Як зберігати капусту: секрети її свіжості

зберігання капустиБілокачанна капуста взимку псується – це факт. Втрачає вагу, не той товарний вигляд, одні збитки – нарікають фермери. В’яне в теплі, солодка після морозу – розводять руками господині. Де і як зберігати капусту взимку, чому не уникнути втрат і як їх мінімізувати – слушні поради, нюанси і секрети.

Сорти для зберігання: обираємо не на смак

Складові лежкости:

  • вибір сорту;
  • агротехніка;
  • своєчасне прибирання;
  • підготовка до закладки;
  • місце зберігання.

Ранні сорти білокачанної і салатово-засолювальні зберіганню не підлягають. Лежкость середньостиглих – до двох місяців. Для зберігання садять середньопізні, пізні сорти. Вони ідеально підходять: щільний лист з восковим нальотом, пружний вилок, морозостійкість, лежкість до шести-восьми місяців. Мало того, смакові якості багатьох при зберіганні поліпшуються.

Порада! Вибирають сорти з щільною плескатої з полюсів головкою середнього розміру. Великі круглі вилки розтріскуються, зберігаються погано.

Агротехніка: що ростили, то і зберегли

На лежкість впливають наступні етапи агротехніки:

сорти капустиДля тривалого зберігання вибирайте пізні сорти капусти

  1. Грунт. Капуста любить легкий грунт. Вирощена на суспесях, зберігається гірше, ніж зростаюча на суглинку.
  2. Полив. Надмірний полив, надлишок опадів ведуть до розтріскування качанів, їх пухкості. Розтріскування спостерігається і посушливим літом.
  3. Добриво. Надлишок азоту згубний: головки вдаються пухкі, листя «жирують», схильні до гниття. На фазі зав’язування головок в схемі живлення повинні домінувати калій і фосфор.

Порада! Якщо співвідношення N: К під капусту – 1: 2, то при вирощуванні для зберігання частку калію збільшують в 1.5-2 рази.

Терміни: на все свій час

Для кожної групи сортів – свій температурний мінімум.

  1. Середньоранні сорти зрізають при температурі + 2 … + 8 ° C.
  2. При збиранні пізніх оптимальна температура до -3 ° C.

Порада! Зрізані завчасно качани в’януть, гниють. Запізніла прибирання веде до розтріскування, зміни смаку. Так, при температурі нижче -5 … -8 ° C з’являється солодкий присмак.

Закони прибирання:

  1.  Забирають в суху погоду. Структура головок сприяє накопиченню вологи: невеликий качан в лабіринті листя вміщує до 0.5 л води. При зберіганні рідина спровокує гниття;
  2. Зрізають кореневище, вкорочують качан після просушування: порушення м’яких тканин провокує гниття.
  3. Криють листи не знімають. У сховищі поміщають, коли вони подвянут.
  4. Витримують довжину качани. При зберіганні качанів в ящиках, стелажах її довжина – 2-3 см. При менше довжині капуста швидко повянет.
  5. Перед закладанням в сховище капусту просушують добу-дві.

Важливо! Важливо зберігати капусту взимку окремо від картоплі та ін. Коренеплодів. Важливо і сортувати капусту по сортам.

Чи не зберігають вилки:

  • пошкоджені, з тріщинами;
  • підморожені;
  • недостиглі – пухкі, із зеленими листами, що криють;
  • пошкоджені інфекцією.

де зберігати овочі

Способи зберігання капусти: вибираємо кращий

Методів багато, вимоги до зберігання – єдині:

  1. Температура зберігання капусти: від +1 … + 2 ° C до -1 ° C. При температурі від -2 ° C листя підмерзають, при від + 3 … + 5 ° C – в’януть. На практиці «еталонну» температуру витримують лише в великих овочесховищах. Діапазон температур, підтримуваний в льохах, в домашніх умовах – від + 10 … + 12 ° C до -1 ° C.
  2. Оптимальна вологість: 85-95%. Але є проблема: висока вологість при порушеному температурному режимі сприяє гниттю. При 70-80% зростання патогенної флори сповільнюється, але спостерігається втрата ваги. Доводиться шукати компроміс між гниттям і усиханням. За фактом, в присадибному господарстві, в квартирі така вологість не потрібна: складно боротися з конденсатом, росою випадає в холодному, погано провітрюваному погребі, на балконі.
  3. Хороша вентиляція. Капуста виділяє тепло і вуглекислий газ при зберіганні. Мікроклімат повинен регулюватися інтенсивністю вентиляції.
  4. Відсутність світла.

