Як вибрати хорошу корову?

Основою сільського господарства є корова. Вона зарекомендувала себе як надійне джерело молока, м’яса і субпродуктів. Також можливе придбання корови з метою розведення телят. Молоко вживають як в чистому вигляді, так і у вигляді різних похідних. Це сири, ряжанка, кефір, сметана, сир і багато іншого. З м’яса отримують безліч ласощів. Субпродуктів також можна легко знайти застосування.

Корови в стійлі

Корова – найпопулярніше тварина в сільському господарстві

Види і породи корів. Переважний вибір

Ми вже вирішили, що корова дуже прибуткове і незамінний тварина. Залишилося правильно її вибрати. Практика показує, що краще ростити корову з теляти, але якщо для вас це перша корова, то краще придбати вже дорослу. Справа в тому, що недосвідченому скотарю буде складно виростити телят. Це дуже клопіткий і тривалий процес.

Купуючи доросле корівку, бажано віддати перевагу 2 отелу. У такому віці вже можна сказати про її молочних якостях. В цей же час тварина залишається досить молодим. Також важливо, що така корова вже звикла до доїння і буде спокійно стояти, поки починаюча господиня не пристосується правильно доїти її. Може здатися, що ми наводимо дуже відносний плюс, але тільки уявіть: ви вперше намагаєтеся подоїти телицю, а вона мало того, що не варто на місці, так ще й брикається. Великого удою ви не отримаєте. До доїння корів привчають ще з телят.

Корова годує теля

Найкраще свої молочні якості корова показує після другого отелення

Спочатку варто вирішити, яка порода ВРХ вас цікавить. Існує три породи великої рогатої худоби:

  • м’ясні;
  • молочні;
  • м’ясо-молочні.

Всі породи і види корів мають суттєві відмінності. Так, удій м’ясних порід великої рогатої худоби в чому поступається удою молочних. Тому м’ясних корів не доять. Починаючи ще з телят, їх активно годують, з тією метою, щоб тварина швидше набрало масу. Молочні корівки здатні давати до 50 л молока щодня. Телята м’ясної породи до року здатні важити до 450 кг. Після закінчення 15-16 місяців, бички можуть досягти від 1200 до 1500 кг. Деякі види набирають від 700 до 1200 г чистого ваги щодня.

М’ясні корівки славляться смачним м’ясом. Та й жива вага у цих порід багатьом вище, ніж у молочних.

Дохід молока корів залежить від віку тварини. Кращі надої приносять телиці від третього отелення до восьмого. Після цього віку удойность стрімко знижується. Найкраще м’ясо можна отримати у бичків віком не менше двох років. Варто відзначити, що м’ясо старих корів жорстке і рекомендується забивати їх у віці від 2 до 3 років.

м'ясна корова

М’ясна корова відрізняється від молочної більшою масою тіла

Основні породи корів

Порід корів і бичків існує дуже багато, але ми розповімо про найпродуктивніших і актуальних:

