Білокачанна капуста взимку псується – це факт. Втрачає вагу, не той товарний вигляд, одні збитки – нарікають фермери. В’яне в теплі, солодка після морозу – розводять руками господині. Де і як зберігати капусту взимку, чому не уникнути втрат і як їх мінімізувати – слушні поради, нюанси і секрети.
Сорти для зберігання: обираємо не на смак
Складові лежкости:
- вибір сорту;
- агротехніка;
- своєчасне прибирання;
- підготовка до закладки;
- місце зберігання.
Ранні сорти білокачанної і салатово-засолювальні зберіганню не підлягають. Лежкость середньостиглих – до двох місяців. Для зберігання садять середньопізні, пізні сорти. Вони ідеально підходять: щільний лист з восковим нальотом, пружний вилок, морозостійкість, лежкість до шести-восьми місяців. Мало того, смакові якості багатьох при зберіганні поліпшуються.
Порада! Вибирають сорти з щільною плескатої з полюсів головкою середнього розміру. Великі круглі вилки розтріскуються, зберігаються погано.
Агротехніка: що ростили, то і зберегли
На лежкість впливають наступні етапи агротехніки:
Для тривалого зберігання вибирайте пізні сорти капусти
- Грунт. Капуста любить легкий грунт. Вирощена на суспесях, зберігається гірше, ніж зростаюча на суглинку.
- Полив. Надмірний полив, надлишок опадів ведуть до розтріскування качанів, їх пухкості. Розтріскування спостерігається і посушливим літом.
- Добриво. Надлишок азоту згубний: головки вдаються пухкі, листя «жирують», схильні до гниття. На фазі зав’язування головок в схемі живлення повинні домінувати калій і фосфор.
Порада! Якщо співвідношення N: К під капусту – 1: 2, то при вирощуванні для зберігання частку калію збільшують в 1.5-2 рази.
Терміни: на все свій час
Для кожної групи сортів – свій температурний мінімум.
- Середньоранні сорти зрізають при температурі + 2 … + 8 ° C.
- При збиранні пізніх оптимальна температура до -3 ° C.
Порада! Зрізані завчасно качани в’януть, гниють. Запізніла прибирання веде до розтріскування, зміни смаку. Так, при температурі нижче -5 … -8 ° C з’являється солодкий присмак.
Закони прибирання:
- Забирають в суху погоду. Структура головок сприяє накопиченню вологи: невеликий качан в лабіринті листя вміщує до 0.5 л води. При зберіганні рідина спровокує гниття;
- Зрізають кореневище, вкорочують качан після просушування: порушення м’яких тканин провокує гниття.
- Криють листи не знімають. У сховищі поміщають, коли вони подвянут.
- Витримують довжину качани. При зберіганні качанів в ящиках, стелажах її довжина – 2-3 см. При менше довжині капуста швидко повянет.
- Перед закладанням в сховище капусту просушують добу-дві.
Важливо! Важливо зберігати капусту взимку окремо від картоплі та ін. Коренеплодів. Важливо і сортувати капусту по сортам.
Чи не зберігають вилки:
- пошкоджені, з тріщинами;
- підморожені;
- недостиглі – пухкі, із зеленими листами, що криють;
- пошкоджені інфекцією.
Способи зберігання капусти: вибираємо кращий
Методів багато, вимоги до зберігання – єдині:
- Температура зберігання капусти: від +1 … + 2 ° C до -1 ° C. При температурі від -2 ° C листя підмерзають, при від + 3 … + 5 ° C – в’януть. На практиці «еталонну» температуру витримують лише в великих овочесховищах. Діапазон температур, підтримуваний в льохах, в домашніх умовах – від + 10 … + 12 ° C до -1 ° C.
- Оптимальна вологість: 85-95%. Але є проблема: висока вологість при порушеному температурному режимі сприяє гниттю. При 70-80% зростання патогенної флори сповільнюється, але спостерігається втрата ваги. Доводиться шукати компроміс між гниттям і усиханням. За фактом, в присадибному господарстві, в квартирі така вологість не потрібна: складно боротися з конденсатом, росою випадає в холодному, погано провітрюваному погребі, на балконі.