Увага! При високій вологості 85-95% зниження температури критично: при t до -1 … + 0.5 ° C утворюється конденсат.

Зберігання в підвалі, в погребі

Перед закладанням врожаю льох просушують, проводять дезінфекцію. Стіни, поверхні обробляють антисептиком, але підійде і негашене вапно. У боротьбі з патогенною флорою допоможе і обкурювання сіркою – 30-40 г з розрахунку на м2.

З поширених методів:

  1. Навальний метод. При зберіганні навалом (в секціях, засіках, відсіках) висота насипу не повинна перевищувати 3 м. Метод працює в овочесховищах з обладнанням для циркуляції повітря, в погребі ж частіше використовується для короткочасного зберігання.
  2. Контейнерний метод. Контейнери, ящики, кліті, ларі встановлюються штабелями по 4-6 яруси кожен. Вилки укладають кочеригой догори.
  3. У прикопа. Залізні ларі, дерев’яні ящики, вкопані врівень з грунтом добре підтримують мікроклімат. Зберігають капусту, пересипаючи сухим піском, соломою, обертаючи в папір.
    сорти капусти для заготовок
  4. Пірамідальні штабелі. Варіантів два: викладений дворядний штабель і штабель, збитий з дерев’яних рейок. Для другого використовують рейки, формуючи з них піраміду висотою до 1 м і з підставою до 1.5 м. При такому методі капуста добре провітрюється, не пошкоджується. При першому способі головки укладають пірамідою в два-три ряди.
  5. У піску. Викладають головки в ящик, відсік. Нижній ряд засипають піском повністю, наступні – так, щоб пісок заповнив простір між вилками. Другий спосіб – вилки занурюють в пісок на довжину качани. Її залишають досить довгу – до 8 см.

Метод упаковки: хитрості її зберігання

З досвіду підприємливих господарів:

  • Вилки обгортають папером, що пропускає повітря. Метод збереже від механічного пошкодження і в погребі, і в квартирі. З мінусів – папір швидко відволожиться.
  • У плівці. Використовують рулонну плівку. Качани обгортають щільно, створюючи вакуум.
  • Любителі експериментів використовують і стрейчевий плівку, скотч – за відгуками, метод дозволяє зберігати капусту навіть в поліетиленових мішках при температурі +10 ° C.

Сховище в квартирі: всі методи хороші

На балконі. На жаль, домашні умови не припускають різноманітності методів. В папері або плівці, в мішковині і в мішку, в ящиках, термоконтейнерах, в пінопластових скринях – городянин на вигадку хитрий.
Ідеальний мікроклімат на балконі – з розряду фантастики. На практиці, якщо ця квартира, підтримують температуру від -1 … -2 ° C і не вище + 10 … + 15 ° C.

Порада! В процесі зберігання капуста виділяє тепло і вуглекислий газ. Хороша вентиляція – перша вимога до приміщення.

В холодильнику. Укутавши в поліетилен, капусту поміщають в бокси fresh zone, в т.зв. зону свіжості. І в більш поважних холодильниках можна зберігати капусту: виставляють мінімальну температуру, загортають у плівку або папір.

як зберегти овочі

Розрізана капуста довго зберігається не буде – максимум, два тижні.

Інші методи

Зберігати капусту можна такими методами:

  • в траншеї. Пересипавши соломою або піском, викладають два ряди качанів в земляний рів глибиною до півметра. Метод використовується рідко: підмокання, низька температура збереження капусти не сприяють;
    • в глині. Старовинний метод цікавий: капуста не сохне, недоступна для гострого зуба мишей. З глини роблять пастообразную бовтанку, обмазують її білокачанну красуню. Мінус методу – глину доведеться очищати.
  • в підвішеному стані. Качан не зрізають – за неї капусту підвішують до балок, крюкам на стелі. Так зберігати капусту можуть власники малих пагорбів.

Перераховані методи зберігання капусти не ідеальні. І нехай невеликих втрат не уникнути, винахідливість і підприємливість допоможуть зберігати її максимально довго.

Як правильно зберігати капусту: відео