Йошта: правила посадки, розмноження та догляд

гібрид агрусуЙошта – поки що невідома культура для більшості садівників. Про те, як правильно посадити, як доглядати в відкритому грунті, як розмножити чагарник, з якими хворобами і шкідниками можна зіткнутися піде мова в статті. Перегляд відповідних фотографій допоможе ближче познайомитися з рослиною.

Що за ягідник – йошта

Йошта – це гібридне рослина, отримане німецьким вченим шляхом схрещування агрусу і чорної смородини. Назва ягідник отримав від своїх «батьків». Смородина по-німецьки звучить «johannisbeere», а агрус «stachelbeere». Після об’єднання перших складів вийшло співзвучне «josta».

Описати чагарник можна так:

  1. На перший погляд йошта дуже нагадує великий, розлогий кущ смородини. Висота його близько 1,5 м, ширина 2-2,5 м.
  2. На відміну від агрусу колючок на пагонах немає.
  3. Темно-зелене листя, дуже нагадують смородинові, здатні довго триматися на гілках, аж до початку стійких морозів.
  4. Яскравий аромат у листя відсутня.
  5. В кінці весни на чагарнику розкриваються непоказні, зеленуваті квіточки, що володіють тонким ароматом.
  6. Плоди – досить великі ягоди темно-фіолетового, практично чорного кольору. На смак кислуваті. Важко відриваються від плодоніжок, завдяки чому довго тримаються на гілках.
  7. У смаку і ароматі ягід уловлюються як смородина, так і агрус.

ягоди на дачі

Завдяки своєму незвичайному смаку і невибагливості йошта впевнено набирає популярність серед любителів. Її плоди вживають в сирому вигляді, а також заготовляють на зиму. Високий вміст відомого вітаміну С дозволяє зарахувати вживання ягід до лікувально-профілактичним заходам під час застуди.

Як посадити йошту на ділянці

Цей цікавий ягідник успадкував від «батьків» кращі якості, тому вирощувати його на ділянці досить просто. Головне – дотримуватися деяких правил:

  • Місце під посадку потрібно планувати на відкритому і добре освітленій ділянці. Так як кущі досить потужні, їм не страшні вітер і протяги. Обов’язково слід виділити вільну зону навколо кожного куща – з віком вони сильно розростаються. Саджанці йошти потрібно розподіляти з інтервалом 1,5 м.

Порада. При необхідності швидко виростити живопліт можна запросто використовувати йошту. Для цього молоді рослини висаджують строго в ряд на невеликій відстані один від одного.

  • З грунтів для йошти більш кращі суглинки. Менше підходять піщані і торф’яні грунти.
  • Висаджувати саджанці на постійне місце можна або рано навесні, або на початку осені. При дотриманні такого графіка спостерігається дуже великий відсоток укорінених рослин.

розмноження йоштицвітіння йошти

Сам процес посадки виглядає так:

  1. Готують ямки під посадку. Якщо висаджування планується навесні, то це роблять в жовтні-листопаді попереднього року, а в разі осіннього варіанту – за місяць до посадки. Розмір ямки під кожну рослину повинен бути не менше 50х50 см. Глибина така ж. На дні обов’язково влаштовують дренаж, а садовий грунт змішують з 1 ст.л. золи і суперфосфатом.
  2. Коли підійде час посадки, грунт в ямці рихлять лопатою або садовими вилами.
  3. Саджанець поміщають в центр ямки.
  4. Присипають коріння родючим грунтом. Злегка утрамбовують.
  5. Посадку добре поливають.
  6. Пристволову лунку мульчують відповідним матеріалом.
  7. Верхівку втечі обрізають, залишивши знизу 2-3 нирки.

Порада. Як стверджують досвідчені садівники, для того щоб підвищити врожайність йошти бажана посадка неподалік одного з «батьків» – агрусу або чорної смородини.

