Редька займає специфічне місце в домашній кулінарії. Ті, хто оцінив вітамінний склад і навчився готувати з неї смачні страви, прагнуть зберегти овоч якомога довше. Один із способів – заготівля редьки на зиму.
Особливості заготовки редьки
Цей овоч відрізняється високим рівнем лежкості. У прохолодному погребі він може зберігатися всю зиму без втрати своїх корисних властивостей. При кімнатній температурі коренеплід зберігається до 2-х тижнів. У холодильнику – довше, але обов’язково в вентильованому пакеті. Якщо льоху у вас немає, скористайтеся зимової заготівлею.
У редьки є 3 види. У раціоні росіян найбільшого поширення набула чорна різновид. У ній найбільше вітамінів. За смаковими якостями зелена і біла (дайкон) вважаються кращими. Їх активно використовують в свіжому вигляді. Зате чорна редька пікантна своєю гостротою, завдяки чому з успіхом використовується в зимових салатах і закусках.
Увага! Для заготівлі редьки використовують пізні сорти.
Вам будуть потрібні здорові коренеплоди без механічних пошкоджень. Викопайте до початку заморозків. Далі просушіть без очищення, обріжте гичку і корінці. І тільки потім екземпляри для консервування можна вимити і обробити. Шкірку слід зрізати тонким шаром, щоб зберегти весь корисний склад овоча.
Маринована редька
Для приготування коренеплоду за цим рецептом необхідно підготувати і простерилізувати скляну тару. Закривати її можна або капроновими кришками, або герметичними бляшаними. У першому випадку салат з редьки зберігається в холодильнику, у другому – в коморі або підвалі. На кількість інгредієнтів в рецепті потрібно 4-5 півлітрових банок.
Вам буде потрібно:
- редька – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 кг;
- вода – 1 л;
- цукор – 4 ст. л .;
- сіль – 1 ст. л .;
- яблучний оцет – 200 мл;
- гвоздика – 10 шт .;
- горошок запашний – 10 шт .;
- кріп, естрагон, смородиновий лист – за смаком.
Як маринувати редьку:
- Очистіть і наріжте кільцями цибулю.
- Натріть коренеплоди на велику тертку. Помістіть в холодну воду на 10 хв.
- Накришить зелень і змішайте її з подрібненої редькою, з якої вже злита вода.
- Помістіть суміш у банки для консервації.
- Приготуйте маринад. Для цього в каструлю з водою висипте спеції, сіль, цукор. Доведіть до кипіння, поваріть 5 хв. Перед самим виключенням вогню налийте оцет.
- Відразу залийте овочеву суміш гарячим маринадом. Далі дійте відповідно до обраної технологією консервації.
Порада. Якщо ви плануєте закривати салат капроновою кришкою, його разом з маринадом додатково слід простерилізувати на водяній бані близько 15-20 хв.
Заготівля редьки по-корейськи
Чорна редька відмінно поєднується з іншими гострими овочами. Таке блюдо здатне гарненько зігріти морозною зимою. На 600 г коренеплоду знадобиться:
- стручок перцю чилі;
- сіль – 1 ч. л .;
- цукор – 1,5 ч. л;
- цибуля зелена – 30 г;
- оцет 9% – 15 мл;
- паприка – 0,5 ч. л .;
- часник – за смаком;
- рослинне масло – на смак;
- кунжут – 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- Після очищення від шкірки натріть коренеплід на крупній тертці або наріжте тонкою соломкою.
- Перець наріжте дрібно. Потім з’єднайте його з соломкою, посоліть і перемішайте.
- Залиште салат на пару годин при кімнатній температурі. Після цього столовою ложкою вичавіть з нього сік.
- До злитої рідини додайте цукор, спеції, зелень. Якщо плануєте додати страві часниковою пікантності, то попередньо пропустіть зубчики через давилку. Лук перед додаванням дрібно шаткують.
- Змішайте овочеву частину з маринадом. На цьому етапі можна влити трохи олії.
Порада. Гострий салат закатати в банки, простерилизуйте на водяній бані (30 хв.), Дайте йому постояти в перевернутому вигляді і перенесіть в комору.
Овочевий салат з редькою
Для цієї закуски вам знадобляться:
- 1-2 коренеплоду (загальна маса – близько 350 г);
- морквина – 1 шт .;
- болгарський перець – 1 шт .;
- кріп – 15 г;
- часник – 3 зубчики;
- сіль – 1 ч. л .;
- цукор – 0,5 ч. л .;
- оцет столовий – 20 мл.
рецепт:
- Чисту редьку без шкірки і морква крупно натріть. Солодкий перець наріжте дрібними кубиками.
- Складіть овочеві інгредієнти в одну ємність і перемішайте. Розкладіть салат по чистим банкам.
- Додайте оцет, цукор і сіль. Наповніть банки окропом.
- Засукайте ємності кришками і поставте на водяну баню для стерилізації. Час – 15-20 хв.
Переверніть і укутайте ємності. Кількості інгредієнтів в рецепті вистачить на пару банок 0,5 л. Після розтину салат слід приправити майонезом, сметаною або маслом і подавати на стіл. Смачні та корисні страви з редьки на зиму готувати дуже просто. Це відмінний вихід для тих, хто не може зберігати овочі в погребі.