Йошта останнім часом стає все популярнішим серед любителів домашніх заготовок з ягід, адже поряд з прекрасними смаковими якостями плоди рослини містять величезну кількість різних мікроелементів і речовин. Йошта – ідеальний інгредієнт для приготування всіляких компотів, варення і желе. Далі вашій увазі кращі рецепти заготовок йошти на зиму (з фото і інструкцією).
Йошта: користь і шкода
Йошта – унікальний гібрид, який був отриманий після схрещування агрусу і чорної смородини. Результат перевершив всі очікування: рослина вийшло високоврожайних, які мають корисні і смакові властивості обох культур, і при цьому стійким до несприятливих кліматичних умов, а також різних шкідників.
Серед корисних властивостей ягоди можна відзначити наступні:
- Йошта підвищує імунітет завдяки вмісту в своєму складі велику кількість вітаміну С і різних фітонцидів. З цієї причини ягоду часто застосовують для лікування простудних захворювань, різних інфекційних процесів в організмі та ін.
- Ягода нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, запобігаючи розвитку різних розладів кишечника, шлунку.
- Ягода допомагає впоратися навіть з проблемою низького гемоглобіну: в комплексі з препаратами для лікування анемії йошта здатна здивувати.
Йошта здатна підвищити імунітет людини
- Велика кількість мінеральних речовин в ягоді допомагає заповнити їх недолік в організмі.
- Ягода активно виводить з організму всі токсини і шкідливі речовини.
- Йошту можна сміливо використовувати тим, хто сидить на дієті і навіть діабетикам зважаючи на вміст невеликої кількості цукру в її складі.
Але крім позитивних властивостей, має ягода і протипоказання, серед яких можна відзначити:
- Індивідуальну непереносимість продукту.
- Алергію на вітамін С.
- Схильність до тромбоутворення.
- Проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту (виразки, коліти).
Порада. Для приготування не просто солодких, але ще і корисних заготовок з йошти краще використовувати свіжозірвані ягоди, оскільки, чим довше вони будуть зберігатися, тим менше в них збережеться корисних речовин.
Кращі рецепти зимових заготовок
Ягоди йошти не особливо популярні серед наших домогосподарок, хоча мають відмінним смаком і можуть стати відмінним десертом або основою для приготування смачних напоїв, якими так приємно насолоджуватися не тільки влітку, а й холодною зимою. Вашій увазі далі кращі рецепти зимових заготовок.
Желе з йошти
Приготувати неймовірно смачне желе з ягід йошти простіше простого, а з продуктів вам знадобляться лише цукор і попередньо вимиті обсушені ягоди (співвідношення ягоди і цукор має бути суворим – 1: 1).
Насамперед подрібніть йошту, після додайте туди ж цукор і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і потримайте після цього на вогні ще хвилин 15. Після процідіть і варіть рідку частину солодкої маси протягом ще 10 хвилин. Перекладіть її в попередньо простерилізовані банки і закатати. Ягоди можна використовувати для приготування варення або смачного компоту.
Компот з йошти
Компоти з йошти
На одну 3-літрову банку компоту вам знадобиться 1,5 кг свіжих ягід, 2 л води, 350 г цукру. Вимиті ягоди засипаються в чисті банки, після чого заливаються окропом. Залиште їх «попаритися» протягом 15 хвилин, після чого злийте воду в ємність і поставте її на вогонь. Закип’ятіть, додайте цукор і, коли він розчиниться, знову залийте отриманим сиропом ягоди. Тепер можна закатати банки і відправити їх в тепле місце.
Порада. Щоб додати компоту з йошти більшої пікантності, можна додати до основної ягоді ще агрус, малину та інші солодкі ягоди.
Варення з йошти
Розглянемо два найсмачніших рецепта варення з йошти, по одному з яких ягода готується без варіння, інакше – гарячим методом.
Рецепт № 1. Гарячий метод. При точному проходженні цим рецептом ви зможете приготувати неймовірно смачне варення, яким будете радувати всю сім’ю. Для цього вам знадобиться:
- йошта – 2 кг;
- цукровий пісок – 2 кг;
- вода – 0,5 л.
Порада. Щоб в результаті варіння ягоди не змінили своєї початкової форми, необхідно вибирати їх правильно: вони не повинні бути перезрілими, але і занадто зеленими теж.
Варто відзначити, що недозрілі ягоди йошти на смак злегка кислуваті, але це не псує загальний букет. Ідеальний варіант – темні, але ще не зовсім дозріли ягоди (до речі, деякі ягоди йошти так і залишаються зеленого кольору, але при цьому їх смакові якості абсолютно не відрізнятимуться від темних ягід).
Ретельно їх переберіть, залишивши лише цілі, після промийте водою і очистіть від хвостиків. Щоб ягоди повністю зберегли свою форму, їх термічна обробка повинна бути максимально щадить, а це, в свою чергу, означає, що спочатку необхідно зварити сироп з водою і цукром, а вже після додати в готову солодку суміш ягоди.
Отже, сироп приготований. Тепер акуратно додайте в нього вимиті і підсушені ягоди. Тримайте на вогні недовго: варення повинно закипіти, після чого зніміть його з плити через 3-5 хвилин після початку кипіння. Приберіть з вогню, щоб воно охололо.
Варення з йошти
Повторіть процедуру, знову доведіть до кипіння варення і потримайте його після цього 5 хвилин на плиті. Готовність солодкої маси легко перевірити: вона повинна загуснути і добре тримати форму при засипанні в ємність. Простерилизуйте банки і викладіть в них готове варення. Засукайте кришки. Залиште, накривши ковдрою, до повного охолодження маси в банках.
Рецепт № 2. Холодний метод. Далеко не найкращий варіант для тих, хто хоче приготувати варення для тривалого зберігання, але при цьому варення, приготоване холодним методом (без тривалого варіння), буде мати тонкий аромат і повністю збережеться смак свіжих плодів. Для приготування варення знадобляться лише цукор і ягоди (співвідношення 2: 1).
Ягоди слід попередньо підготувати, як і в попередньому рецепті. Не забудьте їх висушити дуже ретельно, адже вологи з ягід нікуди буде випаруватися через відсутність термічної обробки. Тепер можна приступати до подрібнення продукту. Зробити це можна за допомогою будь-якого подрібнювача, наявного на вашій кухні. Головне, щоб все ягідки лопнули. Засипте подрібнені ягоди цукровим піском і акуратно перемішуйте масу до стану однорідності (цукор повинен більшою мірою розтанути).
Порада. Щоб запобігти ймовірність бродіння варення, необхідно ретельно простерилізувати всі банки і кришки. Після чого розкласти готову солодку масу по банках.
Вашій увазі були представлені лише деякі з великої кількості рецептів приготування смачних домашніх заготовок з йошти на зиму. Успіху в ваших починаннях і смачного!