Йошта – поки що невідома культура для більшості садівників. Про те, як правильно посадити, як доглядати в відкритому грунті, як розмножити чагарник, з якими хворобами і шкідниками можна зіткнутися піде мова в статті. Перегляд відповідних фотографій допоможе ближче познайомитися з рослиною.
Що за ягідник – йошта
Йошта – це гібридне рослина, отримане німецьким вченим шляхом схрещування агрусу і чорної смородини. Назва ягідник отримав від своїх «батьків». Смородина по-німецьки звучить «johannisbeere», а агрус «stachelbeere». Після об’єднання перших складів вийшло співзвучне «josta».
Описати чагарник можна так:
- На перший погляд йошта дуже нагадує великий, розлогий кущ смородини. Висота його близько 1,5 м, ширина 2-2,5 м.
- На відміну від агрусу колючок на пагонах немає.
- Темно-зелене листя, дуже нагадують смородинові, здатні довго триматися на гілках, аж до початку стійких морозів.
- Яскравий аромат у листя відсутня.
- В кінці весни на чагарнику розкриваються непоказні, зеленуваті квіточки, що володіють тонким ароматом.
- Плоди – досить великі ягоди темно-фіолетового, практично чорного кольору. На смак кислуваті. Важко відриваються від плодоніжок, завдяки чому довго тримаються на гілках.
- У смаку і ароматі ягід уловлюються як смородина, так і агрус.
Завдяки своєму незвичайному смаку і невибагливості йошта впевнено набирає популярність серед любителів. Її плоди вживають в сирому вигляді, а також заготовляють на зиму. Високий вміст відомого вітаміну С дозволяє зарахувати вживання ягід до лікувально-профілактичним заходам під час застуди.
Як посадити йошту на ділянці
Цей цікавий ягідник успадкував від «батьків» кращі якості, тому вирощувати його на ділянці досить просто. Головне – дотримуватися деяких правил:
- Місце під посадку потрібно планувати на відкритому і добре освітленій ділянці. Так як кущі досить потужні, їм не страшні вітер і протяги. Обов’язково слід виділити вільну зону навколо кожного куща – з віком вони сильно розростаються. Саджанці йошти потрібно розподіляти з інтервалом 1,5 м.
Порада. При необхідності швидко виростити живопліт можна запросто використовувати йошту. Для цього молоді рослини висаджують строго в ряд на невеликій відстані один від одного.
- З грунтів для йошти більш кращі суглинки. Менше підходять піщані і торф’яні грунти.
- Висаджувати саджанці на постійне місце можна або рано навесні, або на початку осені. При дотриманні такого графіка спостерігається дуже великий відсоток укорінених рослин.
цвітіння йошти
Сам процес посадки виглядає так:
- Готують ямки під посадку. Якщо висаджування планується навесні, то це роблять в жовтні-листопаді попереднього року, а в разі осіннього варіанту – за місяць до посадки. Розмір ямки під кожну рослину повинен бути не менше 50х50 см. Глибина така ж. На дні обов’язково влаштовують дренаж, а садовий грунт змішують з 1 ст.л. золи і суперфосфатом.
- Коли підійде час посадки, грунт в ямці рихлять лопатою або садовими вилами.
- Саджанець поміщають в центр ямки.
- Присипають коріння родючим грунтом. Злегка утрамбовують.
- Посадку добре поливають.
- Пристволову лунку мульчують відповідним матеріалом.
- Верхівку втечі обрізають, залишивши знизу 2-3 нирки.
Порада. Як стверджують досвідчені садівники, для того щоб підвищити врожайність йошти бажана посадка неподалік одного з «батьків» – агрусу або чорної смородини.
Як доглядати за Йошта і з якими хворобами і шкідниками можна зіткнутися
Догляд за Йошта практично не відрізняється від догляду за іншими ягідниками і складається з наступних елементів:
- підгодівлі;
- мульчування;
- поливу;
- обрізки.
Для отримання високого врожаю підгодовувати чагарник потрібно щорічно. Відомо, що йошта дуже «любить» калій, тому мінеральні добрива обов’язково повинні містити цей елемент. Перші 3 роки для підгодівлі використовують 30 г суперфосфату і 20 г калію сірчанокислого на 1 кущ. У наступні роки кількість калійвмісних добрива збільшують до 25 м
В якості мульчі для йошти добре використовувати органіку, наприклад, перегній або компост. Такий матеріал захистить грунт від пересихання і одночасно послужить добривом. Під кожен кущ вносять до 20 кг речовини.
Полив – важливий елемент догляду за ягідником, так як йошта досить вологолюбна. Він повинен бути не частим, але рясним.
Порада. Щоб добре зволожити грунт і не пошкодити при цьому близько розташовані до поверхні коріння, на відстані підлозі метра від підстави крони проривають кругову канавку, в яку потім заливають воду.
Обрізку йошти проводять ранньою весною в санітарних цілях. При цьому видаляють засохлі і зламані гілки. У формуванні чагарник не потребує, однак в 7-8 річному віці старі пагони вкорочують, залишаючи не більше 6-ти нирок на кожному. Таким чином ягідник омолоджують.
З хвороб, що ушкоджують йошту, можна відзначити різні захворювання, викликані грибками: борошниста роса, іржа, антракоз. При їх виявленні слід негайно обробити рослина фунгіцидною препаратом.
Комахи-шкідники теж не проти поласувати деякими частинами рослини. Це сірий бруньковий довгоносик, що поїдає молоді бруньки, жук-пильщик, повністю обгризають зелену частину листа, і бруньковий кліщ, що поселяється в нераспустившихся нирках і не дозволяє їм правильно розвиватися. Боротися з цими комахами потрібно за допомогою спеціальних препаратів.
Як самостійно розмножити ягідник
Розмножити йошту на ділянці самому можна трьома способами:
- прікапиваніем відводків;
- живцюванням;
- діленням куща.
Останній спосіб застосовується тільки в разі дуже сильного розростання куща. Найпростішим методом вважається розмноження за допомогою горизонтальних відводків. Кращий час для початку роботи над цим – рання весна.
- Вибирають міцні пагони минулого року.
- Відповідно їх кількості копають неглибокі борозенки у напрямку від куща.
- Укладають в них пагони, пришпилюють і присипають землею.
- Коли розвинулися з кожної нирки пагони підростуть, їх підгортають.
- Відсаджувати молоді рослини потрібно наступної весни.
Методом живцювання можна отримати бажану кількість нових рослин. Освоїти його досить просто.
- З молодих пагонів нарізають ділянки з 5-6 нирками.
- Верхній зріз роблять косим і над ниркою, а нижній прямим і під ниркою.
Увага! Посадку живців йошти потрібно здійснювати в день їх заготівлі. Підсохлі гілочки можуть не прорости.
- В добре розпушений ґрунт висаджують живці під ухилом 45 °, при цьому над рівнем землі має залишитися лише 2 нирки.
- Грунт навколо посадки добре обжимають.
- Череночнік рясно поливають і мульчують.
- Пересаджувати вкорінені рослини на постійне місце можна на майбутній сезон.
Завдяки вмісту неймовірної кількості корисних речовин плоди йошти здатні не тільки урізноманітнити фруктовий раціон, але і підтримати здоров’я. При всьому при цьому, виростити такий смачний і корисний продукт на власній ділянці зовсім не складно. Дотримуючись нехитрих правил по догляду за рослиною можна щорічно знімати прекрасний урожай «смородине-крижовнікових» ягід.