Який термін придатності сирих і варених яєць

До числа найпоширеніших продуктів харчування відносяться курячі яйця. Важливо знати, в яких умовах і як довго їх можна зберігати. Також варто розібратися, як впливає на термін придатності яєць різний температурний режим.

Правила зберігання в холодильнику

Для початку варто розібратися, де в холодильнику оптимальне місце для викладання яєць. Багато виставляють їх в пластикових або карткових лоточках на поличці відкривається дверцята. Це робити категорично не рекомендується. Ця зона постійно схильна до температурних перепадів. За статистикою, температура в цій частині вище на 6-8 ° C, ніж в глибині холодильника. Такий режим неприйнятний. Найвдаліше місце – це нижній відсік, де зберігають овочі, фрукти, зелень.

Що псує яйця?

  1. На термін придатності впливає місце розташування.
  2. Яєчна шкаралупа, маючи пористу поверхню, швидко поглинає різкі запахи інших продуктів. Це прискорює псування самих яєць.
    як зберігати яйця
  3. Зберігання у відкритому вигляді також знижує термін придатності. Використовуйте яєчні лоточки або харчові контейнери з кришками.
  4. Через підвищеної вологості прискорюється псування.

Скільки часу зберігати сирі яйця

При дотриманні всіх умов, описаних вище, термін придатності даного продукту становить 25-30 днів. До речі, в деяких випадках доводиться зберігати продукт без шкаралупи – в сирому, але очищеному вигляді. Наприклад, якщо при транспортуванні багато яйця були тріщинами. Термін зберігання в цьому випадку – максимум 2 доби!

Увага! Багато господинь, з метою профілактики сальмонельозу, миють яйця в мильному розчині і складують в холодильник. Цього робити не можна! Захисні здатності шкаралупи знижуються, тому продукт швидко псується. Краще мийте шкаралупу безпосередньо перед використанням.

Якщо у вас немає можливості помістити продукт в умови зниженої температури, то його можна тримати і в приміщенні. На жаль, з цією метою підійдуть не всі курячі яйця. Відберіть лише ті, які не мають глибоких подряпин, тріщин. Інакше високий ризик ураження внутрішнього вмісту патогенними бактеріями. Такий продукт може не тільки спровокувати харчове отруєння, а й розвиток гострих кишкових інфекцій.

жовток яєчний

Правила безпеки в умовах кімнатної температури:

  1. Зберігати можна протягом 10-14 днів. Але не більше!
  2. Ні в якому разі не мийте шкаралупу. У природному стані вона – надійний бар’єр, що захищає від проникнення патогенних організмів.
  3. Забезпечте доступ повітря або хорошу вентиляцію.
  4. Не ставте на зону, освітлену сонячними променями.
  5. Зберігайте тільки в приміщенні з невисокою вологістю (льох не підходить).
  6. Не тримайте біля трав, спецій та інших продуктів з різкими запахами.

Порада! У сільській місцевості яйця традиційно тримають в прохолодних приміщеннях. Місцеві господині змащують шкаралупу звичайним соняшниковою олією. Це захищає від проникнення повітря – продукт довго не протухає.

Як зберігати в вареному вигляді

Категорично не підходять умови кімнатної температури. Після варіння все захисні властивості шкаралупи губляться, підвищується пористість яєчної оболонки. Очищені варені яйця можуть стояти в кімнаті максимум 8 годин. Неочищені – максимум 16 годин. Тому єдино надійним способом зберігання є низька температура.

варене яйце

Загальні рекомендації:

  1. Оптимальна температура для варених яєць – від 2 до 5 ° C.
  2. Якщо продукт був зварений круто, то без ризику для здоров’я його можна тримати в холоді 1 тиждень. При цьому не змінюються навіть смакові характеристики і консистенція.
  3. Якщо зварили всмятку, то тримайте в холодильнику не більше 3 діб.
  4. Примірники, у яких тріснула шкаралупа під час варіння, годяться в їжу тільки в найближчі 2 доби.
  5. Якщо ви зварили і очистили від шкаралупи, то обов’язково упакуйте в герметичні харчові судочки з кришками або обмотайте харчовою плівкою. Використовувати можна 3 діб.

Порада! Варені яйця не втрачають своїх кулінарних властивостей і смаку, якщо їх помістити в морозильник. Ви зможете продовжити термін зберігання на 10 діб, якщо вони були очищені. І продовжити на 30 днів, якщо вони залишилися в шкаралупі.

Запобіжні заходи

Якщо у вас все-таки виникають сумніви з приводу безпеки продукту, то перед приготуванням варто перевірити, чи годиться він в їжу. Визначаємо свежеть:

свіжість яєць

  1. Наберіть в глибоку ємність холодну некип’ячену воду.
  2. По черзі опускайте в неї продукт.
  3. Ті, які лежать на дні горизонтально – найсвіжіші.
  4. Якщо лягли на дно вертикально – такого продукту більше 2 тижнів, термін придатності майже закінчується.
  5. Ті, що плавають на поверхні води, – протухли.

Якщо чітко слідувати рекомендаціям, то курячі яйця є продуктом, здатним до тривалого зберігання.

Терміни зберігання яєць: відео