Люди, які прагнуть вести здоровий спосіб життя, не проти урізноманітнити раціон дуже корисними проростками. У цьому випадку як не можна до речі доведеться проращіватель різного насіння. Як самостійно спорудити цей нехитрий прилад можна дізнатися зі статті.
Навіщо потрібен проращіватель
Уже давно не новина, що проросле насіння несе в собі масу корисних субстанцій. Воно здатне насичувати організм людини поживними речовинами, відновлювати деякі втрачені клітинами функції, підтримувати сили, молодість і красу. Вживають проростки як самі по собі, так і в якості добавки до супів, других страв і десертів.
Згідно з твердженнями дієтологів, сік з пророслих зерен несе в собі ще більше енергії. Його вживання стимулює захисні механізми організму, дозволяє людині відчувати себе бадьорим і енергійним.
Де ж брати проростки? Звичайно ж, їх дуже рідко, але все ж можливо знайти в магазинах. Там вони продаються вже готовими до вживання. Однак, такий варіант не зовсім хороший. Є висока ймовірність що проростки, з огляду на невелику попиту на них, занадто довго пролежали на прилавку і користі від їх вживання ніякої не буде. Найкращий варіант – домашній проращіватель насіння. В цьому випадку завжди можна мати під рукою свіжі проростки і на 100% бути впевненим у їхній якості.
Увага! Проростками вважаються рослини, які тільки що проклюнулися з зерняток. Їх довжина не більше 5 мм. Їсти паростки понад 15 см не рекомендується. Вони не несуть енергетичної цінності.
Існуючі види проращівателей
Виробники пропонують кілька видів пристроїв для вирощування паростків в домашніх умовах:
- Традиційний проращіватель. У цю категорію можна віднести спеціальні ємності з глини, пластику, порцеляни. Такого роду проращіватель насіння відрізняється доступністю. З недоліків можна відзначити потреба часто промивати поміщені в нього зерна, щоб уникнути появи слизу.
традиційний
- Спаутер. Цей проращіватель має круглу форму. Складається з декількох ємностей, встановлених один на одного. У нижній відсік наливають воду, а в верхні насипають зерна. У центрі приладу розташовується зрошувач, який обертаючись розбризкує подається насосом воду на насіння. Мінусом такого пристрою також є утворення слизу, що може привести до захворювань проростків.
Увага! Практично всі проращівателі не потребують наявності грунту. Досить простий води.
- Мікро ферма. Такий проращіватель відрізняється великим розміром і специфічною системою поливу. Вирощувати в ньому можна проростки бобових, злаків, овочів. Тут зерна зрошуються за допомогою генератора туману, тому слиз на них не утворюється. Ще одна перевага мікро ферми – дуже тиха робота.
мікро ферма
- Аеросад. Цей проращіватель є компактний пристрій, за допомогою якого можна не тільки отримувати проростки, а й вирощувати повноцінні рослини. Наприклад, салат, цибуля, петрушка, кріп і т.д. Технологія його роботи – аеропоніка, тобто рослини отримують необхідні поживні речовини у вигляді аерозолю. Такий проращіватель за розміром не перевищує середній квітковий горщик, але система поливу і освітлення тут повністю контролюється автоматикою.
Як своїми руками спорудити найпростіший проращіватель насіння
Домашній проращіватель можна зробити з недорогих підручних матеріалів. Найчастіше для цього використовують пластикові контейнери.
Щоб виготовити проращіватель потрібно взяти:
- Два пластикових контейнера з кришкою висотою близько 15 см. Їх розміри повинні трохи відрізнятися, щоб одна ємність вільно входила в іншу і до дна залишалося відстань в декілька см.
- Маркер для розмітки.
- Електричний шуруповерт.
- Свердло 2 мм.
Сам процес складання відбувається так:
- По дну маленької ємності маркером намічають місця майбутніх отворів.
- За допомогою шуруповерта просвердлюють велику кількість дірочок. Має вийти щось у вигляді друшляка.
- Маленький контейнер поміщають у великій і накривають кришкою. Найпростіший проращіватель насіння готовий.
Увага! Для пророщування підійдуть тільки контейнери, призначені для харчових продуктів.
Більш детально дізнатися про різновиди проращівателей і про їх виготовленні можна дізнатися з фото і відеоматеріалів додаються до статті.
Як правильно пророщувати зерно і зберігати його
Пророщувати для вживання в їжу можна практично все бобові, злаки, гречку. Роблять це дуже просто:
- Насіння добре промивають під проточною водою.
- Засипають їх в маленький контейнер з отворами.
- Його занурюють в контейнер побільше.
- Заливають проращіватель водою так, щоб вона покрила зерна.
- Після того як насіння набрякли, воду зливають.
- Проращіватель з зерном закривають кришкою і поміщають в тепле місце до появи паростків.
Для зберігання пророщеного зерна можна використовувати ту ж систему. Маленький контейнер з отворами обертають марлею і ставлять його в цілий. На дно наливають трохи води, закривають кришкою і поміщають конструкцію в холодильник. Таким чином проростки будуть перебувати у вологому середовищі і одночасно добре провітрюватися.
Увага! Зберігати пророслі зерна більше 3-х днів не рекомендується.
Примітивний проращіватель насіння – чудове копійчане пристрій, який може спорудити кожен бажаючий. Завдяки йому якісні пророслі зерна в будь-який час року будуть присутні в домашньому раціоні.