  • Голштинська порода – виведена в Америки. Це найбільш поширена порода. Маса такої корови приблизно 500-600 кг. Виробництво молока за річний цикл 6300-6700 кг при жирності 3,5%. Можливо схрещування з чорно-рябої телицею, з метою збільшення кількості одержуваного молока (до 100 літрів). На даний момент для підтримки породи розводять бичків.
  • Чорно-ряба порода – розроблена в СРСР. Отримана шляхом схрещування європейських видів з місцевими. Найбільш поширена в нашій країні корова. Це обумовлено хорошою молочної здатністю і рясними м’ясними здібностями. Характерні відмінності виду: витягнутий тулуб, широкий поперековий відділ і опукла груди. Виробництво молока – 5300-6100 кг з жирністю в 3,2%. У разі вибору цього виду, варто врахувати, що тварині необхідна велика кількість кормів.
  • Джерсейська порода – корова відбувається з Англії. Одна з найперших видів корів. Порода відрізняється сильною агресивністю, але при належному догляді можна виростити спокійну і врівноважену корівку. За виробництвом м’яса, порода не займає високих позицій, є види більш продуктивні. Зате має дуже примітне молоко. Воно жовтуватого кольору з жировими вкрапленнями. Удій порядку 3500-3700 кг на рік, і має жирністю в 7%. Особливо ревниво охороняють вони своїх телят.
  • Симентальська порода – виведена в Швейцарії. В результаті харчування понад поживними травами, що ростуть на альпійських схилах, вийшло вивести універсальну породу. Річне виробництво молока становить понад 4200 кг з жирністю в 4,1%. Були випадки з річним удоєм в 8800 кг молока. М’ясні якості займають високу позицію. Вибравши бичків або корів цієї породи, ви не пошкодуєте, адже вони невибагливі в годуванні.
  • Айширської порода – родом з Шотландії. Річний удій в 4400-5200 кг молока з жирністю в 3,9%. У них хороша пристосованість в холодному кліматі. Гірше уживаються в посушливому кліматі. Особливістю цієї породи є гладка шерсть і закручені роги. Відрізняється швидким дозріванням. Вага однорічних бичків може перевищувати 550 кг.
  • Ярославська порода – отримана в СРСР. Корови цього виду мають темне забарвлення і білі голови. Мускулатура розвинена досить слабо, зате відзначаються хороші удійності якості. Головною рисою є розташування сосків на вимені корови. Передні соски розташовані ширше, ніж задні. Удій – 5000-6500 кг на рік з жирністю в 4%. Здатна пристосуватися до різних кліматичних і погодних умов.

симентальська корова

Симентальська корова – одна з найпопулярніших

Критерії вибору корів

Після того як ви віддасте перевагу тому чи іншому виду і зважитеся купити, вам необхідно знати, на що звертати увагу:

  • будова тіла тварини нагадує усічену піраміду: живіт округлий з ще більш широкої нижньою частиною;
  • морда витягнута і не дуже м’ясиста;
  • худа шия, плавно перетікає в широкі груди;
  • краще вибирати корову з міцним кістяком, збитим;
  • живіт великий, але не обвислий.

Існує думка, що якість виробленого коровою молока, залежить від її рогів. Це міф. А ось кількість років тваринного легко можна визначити по рогам. Придивившись, ви помітите на них завихрення. Порахувавши ці кільця і ​​додавши ще три, ви отримаєте дійсний вік корови.

Головне, на що необхідно звернути увагу, це вим’я корівок. Саме їм корова вигодовує своїх телят. Краще вибирати чашеобразную форму вимені, що має прямі набряклі соски. У разі якщо нижня частина вимені провисшая – це м’ясна корова. Удій цієї тварини буде малим.

Біла корова

Гладка і красива шерсть – показник здоров’я корови

Буренка мати гладку шерсть. Довжина хвоста не менше ніж середина ноги – це дозволить їй відганяти мух.

Якщо ви вирішили, що корова вам підходить, підійдіть до неї і почастуєте шматочком хліба. Спокійна корівка мляво прореагує на наближення. У цьому випадку характер влаштовує.

Відразу після цього подоїти її. Ця процедура необхідна, щоб дізнатися наскільки туго вона доїться. Якщо ж попалася тугодойная корівка, то ви відразу це зрозумієте: доїти тварину буде важко не тільки вам, але і господареві. У разі якщо ви ще не опанували майстерністю доїння, спробуйте видавити хоч кілька цівок. Це необхідно щоб подивитися чи не буде корова брикатися. Потоки молока повинні бути товсті, як стрижень авторучки. Якщо струменя тонкі, то корова не зможе в необхідному ступені нагодувати телят. Після доїння обов’язково спробуйте молоко. Якщо корівка хвора, то молоко несмачне або нежирне.

При виборі теля зверніть увагу на репродуктивні органи. Всередину тваринного ви залізти не зможете, але досить буде і зовнішнього огляду.

