних речовин. Тим, хто любить побалувати себе кухонними вишукуваннями можна пошукати рецепти коктейлів з використанням паростків.

Ось основні правила вживання цього продукту:

  • користь приносять зерна вівса, якщо вживати їх в першій половині дня;
  • що не поєднуються з іншими пророщених зернами, особливо бобовими;
  • не вживати з будь-якими горіхами;
  • не можна компонувати зерна в страви з продуктами, насиченими білками: м’ясо, гриби, яйця.

Протипоказання

Як і в будь-який продукт, пророщений овес має протипоказання. Вживання його у людей з виразкою або гострим гастритом категорично заборонено! Інформація, що міститься у великій кількості клітковина просто не засвоюється, забиває кишечник, викликає запальний процес.

як проростити овес в домашніх умовахВживаючи проростки вівса в їжу, враховуйте протипоказання

Якщо все ж дуже хочеться вживати паростки, то краще зварити з них кисіль. Не можна їсти проростки дітям до 12 років через кислоти фітину, яка вимиває кальцій. Людям з хворобами сечостатевої системи, подагру також не рекомендується споживати овес.

Не вживайте зерно, яке зазнало хімічної обробки для тривалого зберігання. При первинній обробці, залийте зерна водою, все які спливуть потрібно видалити.

Тим, хто страждає на алергію людям перед прийомом страв з проростками необхідно проконсультуватися з лікарем.

Приймати в їжу паростки вівса не для всіх звично. Таке нетрадиційне харчування більше призначене не для смакового насолоди, а для оздоровлення. Періодично потрібно заповнювати організм відсутніми мікроелементами, підвищувати імунітет. У цьому допоможе пророщений овес.

Пророщування вівса: відео