- Хороша вентиляція. Капуста виділяє тепло і вуглекислий газ при зберіганні. Мікроклімат повинен регулюватися інтенсивністю вентиляції.
- Відсутність світла.
Увага! При високій вологості 85-95% зниження температури критично: при t до -1 … + 0.5 ° C утворюється конденсат.
Зберігання в підвалі, в погребі
Перед закладанням врожаю льох просушують, проводять дезінфекцію. Стіни, поверхні обробляють антисептиком, але підійде і негашене вапно. У боротьбі з патогенною флорою допоможе і обкурювання сіркою – 30-40 г з розрахунку на м2.
З поширених методів:
- Навальний метод. При зберіганні навалом (в секціях, засіках, відсіках) висота насипу не повинна перевищувати 3 м. Метод працює в овочесховищах з обладнанням для циркуляції повітря, в погребі ж частіше використовується для короткочасного зберігання.
- Контейнерний метод. Контейнери, ящики, кліті, ларі встановлюються штабелями по 4-6 яруси кожен. Вилки укладають кочеригой догори.
- У прикопа. Залізні ларі, дерев’яні ящики, вкопані врівень з грунтом добре підтримують мікроклімат. Зберігають капусту, пересипаючи сухим піском, соломою, обертаючи в папір.
- Пірамідальні штабелі. Варіантів два: викладений дворядний штабель і штабель, збитий з дерев’яних рейок. Для другого використовують рейки, формуючи з них піраміду висотою до 1 м і з підставою до 1.5 м. При такому методі капуста добре провітрюється, не пошкоджується. При першому способі головки укладають пірамідою в два-три ряди.
- У піску. Викладають головки в ящик, відсік. Нижній ряд засипають піском повністю, наступні – так, щоб пісок заповнив простір між вилками. Другий спосіб – вилки занурюють в пісок на довжину качани. Її залишають досить довгу – до 8 см.
Метод упаковки: хитрості її зберігання
З досвіду підприємливих господарів:
- Вилки обгортають папером, що пропускає повітря. Метод збереже від механічного пошкодження і в погребі, і в квартирі. З мінусів – папір швидко відволожиться.
- У плівці. Використовують рулонну плівку. Качани обгортають щільно, створюючи вакуум.
- Любителі експериментів використовують і стрейчевий плівку, скотч – за відгуками, метод дозволяє зберігати капусту навіть в поліетиленових мішках при температурі +10 ° C.
Сховище в квартирі: всі методи хороші
На балконі. На жаль, домашні умови не припускають різноманітності методів. В папері або плівці, в мішковині і в мішку, в ящиках, термоконтейнерах, в пінопластових скринях – городянин на вигадку хитрий.
Ідеальний мікроклімат на балконі – з розряду фантастики. На практиці, якщо ця квартира, підтримують температуру від -1 … -2 ° C і не вище + 10 … + 15 ° C.
Порада! В процесі зберігання капуста виділяє тепло і вуглекислий газ. Хороша вентиляція – перша вимога до приміщення.
В холодильнику. Укутавши в поліетилен, капусту поміщають в бокси fresh zone, в т.зв. зону свіжості. І в більш поважних холодильниках можна зберігати капусту: виставляють мінімальну температуру, загортають у плівку або папір.
Розрізана капуста довго зберігається не буде – максимум, два тижні.
Інші методи
Зберігати капусту можна такими методами:
- в траншеї. Пересипавши соломою або піском, викладають два ряди качанів в земляний рів глибиною до півметра. Метод використовується рідко: підмокання, низька температура збереження капусти не сприяють;
• в глині. Старовинний метод цікавий: капуста не сохне, недоступна для гострого зуба мишей. З глини роблять пастообразную бовтанку, обмазують її білокачанну красуню. Мінус методу – глину доведеться очищати. - в підвішеному стані. Качан не зрізають – за неї капусту підвішують до балок, крюкам на стелі. Так зберігати капусту можуть власники малих пагорбів.
Перераховані методи зберігання капусти не ідеальні. І нехай невеликих втрат не уникнути, винахідливість і підприємливість допоможуть зберігати її максимально довго.