Кавун – любитель сонця і тепла. Але все ж, виростити його на власній ділянці навіть в холодних районах цілком реально. Не останню роль тут відіграє правильний вибір сорту. Наприклад, ідеально підійде «Вогник», який з’явився в 50-х роках минулого століття і до цих пір утримує популярність. Вивчивши правила вирощування, докладний опис цього сорту, різні відгуки любителів-городників і подивившись фото, можна сміливо приступати до посадки цієї смачної ягоди.
Опис сорту
- Вогник дозріває в ранні терміни. Вегетація – близько 80 днів.
- Плоди кулясті. Їх маса, як правило, не перевищує 2,5 кг.
- М’якоть плоду червона. До смаку солодка.
- Шкірочка дуже темна, зелена.
- Насіння чорне, невеликого розміру.
- Наділений високими смаковими і товарними якостями.
- Дає високі врожаї.
Посадка кавуна прямо на грядку
Увага! Вирощувати кавуни прямим посівом на грядку допустимо тільки в південних районах. Навіть самі ранні сорти, до яких відноситься Вогник, не завжди встигають дозріти за період короткого літа.
Коли грунт прогріється до постійної температури +10 .. + 12 ° C (за календарем це, звичайно, припадає на початок травня) насіння кавуна можна висівати в грунт. Для цього готуються лунки на відстані 1,5 -2 м один від одного, в які висаджуються по 2-3 насінини. Після проростання сходи проріджуються.
кавун Вогник
Щоб врятувати кавуни від палючого сонця, краще залишати на баштанні ділянці великі бур’яни. Вони будуть трохи притіняти батоги і плоди рослини.
Вирощування розсади
Цей метод посадки допоможе вирішити проблему короткого літа в деяких регіонах і отримати хороший урожай кавунів сорту Вогник.
- Для початку готується грунтова суміш з дернової землі, піску і торфу (1: 1: 1). Туди ж бажано додати доломітове борошно, суперфосфат і аміачну селітру (по 50 г на 5 л суміші).
- Контейнери, місткістю не менше 0,3 л, заповнюються отриманим грунтом.
Порада. Насіння краще попередньо підготувати до посадки. Спочатку вони занурюються на 30 хв в гарячу (50-60 ° C) воду, потім пророщують кілька днів у вологому піску при кімнатній температурі до появи корінців.
- Висаджується по одному насіння в контейнер і накривається прозорим матеріалом до появи сходів.
- Розсаду обов’язково слід досвечивать, так як світловий день для неї повинен бути не менше 12 год.
- Коли на проростках утворюється 3 листочка грунт можна удобрити органікою або мінеральними добривами.
- У відкритий грунт підросли рослини висаджуються в середині червня. При вимушених більш ранніх термінах посадки грядку слід накрити плівкою.
Кавун краще висаджувати розсадою
Догляд за кавунами
Після того як висаджені рослини підростуть, їх підгортають.
Порада. Для утворення додаткових корінців зростаючі батоги можна пришпилювати на деякій відстані і присипати землею. Це значно збільшить площу живлення рослини.
Поливають кавуни не часто, але рясно. Завдяки стрижневою кореневою системою, здатною проникати на глибину до 1 м, ці рослини вважаються засухостійкими з гарбузового. Коли починається дозрівання плодів полив повністю припиняють, інакше м’якоть буде несмачна. Підгодовують Вогник в момент утворення батогів коров’яком і суперфосфатом.
При стійкому похолоданні (до + 15 ° C) або затяжних дощах, що нерідко буває в середній смузі, баштан краще прикрити плівкою. Цей прийом не допустить ураження рослин хворобами і дозволить зав’язі нормально розвиватися.
Городники добре відгукуються про сорт Вогник
У похмуру погоду можна "допомогти" кавунів з запиленням, для чого зривають чоловічий квітка і його тичинками торкаються до маточки жіночих квіток.
Відгуки городників
Городники, вже не один рік вирощують на грядках кавуни сорту Вогник, дуже задоволені результатами. Плоди хоч і невеликі, але дуже солодкі і смачні. Практично завжди встигають визріти. Люди, які проживають в північних районах, успішно культивують цей сорт в закритому грунті. У південних областях радять прищипувати батоги для збільшення розміру плодів.
Вогник – чудовий сорт кавуна, який ідеально підходить до умов середньої смуги. За тривалий час свого існування він дуже добре зарекомендував себе серед городників, які відгукуються про нього тільки з позитивного боку.