Як доглядати за Йошта і з якими хворобами і шкідниками можна зіткнутися

Догляд за Йошта практично не відрізняється від догляду за іншими ягідниками і складається з наступних елементів:

  • підгодівлі;
  • мульчування;
  • поливу;
  • обрізки.

Для отримання високого врожаю підгодовувати чагарник потрібно щорічно. Відомо, що йошта дуже «любить» калій, тому мінеральні добрива обов’язково повинні містити цей елемент. Перші 3 роки для підгодівлі використовують 30 г суперфосфату і 20 г калію сірчанокислого на 1 кущ. У наступні роки кількість калійвмісних добрива збільшують до 25 м

корисні ягоди

В якості мульчі для йошти добре використовувати органіку, наприклад, перегній або компост. Такий матеріал захистить грунт від пересихання і одночасно послужить добривом. Під кожен кущ вносять до 20 кг речовини.

Полив – важливий елемент догляду за ягідником, так як йошта досить вологолюбна. Він повинен бути не частим, але рясним.

Порада. Щоб добре зволожити грунт і не пошкодити при цьому близько розташовані до поверхні коріння, на відстані підлозі метра від підстави крони проривають кругову канавку, в яку потім заливають воду.

Обрізку йошти проводять ранньою весною в санітарних цілях. При цьому видаляють засохлі і зламані гілки. У формуванні чагарник не потребує, однак в 7-8 річному віці старі пагони вкорочують, залишаючи не більше 6-ти нирок на кожному. Таким чином ягідник омолоджують.

З хвороб, що ушкоджують йошту, можна відзначити різні захворювання, викликані грибками: борошниста роса, іржа, антракоз. При їх виявленні слід негайно обробити рослина фунгіцидною препаратом.

Комахи-шкідники теж не проти поласувати деякими частинами рослини. Це сірий бруньковий довгоносик, що поїдає молоді бруньки, жук-пильщик, повністю обгризають зелену частину листа, і бруньковий кліщ, що поселяється в нераспустившихся нирках і не дозволяє їм правильно розвиватися. Боротися з цими комахами потрібно за допомогою спеціальних препаратів.

Як самостійно розмножити ягідник

Розмножити йошту на ділянці самому можна трьома способами:

  • прікапиваніем відводків;
  • живцюванням;
  • діленням куща.

як обрізати кущі

Останній спосіб застосовується тільки в разі дуже сильного розростання куща. Найпростішим методом вважається розмноження за допомогою горизонтальних відводків. Кращий час для початку роботи над цим – рання весна.

  • Вибирають міцні пагони минулого року.
  • Відповідно їх кількості копають неглибокі борозенки у напрямку від куща.
  • Укладають в них пагони, пришпилюють і присипають землею.
  • Коли розвинулися з кожної нирки пагони підростуть, їх підгортають.
  • Відсаджувати молоді рослини потрібно наступної весни.

Методом живцювання можна отримати бажану кількість нових рослин. Освоїти його досить просто.

  • З молодих пагонів нарізають ділянки з 5-6 нирками.
  • Верхній зріз роблять косим і над ниркою, а нижній прямим і під ниркою.

Увага! Посадку живців йошти потрібно здійснювати в день їх заготівлі. Підсохлі гілочки можуть не прорости.

  • В добре розпушений ґрунт висаджують живці під ухилом 45 °, при цьому над рівнем землі має залишитися лише 2 нирки.
  • Грунт навколо посадки добре обжимають.
  • Череночнік рясно поливають і мульчують.
  • Пересаджувати вкорінені рослини на постійне місце можна на майбутній сезон.

Завдяки вмісту неймовірної кількості корисних речовин плоди йошти здатні не тільки урізноманітнити фруктовий раціон, але і підтримати здоров’я. При всьому при цьому, виростити такий смачний і корисний продукт на власній ділянці зовсім не складно. Дотримуючись нехитрих правил по догляду за рослиною можна щорічно знімати прекрасний урожай «смородине-крижовнікових» ягід.

Вирощування йошти: відео