Картопля Рокко – характеристика і опис сорту, відгуки, смакові якості

Щорічно городники вирощують тонни картоплі на своїх дачних і присадибних ділянках. Запорукою високої врожайність і смакових характеристик є правильний вибір сорту відповідно до умов вирощування. Роко, також відомий як сортову картоплю Рокко, опис сорту, фото та відгуки на який представлені нижче, цінують в європейських, латино-американських країнах. Його з успіхом вирощують в Росії, Україні, Білорусі з 2002 року. Така широка географія говорить про невибагливості і витривалості сорти. А популярність обумовлена ​​високою врожайністю, особливостями зовнішнього вигляду і смаковими якостями.

Опис сорту і характерні особливості

Рокко – картопля, що відноситься за класифікацією до столових видів. Він характеризується високими кулінарними якостями. Сорт відмінно підходить для смаження, салатів, використовується в промислових масштабах для виробництва чіпсів. Слабо розварюється, тому для пюре використовується рідко.

Картопля Рокко - характеристика і опис сорту, відгуки, смакові якості

За ступенем дозрівання Рокко відносять до середніх сортів. Урожай викопують приблизно через 90 днів після сходів.

Характеристика сорту коротко наведена в таблиці

Показник Опис Найменування Рокко (Роко) Оригінатор Niederosterreicische Saatbaugenossenschaft (Австрія) Вид столовий, середньостиглий Період дозрівання 80-95 днів з моменту появи сходів Період посадки Семена (бульби) висаджують з квітня до другої декади травня Період збору серпень – вересень Характеристика бульб

  • мають овальну округлені форми,
  • тонка шкірка відрізняється червонуватим кольором,
  • м’якоть з жовтим відливом,
  • середня вага становить 120 г

Вміст крохмалю 12-14,5% (в залежності від стану, умов вирощування) Внесення добрив

  • до посадки вносять мінеральні добрива,
  • під час вегетації органічні,
  • перед збором врожаю підгодівлі припиняють.

Кліматичні вимоги сорт не примхливий до погодних умов; Переносимість хвороб має імунітет до:

  • золотий нематоди,
  • картопляного раку.

врожайність

  • на 1 кущі утворюється 10-12 плодів,
  • з 1 гектара збирають у середньому близько 400 центнерів.

Збереження не втрачає пружність, зовнішній вигляд в прохолодному приміщенні протягом півроку (втрати становлять до 5%).

Характеристика і смак бульб

Сорт картоплі Рокко відрізняється впізнаваними по червоній шкірці бульбами. Залежно від кислотності грунту, шкірка має слабо виражений рожевий або жовтий відтінок. М’якоть світла, кремового, світло-рожевого або жовтуватого відтінку. Колір очищеної картоплі після варіння не змінюється.

Завдяки ніжному смаку сорт активно використовують в кулінарії для приготування різних страв, в тому числі, перше, гарнірів і закусок. Особливо Рокко популярний при виготовленні картоплі фрі, картопля не розвалюється при смаженні. Картопля готують в домашніх умовах і промислових масштабах, виготовляючи напівфабрикати, чіпси, крохмаль.

Картопля Рокко - характеристика і опис сорту, відгуки, смакові якості
Картопля Рокко - характеристика і опис сорту, відгуки, смакові якості

Характеристика кущів

Рослина розвивається компактно. Кущ картоплі досягає висоти приблизно 50 см, характеризується пружними, міцними пагонами. Дрібні листя з невеликою хвилястістю по краю відрізняються червоними або бузковими прожилками.

Картопля Рокко - характеристика і опис сорту, відгуки, смакові якості

Рокко зацвітає фіолетовими квітами темного або світлого відтінку (в залежності від родючості грунту).

На замітку. Іноді на деяких кущах цвітіння відсутнє. Плоди на них не розвиваються.

Врожайність

Рокко встигає ближче до осені, урожай відрізняється гарною лежкістю. У зимовий період до 95% бульб зберігає товарність, смакові характеристики, зовнішній вигляд. У період дозрівання на 1 кущі утворюється 10-12 великих бульб, загальною масою близько 1,5 кг. В урожайний рік при дотриманні агротехніки з 1 гектара родючого грунту збирають до 50 тонн (500 кг на сотку) картоплі, в неврожайний рік Рокко дає 25-40 тонн (250-400 кг на сотку).

Це цікаво. На фермерських угіддях зафіксована максимальна врожайність Рокко, що досягає позначки в 600 центнерів з 1 гектара.