У бичків ці органи представлені у вигляді насінники і придатків. Важливо, щоб навколо геніталій були відсутні виразки і висип. Це може бути причиною статевих захворювань у будь-якої породи биків. І важливо, що б бик ні кастрований, інакше про потомство можна забути.

Зовні судити про якість геніталій телиці неможливо.

доїння корови

Перед покупкою корови потрібно спробувати її подоїти

Вибір молочної корови

Як правило, величезним попитом користуються молочні породи великої рогатої худоби. Це викликано тим, що період життя молочних корів більше і протягом усього життєвого циклу вона буде давати молоко.

Спочатку уточніть, якої породи корова. Після цього дізнайтеся, якої породи були її предки. Якщо батьки корови чистокровних і однієї породи, то таку тварину прийнято називати чистопородних. Якщо ж батьки корівки різних порід або НЕ чистопородні – корівку називають змішаною. Судити про продуктивність таких тварин вкрай складно. Такі корови з непередбачуваністю успадковують ті чи інші ознаки батьків. В основному вирішальну роль відіграють гени бичків.

Але навіть визначення точної породи, не може дати точного результату про продуктивність телиці. Бажано дізнатися про удоях її батьків і родичів. Спираючись на ці дані вже можна зробити приблизні прогнози.

здорове вим'я

Здоров’я вимені – перше на що потрібно звернути увагу при виборі корови

Також про продуктивність молочної корови, може сказати її статура. Таке тварина повинна мати:

  • добре сформований довгасте тулуб;
  • бочкообразная форма живота;
  • щільно збитий скелет;
  • ближче до тазу, тулуб плавно розширюється;
  • вим’я округлої форми з чітко помітними прожилками;
  • тонка шкіра.

Особливості статури, якими не повинна володіти корівка:

  • масивна голова;
  • легкий кістяк;
  • вузька черевна порожнина;
  • горб на спині, або навпаки помітні западини;
  • дугоподібна коротка шия;
  • роздвоєна шерсть на загривку;
  • вим’я малих розмірів;
  • ознаки недорозвиненості в будові або поведінці корови.

При покупці корови важливо правильно визначити її вік. У старості, кількість виробленого нею молока, спадає. У молодості ж, молоко недостатньо жирне.

Кращі надої отримують з корівок після першого отелення.

Справа в тому, що при першому народженні телят, у корови приходять в норму органи, що відповідають за виробництво молока.

зуби корови

Перед покупкою корови потрібно оглянути її зуби

Про вік корови скажуть її зуби. Молода телиця (до 12 місяців) має 22 зуба, доросла (від 12 і вище) – 32.

При виборі молочної корови, необхідно, щоб вона була тільності. Після досягнення корівкою віку 16 місяців, їй необхідна злучка. У разі якщо запліднення пройшло раніше або пізніше, у корови в подальшому можуть бути проблеми з народженням телят. Передчасне запліднення негативно позначиться на якості молока, виробленого телицею.

Головним критерієм при виборі молочної корови є її здоров’я. Слід ретельно оглянути очі, ніс, рот. На них не повинно бути гнійних виділень або червонуватою висипу. Зверніть увагу на стан зубів. Вони повинні бути симетрично розташовані щодо одного-одного.

На тілі корови повинні бути відсутніми виразки, бородавки, червоточини, глибокі порізи або шрами. Вим’я гладке, без синців і затвердінь. Тварина має володіти хорошим апетитом і довго пережовувати їжу.

Вибираючи молочну корову, необхідно, щоб вона мала правильний тип вимені. Форма і розмір вимені грають ключову роль в якості виробленого корівкою молока. Воно повинно бути округлої форми з легкої м’якою шерстю.

Прислухаючись до порад, які ви отримали в цій статті, ви зможете вибрати відповідну для вас корову. Пам’ятайте, що вибір корови – процес відповідальний.