Корисні властивості кабачків для організму людини

користь кабачків для організму людиниКористь різних видів кабачків для організму людини дуже велика. Це дієтичний продукт, який містить безліч вітамінів і компонентів, що сприятливо впливають на здоров’я. З цього овоча готують різноманітні страви, але мало хто знає, що його можна вживати, не вдаючись до термічній обробці. Корисні властивості сирих кабачків складно переоцінити. З них теж можна приготувати смачні страви, досить знайти в мережі рецепти, почитати, з чим вони поєднуються або подивитися відео на цю тему.

Що в складі кабачка?

На цілих 95% сирої кабачок складається з води. Овоч містить безліч вітамінів, наприклад, А, В, С, Н і РР. Крім цього, до складу входять:

  • цукориди і вуглеводи;
  • зола;
  • а також жири і білки;
  • ненасичені жирні і органічні кислоти;
  • клітковина;
  • харчові волокна.

користь кабачків для організму людиниКабачок містить вітаміни і мікроелементи

Кабачки багаті калієм, кальцієм, натрієм, фосфором, міддю, залізом, марганцем і магнієм. Ці елементи відіграють не останню роль для людського організму. В овоче також є пектини, які ефективні при виведенні з організму радіонуклідів. Цей низькокалорійний продукт (всього близько 20 ккал в 100 г) підійде для раціону тих, хто хоче скинути зайву вагу. Всі компоненти, з яких складаються сирі кабачки, позитивно впливають на організм.

Чим корисний кабачок?

Кабачки надають на організм протиалергічну і протианемічну вплив. Ці популярні овочі корисні для діабетиків, так як містять мало вуглеводів і жирів. Вміст цукру в них мінімальне, а входить до складу пектин утримує глюкозу в крові в межах норми. Цей продукт – відмінний сечогінний засіб, тому його рекомендується вживати при набряках. Саме харчові волокна виводять зайву воду, а також сіль і токсини.

Порада. Якщо організм сильно зашлакований, рекомендується на добу вживати 200 г сирих кабачків.

Сприятливий вплив роблять ці овочі на кишечник і шлунок, стимулюючи їх роботу. Кабачки нормалізують мікрофлору. Їх рекомендується вживати після операцій на шлунку або кишечнику, так як овоч сприяють загоєнню слизової. Кабачки допомагають людському організму засвоювати білки і відновлюють глікоген, який є джерелом швидкої енергії. Сирі овочі, завдяки високому вмісту клітковини, чистять кишечник і сприяють поліпшенню обмінних процесів. Це відмінний засіб при запорах. Позитивно продукт впливає на роботу печінки, він відмінно її розвантажує.

Кабачки особливо корисні для людей похилого віку, адже регулярне вживання овоча сирим уповільнює старіння організму. Кабачок рекомендується вводити в раціон для профілактики виникнення артриту (виводить зайву сіль), а також при захворюваннях судин, серця і гіпертонії. Тартронова кислота, яка входить до складу рослини, сприяє зміцненню судин.

користь кабачків для організму людиниКабачки і цукіні

Залізо, що міститься в кабачках, збільшує здатність крові утримувати кисень. За рахунок цього людина легше переносить фізнагрузкі. При недокрів’ї також рекомендується вживати кабачок, так як він містить необхідні для кровотворення вітаміни і мінерали. Природні антиоксиданти зменшують ризик виникнення онкозахворювань.

У чому сирих кабачків?

Незважаючи на всі корисні властивості кабачків, деяким людям вони протипоказані як в сирому вигляді, так і в приготованому. Не можна вживати тим, у кого алергія на овочі сімейства гарбузових і, зокрема, на кабачок.

Увага! Не варто сирої овоч є дітям до 5 років, так як для їх організму цей продукт може виявитися важким.

Кабачок в сирому вигляді може спровокувати у дитини блювоту, печію, діарею. У рідкісних випадках може виникнути ниркова недостатність. Для дітей їх краще готувати на пару, так як в смажених кабачках користі набагато менше.

У дорослих сирої овоч може викликати здуття, пронос і метеоризм. На голодний шлунок є продукт категорично не рекомендується через його проносних властивостей. Сирий кабачок не рекомендується вживати при гастриті і виразці. Продукт в такому випадку не йде на користь, а тільки дратує слизову оболонку. З обережність слід їсти сирий кабачок тим, у кого чутлива емаль на зубах, так як кислоти, що входять до складу можуть її пошкодити. Не можна багато кабачків при захворюваннях нирок, якщо вони пов’язані з проблемами виведення з організму калію.

користь кабачків для організму людиниСирі кабачки можна додавати в салати

Протипоказань до частого вживання цього овоча (особливо в сирому вигляді) трохи і, в основному, вони пов’язані з особистою непереносимістю продукту.

Корисні страви з кабачків

Саме недостиглі кабачки корисні в сирому вигляді. У них багато калію, тіаміну, рибофлавіну і інших елементів. Є їх краще разом з шкіркою, яка містить біостимулятори. Сирий овоч, в основному, додають в салати (попередньо можна злегка замаринувати).

У профілактичних цілях кашку з м’якоті корисного овоча вживають за 30 хв. до їжі. Почати краще з 1 столової ложки раз в день. Доза поступово збільшується до 1,5-2 столових ложок 2-3 рази на добу. Вживати кашку потрібно буде протягом двох місяців.

При недокрів’ї, серцевих і нервових захворюваннях, а також гіпертонії рекомендують пити сік кабачків, приблизно по склянці раз в день.

Увага! Стиглі і переспілі овочі повинні піддаватися термічній обробці. Найбільше корисних компонентів зберігається в кабачках, приготованих на пару, найменше корисні смажені страви.

Кабачок – овочева рослина, що відноситься до сімейства гарбузових. Містить безліч корисних для організму компонентів, тому з нього готують різноманітні страви. Можна також вживати овоч в сирому вигляді. Крім кулінарії, він використовується і в косметології, будучи основою для різних домашніх засобів.

Корисні властивості кабачка: відео