Сальмонельоз у курей вважається одним з найнебезпечніших і складних в лікуванні захворювань. Терапевтичний курс за допомогою антибіотиків займає більше часу, ніж при більшості інших недуг. Сальмонельоз може протікати без симптомів. Він швидко поширюється і вражає інших птахів, домашніх тварин. Збудник небезпечний і для людського здоров’я.
Опис захворювання
Сальмонельоз небезпечний загибеллю птиці. Він передається людині разом з продуктами птахівництва і призводить до харчових отруєнь. Хвороба переносить бактерія сальмонела. Існує більше 2 тис. Її різновидів. Близько 700 з них – загальні для людини і тварин. Найбільш небезпечні підвиди:
- ентерітідіс;
- тіфімуріум;
- галлінарум-пуллорум.
Увага! Офіційні дослідження птахівницьких господарств РФ в 2014 р показали, що в переважній більшості випадків збудником стає сальмонела ентерітідіс. Той же моніторинг виявив паличку-збудника більш ніж в половині великих ферм.
Сальмонела передається від птиці до птиці. Вона виживає без носія навіть в складних умовах:
- в продуктах – до 6 міс. (В копчених – вдвічі менше);
- в звичайній кімнатній пилу – до 1,5 років;
- в посліді курей – 4 міс .;
- в чистій воді – 2 міс .;
- в водоймах – до 7 міс .;
- в судовому грунті – 10-12 міс.
Складність і тривалість лікування сальмонельозу у курей пояснюється фізіологічними особливостями шкідливих мікроорганізмів. Кращий варіант для приватних заводчиків і великих фермерських господарств – сувора профілактика.
Причини виникнення і симптоми
Молодняк менш стійкий до вірусу-збудника. Кури заражаються через підстилку, корми, поїлку, годівницю. Курчата отримують паличку через яйце від несучки. Переносити її можуть різні люди, дикі птахи, гризуни, а також комахи-паразити. Сприятливі умови для зниження імунітету курчат і передачі мікробів:
- погане утеплення курятника і переохолодження курей;
- нерегулярна зміна води в поїлки;
- надто щільне заселення курей;
- сусідство з засміченими водоймами;
- антисанітарія в курнику, нерегулярне прибирання.
Увага! Статистика показує: у великих птахофабриках паличку найчастіше заносять з неякісним кормом або зараженими племінними яйцями.
Бактерії проникають в організм курей через дихальні шляхи і поширюються по внутрішніх органах з потоком крові. Заражена несучка може припинити або істотно знизити яйцекладку або почати давати нежиттєздатні яйця. Хронічний сальмонельоз у курей важко ідентифікувати неозброєним оком. Частково інфекція впливає на здоров’я суглобів, що відбивається в придбаної кульгавості. У прихованій формі це захворювання протікає у курей у віці від 50 днів. Хвороба поступово призводить до загибелі носія.
Гостра форма недуги відрізняється в залежності від типу збудника. Сальмонельоз у курей, викликаний підвидом ентерітідіс, має наступні прояви:
- пригніченість;
- слабкість;
- сонливість;
- виділення з очей і носа;
- утруднення дихання;
- пронос.
Дана форма проявляється через 2-4 дні після потрапляння ентеробактерії в організм. До кінця першого тижня у курчат настає інтоксикація з судомами і закидання голови. До 10-го дня кури гинуть. Смертність в разі лікування такого сальмонельозу – 15-30%. Після одужання кури будуть відставати в розвитку. Вони залишаться носіями палички.
Особливості протікання пуллороза
Пуллороз – це сальмонельоз, викликаний паличкою сальмонела галлінарум-пуллорум. Він не передається людині, але зберігає високу небезпеку для птиці. Кури також отримують його через дихання. Способи поширення – ті ж. Найбільшу небезпеку недуга представляє для тижневих курчат.
симптоматика:
- Сонливість. Пташеня сидить або стоїть з закритими очима.
- Пронос характерного коричнево-зеленого або білого відтінку.
- Задишка. Гучне дихання.
- Заклеювання клоаки слизовими фекальними масами.
- Поява синіх відтінків на слизовій оболонці і гребені.
Увага! Смертність курей від гострої форми пуллороза досягає 50-100%. Молодняк гине через 1-2 дні після зараження.
У підгострій формі пташеня живе 10 діб. До симптомів додаються спрага і відсутність апетиту, малорухливість, судоми. Дорослі кури переносять недугу безсимптомно. Своєчасна терапія цього типу сальмонельозу дає результат: з плином часу птах виходить на нормальні для своєї породи показники продуктивності.
Заходи профілактики та способи лікування
Збудник слабо стійкий до стандартного набору дезінфікуючих прийомів. Це властивість активно застосовується в профілактиці. Паличка руйнується при:
- 15-хвилинному кип’ятінні (досить навіть нагрівання до 80 ° С);
- обробці хлором або лугом (актуально при впливі речовинами не менше 1 ч).
Лікувати сальмонельоз у курей доречно лише на початкових стадіях, інакше доведеться утилізувати птицю. Препарати додають в воду або їжу. Ефективність довели кошти Авидоса, енфлоксатріл, альбак, колмік-Е, коліміцин і ін. Курс зазвичай складається мінімум з 5 днів прийому антибіотиків.
Гігієна всередині курятника – основний фактор для профілактики. Регулярні дезінфекції та кип’ятіння зміцнять захист. Додаткові заходи:
- обробляйте корми для курей кардосалом;
- зробіть санпропускники (актуально для великих господарств);
- давайте пробіотики новонародженим пташенятам;
- планово оглядайте поголів’я на предмет симптомів.
Сальмонельоз лікувати непросто. Тому краще закрити шляхи інфекції в ваш курник, ніж справлятися з недугою.