Кислотність грунту – важливий параметр в агротехніці. Його в обов’язковому порядку потрібно враховувати перед посадкою на дачі плодових дерев, чагарників, овочевих рослин. Багаторічний досвід вирощування дозволив фахівцям скласти таблицю і розробити рекомендації по оптимальному кислотно-лужного балансу грунту для кожної садово-городньої культури.
Кислотність грунту: на що вона впливає
Кислотність визначає, який набір поживних речовин і мікроелементів укладений в грунті. Наприклад, марганець, залізо, мідь і цинк є ознаками кислотності, а сірка, молібден, кальцій і калій – лужності. Рослини підбирають відповідно до їх потреб в тому чи іншому елементі. Досвідчені городники і дачники враховують рекомендації щодо сівозміни різних культур.
Часто pH грунту на всій ділянці або окремої грядці коригують вручну:
- внесенням добрив;
- розведенням наявної землі іншим родючим субстратом;
- заміною верхнього грунтового шару.
Ефективність цих способів безпосередньо залежить від їх вартості. Часто у фермера немає можливості купити підходящий по кислотності грунт. В цьому випадку потрібно просто вдатися до рекомендаційною таблиці культур і посадити ті, для яких склад грунту буде сприятливим.
Перед посадкою культур рівень кислотності грунту потрібно коригувати
Ще одна особливість рівня pH – мінливість. Багаторічна вирощування агрокультур і садових рослин призводить до того, що баланс в різних частинах ділянки буде відрізнятися. При регулярному застосуванні мінеральних комплексів добрив будь-яка грунт прагне до окислення. Також до цього призводять кислотні опади, які іноді випадають влітку через порушення світової екології.
Порада. Рівень pH в бік лужного грунту коригують за допомогою вапнування. Для підбору правильної дози бажано знати ступінь окислення.
Як визначити кислотність грунту
Якщо культурні рослини на вашій ділянці погано розвиваються, мало плодоносять і виглядають болісно, варто задуматися, чи не винна в цьому кислотність. Баланс кислих і лужних солей (рН) – один з ключових чинників приживлюваності коріння і врожайності садових і городніх культур. Крім того, від цього параметра залежить кількість і інтенсивність внесення добрив і підгодівлі.
Дачники зі стажем напевно мають в арсеналі кіслотометр. Пристрій продається в спеціалізованих магазинах і коштує недорого, правда, процедура роботи з ним досить копітка. Вам буде потрібно розчинити в дистильованої воді 5 зразків грунту, узятих з глибини 6 см в різних точках ділянки.
Можна визначити кислотність, перевіривши пробу землі на взаємодію зі спеціальним хімічним реактивом. Якщо у вас немає ні того, ні іншого, зверніться до народних способів. На ділянці напевно присутні сміттєві або квітучі культури-індикатори:
Перед внесенням добрив важливо визначити рівень кислотності
- Ознака кислого грунту (pH 7 та нижче) – виростання щавлю гороб’ячого, хвоща польового, вересу, жовтцю, ториця Моррісона, конюшини білого, чорниці, брусниці.
- У лужних грунтах (pH більше 7) добре себе почувають кропива пекуча, мак-дикий, молочай багатобарвний, Рутка лікарська, звіробій, талабан, глуха кропива, подорожник.
Кращим індикатором вважаються гортензія великолиста або садові. Кислотність грунту безпосередньо впливає на її забарвлення. Чим вище показник, тим яскравіше блакитний колір пелюсток, а в лужних грунтах квіти стають рожевими. Принцип працює тільки з зазначеними сортами гортензії. Крім того, враховуйте, що іноді квітка висаджують з грудкою землі. В цьому випадку квітка покаже pH конкретно цього грунту.
Порада. Простий і доступний спосіб приблизно дізнатися ступінь окислення вашої грунту – полити зразок столовим оцтом. Якщо побачите шипіння, значить pH вище 7, тобто грунт лужний.
Оптимальна кислотність для різних рослин
Фахівці давно вирахували примхи різних городніх і садових рослин і склали список, кому що підходить. Серед любителів нейтральних грунтів – багато плодових дерев: яблуня, вишня і слива. Якщо такий грунту немає, культури виростуть і в слабокислою середовищі. З городніх мешканців до нейтрального балансу привчені:
- капуста;
- горох;
- петрушка;
- селера;
- буряк;
- ріпа;
- спаржа;
- салат;
- морква;
- цибуля ріпчаста.
Порада. Якщо вирощувати їх на одному місці, доведеться щорічно по весні вручну знижувати кислотність грунту.
Рослин, здатних рости в землі зі слабким або середнім рівнем лужності, мало. Грунт з pH вище 8-8,5 взагалі не можна використовувати без попереднього підкислення. Структура, рівень аерації і утримання вологи у такий грунту вкрай поганий. Виживають лише ті рослини, які природно звикли жити в таких умовах. Серед них:
- бузок;
- туя;
- ялівець;
- глід;
Вивчіть список рослин для різних видів грунту
- кизил;
- груша;
- айва;
- кедр;
- шовковиця;
- абрикос.
Легка ступінь кислотності (pH 6-7) подобається томатам, кукурудзі, квасолі, моркви, баклажанів, кабачки, дині, кавуна, часнику. Среднекіслих земля підходить для бобових (крім квасолі), перцю, гарбуза, ожини, малини, щавлю і картоплі. Сильнокислая грунт традиційно використовується для ягідних кущів: червоною і чорної смородини, журавлини, брусниці, лохини, чорниці.
У будь-якому випадку пам’ятайте, що завжди можна підкоригувати кислотність грунту. Важливо не міняти число pH радикально. Просто внесіть необхідні речовини прямо в лунку або борозну при посадці рослини, а потім підгодовуйте культури корректирующими добривами протягом сезону.