Картопля Рокко - характеристика і опис сорту, відгуки, смакові якості

Переваги і недоліки

Рокко культивують в різних регіонах Росії більше 15 років. Він не втрачає лідерські позиції, незважаючи на появу нових селекцій врожайних і стійких сортів. Популярність пов’язана з рядом переваг, що вигідно виділяють сорт:

  1. ніжний смак, яскраво виражений аромат в приготованому вигляді;
  2. врожайність вище середнього;
  3. стабільність отримання хорошого врожаю не залежно від погоди, родючості грунту, частоти посадки одного і того ж виду на одній ділянці;
  4. привабливий для покупців зовнішній вигляд, хороший попит, тривале збереження товарного вигляду;
  5. переносимість посухи, дощових періодів;
  6. стійкість до ряду захворювань:
    • висока переносимість раку картоплі,
    • нематоди золотистої,
    • вірусів типу Y, Yn,
    • середня переносимість скручування листя, фітофторозу.

Серед недоліків дачники відзначають пізніше дозрівання в деякі роки. Вплинути на строки збирання складно: сорт воліє посадку в прогріту грунт, занадто рано його садити не можна (це може позначитися на кількості врожаю).

Картопля Рокко - характеристика і опис сорту, відгуки, смакові якості

Стійкість до захворювань

При виведенні сорту, біологами проведена ретельна робота, спрямована на підвищення імунітету. Завдяки цьому Рокко добре переносить цілий ряд небезпечних вірусів і хвороб:

  • не боїться картопляного раку;
  • стійко переносить зараження нематодою;
  • не сприйнятливий до мозаїки різного типу.

Затяжні дощі можуть спровокувати утворення на коренеплодах чорної парші, фітофторозу. З метою профілактики цих хвороб бульби обробляють розчином биостимулирующих і захисних засобів ( «Фундазол»).

На замітку. Рокко не застрахований від навали капустянки, колорадського жука. Заходи боротьби з шкідниками полягають у своєчасному виявленні та застосуванні спеціальних засобів «Медветокс», «Ремонталь».

Картопля Рокко - характеристика і опис сорту, відгуки, смакові якості

Особливості вирощування

Рокко – теплолюбний сорт, для посадки бульб підходить будь-яка грунт. Очікувати високу плодючість можна при вирощуванні на грунтах:

  • дернової,
  • піщаної,
  • суглинистой,
  • в чорноземі картопля дає рясний урожай, досягає великих розмірів.

Перед посадкою бажано визначити кислотність ґрунту. Рокко рекомендують висаджувати в грунт з нейтральною реакцією.

При виборі місця посадки бажано враховувати сівозміну: на поле, де постійно вирощують картоплю, вегетація буде слабкіше, кількість плодів менше, ніж на полі після посадки відповідних попередників:

  • вівса,
  • гречки,
  • гірчиці,
  • бобових культур.

Не рекомендується висаджувати бульби після томатів, перцю. Грунт після них надмірно виснажена, заражена схожими хворобами, шкідниками.

Терміни та особливості посадки

Перед висадкою насіннєвий матеріал пророщують у світлому місці. Молоді паростки, що пробилися ще в умовах льоху бажано видалити (з них виростають слабкі пагони). За день до посадки бульби виносять на свіже повітря, розкладають на плівку в один шар і обприскують захисним стимулятором ( «Епін», «Престижем»).

Висаджувати пророщену картоплю потрібно в теплий грунт (10-12 градусів за Цельсієм). У південних регіонах така температура на ґрунті буває в кінці квітня, в північних – до середини травня або пізніше.

Картопля Рокко - характеристика і опис сорту, відгуки, смакові якості

Вимоги до догляду

Догляд за картоплею необхідний протягом всього періоду вегетації:

  • висаджують в перекопаний грунт за схемою 30 см між лунками, 60 між рядами, 10 в глибину;
  • при посадці додають комплексні добрива;
  • після появи перших сходів починають поливати раз на тиждень, періодично розпушуючи утворилася після поливу кірку;
  • перед цвітінням удобрюють органічними добривами;
  • для сорту дуже важливо систематичне підгортання, так як плоди формуються на поверхні (спочатку розвивається нижній ярус, після плоди наростають на верхніх ярусах).
Картопля Рокко - характеристика і опис сорту, відгуки, смакові якості

Середньостиглу картоплю зазвичай викопують після пожовтіння і усихання бадилля. Збір врожаю відбувається на початку осені, бажано встигнути до настання дощового періоду. Після збору картопля сушать, сортують по шухлядах, прибирають на зберігання в прохолодне темне приміщення.