Завдяки приємному смаку і аромату, чорнослив широко затребуваний в кулінарії. Крім того сухофрукт взимку служить джерелом вітамінів, харчових волокон і органічних кислот, дефіцит яких має кожен в даний період. Як проводиться заготівля чорносливу, дізнайтеся з рецептів, представлених в статті.
Природна сушка чорносливу
В якості вихідної сировини для отримання чорносливу рекомендується вибирати сливові сорти з великими темнозабарвленими плодами, солодким смаком і легко відділяється кісточкою, наприклад «Угорка», «Трагедія», «Угорка Вангейма» або «Угорка Ажанская».
Щоб заготовити 1 кг чорносливу потрібно взяти 4,5 кг повністю доспілих щільних плодів. Сам процес заготовки чорносливу проводиться декількома способами – в природних умовах, в духовці і в електросушарці. На заготівлю чорносливу природним методом потрібно 8-10 днів. Сам процес включає кілька етапів:
- Підготовка. Перед розкладкою на сушку, у відібраних для заготовки слив видаляють плодоніжки, потім їх миють, розділяють на половинки. Розкладають на дерев’яні підноси в один шар, зрізом вгору, на деякій відстані один від одного.
- Сушка на сонці. Для її проведення підноси зі сливами виносять на повітря і встановлюють на сонці. Накривши марлею від комах, витримують так близько 5 днів. Щоб за цей час на них не утворилася цвіль, плоди необхідно щодня по кілька разів перевертати.
- Сушка в тіні. Уже підсушені сливи слід перенести в затінене місце і витримати там, близько 3-4 днів.
Порада. Заготівля чорносливу пройде швидше, якщо плоди попередньо пробланшировать, опустивши на хвилину в окріп з содою – 1 ст.л. соди на 1 л води, а потім, вийнявши, промити холодною водою. Утворилися на сливової шкірці тріщини, дозволять м’якоті швидше висохнути.
Як висушити чорнослив в духовці
Цей спосіб дозволяє провести заготівлю чорносливу набагато швидше, ніж при сушінні природним шляхом. Як і в попередньому рецепті, відібрані для заготовки сливи необхідно вимити і пробланшировать в содовому розчині – до 2 хв., Потім промити водою і підсушити на повітрі протягом години.
Порада! Щоб чорнослив вийшов якісним і смачним, його рекомендують сушити разом з кісточками.
Нагрівання духовку до t ° 60 ° С, необхідно помістити в неї підготовлені сливи і витримати їх при такій температурі 5 годин. Вийнявши, дати відпочити ще 5 годинників просто на повітрі. Наступний етап сушіння в духовці проводиться при t ° 70 ° С і триває 6 годин, після чого продукту знову дають відстоятися деякий час. На завершальному етапі, чорнослив досушивают до готовності при t ° 80 ° С.
Важливо при зав’яленні чорносливу в духовці, не пересушити його. Про те, що він повністю готовий, можна судити за зовнішнім виглядом – плоди, зберігши м’яку текстуру, не виділяють сік. Зберігати такий продукт необхідно в банках, щільно закривши кришкою. Оптимальне місце – комора або балкон.
Чорнослив в електросушарці
Перед закладанням плодів в електросушарку, їх готують аналогічно попереднім рецептами, тобто перебирають і миють. Якщо зливу буде в’ялитися цілком, то плоди обов’язково слід пробланшировать в содовому розчині, але якщо їх розділити на половинки і видалити кісточки, без бланшировки можна обійтися. Приготування чорносливу:
- на першому етапі, сливи подвяливают в електросушарці при t ° 50 ° С протягом 3-4 годин, після чого їх необхідно остудити. Якщо обробці піддають розділені на половинки плоди, їх розкладають зрізами вгору;
- другий етап – просушування плодів в електросушарці при t ° 60 ° С протягом ще 5 годин, після чого, плоди необхідно знову остудити;
- третій етап – просушування при t ° 80 ° С протягом 6 годин.
Увага! Щоб просушування плодів проходило рівномірно, необхідно періодично міняти піддони місцями.
Зберігати приготовлений таким чином чорнослив слід також в банках, в провітрюваних приміщеннях. Використовувати готовий продукт можна при приготуванні інших страв або як самостійне ласощі.
Оригінальний рецепт солодкого чорносливу
Щоб приготувати кілька баночок цих ласощів потрібно кілограм слив, півкіло цукру і 2 скл. води.
- Підготувати плоди, вийнявши у них кісточки і розділивши їх на половинки.
- Приготувати сироп, помістити в нього сливи, довести до кипіння.
- Вийняти плоди, дати стекти сиропу, розкласти сливи на деку і присипати цукром.
- Помістити в духовку, розігріту до t ° 50 ° С. Пров’ялити при цій температурі в 3 етапи. Тривалість кожного етапу 12 год. + 12-ти годинні перерви між ними.
- Готовий продукт скласти в банки і використовувати як самостійну страву або як компонент, при приготуванні десертів або напоїв.
Заготовивши сливи по представленим рецептами, можна урізноманітнити зимовий раціон і насолоджуватися чорносливовим смаком, додаючи сушений або в’ялений домашній продукт в звичні страви.