Черрі мало відрізняються за смаком від помідорів звичайного розміру, зате виглядають дуже оригінально і симпатично. Домашні заготовки з цих мініатюрних ягідних томатів прикрасять повсякденні і святкові страви взимку, коли вам захочеться порадувати своїх близьких чимось смачним і незвичайним.
Рецепт маринованих черрі
Найзручніше консервувати міні-томати в банках об’ємом до 1 л. Це не залежить від того, що ви збираєтеся робити з черрі: маринувати, в’ялити або закривати їх у вигляді салатів і закусок з фруктами і овочами. У цьому рецепті компоненти вказані з розрахунку на одну півлітрову ємність. Якщо хочете закрити більше маринованих черрі, збільште кількість інгредієнтів пропорційно кількості банок.
Мініатюрних томатів потрібно взяти стільки, щоб вони заповнили ємність «по плечики». Крім того, для заготівлі черрі таким способом вам знадобляться:
- шматочок моркви (невеликий, за смаком);
- 4-5 парасольок, зірваних з молодого кропу;
- 2 зубчики часнику;
- невеликий шматочок кореня хрону;
- по 1 листу лаврове листя і чорної смородини;
- по 3 шт. чорного і запашного перців горошком.
Маринад потрібно готувати з таких інгредієнтів:
- літр води;
- 2 ч. Л. цукру (з гіркою);
- 1 ч. Л. солі (без гірки);
- 1 ст. л. оцту.
Процес приготування:
- У стерильну банку покладіть спеції і морква.
- Зверху – черрі.
- Залийте окропом, накрийте кришкою і відставте хвилин на 10.
- Злийте воду, додайте в неї сіль і цукор.
- Закип’ятіть маринад, знову залийте ним томати.
- Додайте в банку оцет.
- Засукайте ємність, переверніть.
- Утепліть і залиште до охолодження.
Пряні черрі зі сливами і цибулею
Ця закуска має цікавий смак і аромат. Для її приготування візьміть:
- 0,5 кг мініатюрних помідорів;
- 0,3 кг слив, які добре відділяються від кісточок;
- 0,2 кг дрібного лука. Цілком підійде перловий;
- 1 ст. л. суміші італійських трав;
- за смаком – часник, гвоздику, перець горошком, зонтичний кріп.
Маринад варять з:
- літра води;
- 3 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. солі і такої ж кількості оцту.
Домашню заготовку черрі за цим рецептом виконують так:
- Банки ретельно миють і стерилізують.
- У них укладають всі спеції.
- Овочі миють і готують. У черрі видаляють плодоніжки. Лук очищають від лушпиння. Зливи розрізають навпіл і витягують з них кісточки.
- Інгредієнти по черзі кладуть в баночки.
- Після цього ємності заливають окропом і залишають на 15 хв.
- Воду зливають в каструлю. Обсяг рідини доводять до 1 л.
- Додають сіль і цукровий пісок, кип’ятять близько 3-х хв.
- У готовий маринад вливають оцет, перемішують і заповнюють їм банки.
- Ємності закочують і залишають до охолодження.
Увага! З цієї кількості виходить приблизно 3 банки об’ємом по 0,5 л.
Смачне огіркової-томатне асорті
Оригінальність цього способу заготівлі черрі – у відсутності точних пропорцій. Можна покласти більше томатів або огірків, поекспериментувати з кількістю інших інгредієнтів. Вам знадобляться:
- чері;
- корнішони;
- болгарський перець червоного і жовтого кольору;
- морква;
- з спецій – часник, кріп, петрушка, листя хрону, горошинки перцю;
- на розсіл – літр води, 1 ст. л. солі, вдвічі більше цукру;
- оцет – з розрахунку 1 ч. л. на банку обсягом 1 л.
Процес приготування:
- Помийте черрі, видаліть плодоніжки. Дайте томатам підсохнути.
- Точно так само поступите з огірками. На кожному корнішони обріжте кінчики з обох сторін.
- Обполосніть зелень, покладіть її на дно банки. Додайте за смаком спеції.
- Вимиту моркву наріжте кружальцями, перець – смужками або кільцями.
- Складіть всі овочі в банку, красиво чергуючи їх. Закуска вийде яскравою, немов на фото.
- Залийте асорті окропом, залиште на 15 хв.
- Злийте воду, зваріть розсіл.
- Заповніть киплячою рідиною банки, додайте в них оцет і закатати.
Порада. Таку консервацію можна використовувати для прикраси блюд (салатів, бутербродів і т. Д.) Або в якості самостійної закуски.
Черрі з виноградом і яблучним соком
Для приготування 3-літрового бутля виноградно-томатної закуски знадобиться:
- 1 кг черрі;
- 1 шт. болгарського перцю;
- 0,4 кг крупного винограду;
- 50 г кропу;
- листя смородини і вишні (по кілька штук), хрону (1 шт.);
- на розсіл – 1 л води, 1 ч. л. лимонної кислоти, по 2 ст. л. солі і цукру.
приготування:
- Вимийте черрі і виноград. Видаліть гілочки.
- Покладіть в бутель нарізані листя, зелень.
- Наповніть ємність томатами черрі упереміш з виноградом.
- Зверху покладіть нарізаний перець.
- Залийте бутель окропом. Через 5-7 хвилин поверніть рідина в каструлю і приготуйте розсіл: додайте у воду сіль і цукровий пісок, після закипання – кислоту.
- Наповніть банку розсолом, закатати.
Якщо хочете зробити заготовку черрі в яблучної заливці, підготуйте:
- маленькі томати – скільки поміститься в літрової ємності (інші інгредієнти дані на цей обсяг);
- 0,5 л яблучного соку. Можна покупного, але тільки з банки, а не пакета;
- 1 шт. болгарського перцю;
- 3 зубчики часнику;
- по 1 ч. л. оцту і солі (без гірки);
- 1,5 ч. Л. цукрового піску;
- зелень – за бажанням.
Процес консервації:
- На дно банки покладіть часник.
- Зверху – вимиті черрі.
- По колу вставте вертикальні смужки перцю.
- Залийте все окропом і відставте.
- Приготуйте заливку: протягом 2-3 хв. прокип’ятіть сік з сіллю і цукром.
- Злийте з банки воду, наповніть її соком. Додайте оцет і закатати.
Всі заготовки черрі по-своєму смачні і цікаві. Вибирайте те, що вам більше до душі, і пригощайте рідних і близьких оригінальними закусками і салатами.