Корисні заготовки: як сушити шипшину

як висушити шипшинаЛікувальні властивості шипшини відомі давно, їх важко переоцінити. Рослина це – джерело вітамінів і мікроелементів, які необхідні людині постійно, в будь-який час року, а взимку потреба в них значно збільшується. Дику троянду можна зустріти в нашому кліматичному поясі повсюдно, зібрати ягоди не складає труднощів. Але не всі знають, в який час їх потрібно збирати, яким видам віддати перевагу, і як правильно зберегти на довгий час. Сьогодні ми розповімо і покажемо на фото, як поетапно в домашніх умовах висушити ягоди (листя, коріння) шипшини, щоб в них збереглося якомога більше корисних речовин.

Де і який шипшина збирати

Всі плоди мають здатність вбирати з довкілля речовини як корисні, так і шкідливі. У міських парках, алеях або дворових посадках існує небезпека для рослин у вигляді атмосферної загазованості від роботи безлічі транспортних засобів, тому рекомендується збирати ягоди дикого шипшини у віддалених місцях: в лісосмузі, віддаленої від міста, на галявинах і схилах в гаях, в сільських палісадниках.

Погода під час збору ягід повинна бути помірної вологості, не можна збирати плоди, якщо йде дощ, зайва волога затримує процес сушки, це може вплинути на якість заготовок.

як висушити шипшинаЗбирайте шипшина в екологічно чистій місцевості

Дика троянда має два різновиди:

  • з підвищеним вмістом вітамінів і мікроелементів – у таких кущів краю чашечки плода щільно притискаються до ягідці, якщо зірвати її, то на місці обриву залишиться круглий отвір;
  • з низьким вмістом корисних речовин (собачий шипшина) – відрізняється чашкою, у якій краю відігнуті вниз, при відриві на ягодах залишається отвір у вигляді п’ятикутника.

З усього вищесказаного робимо висновки:

  1. Збирати потрібно в екологічно чистій місцевості.
  2. Вибирати необхідно перший вид шипшини.

Перший етап ми пройшли, тепер вивчимо способи сушіння та зберігання плодів нашої дикої троянди.

Кілька способів поетапної сушки шипшини

Підготовка ягід до сушки, в принципі, однакова для всіх способів, необхідно:

  • ретельно перебрати ягоди, видаляючи пошкоджені плоди;
  • вимити їх під струменем води;
  • викласти на чистий рушник в один шар, зверху промокнути серветками;
  • протягом години нехай повністю висохнуть.

Увага! Мийте ягоди акуратно, щоб випадково не видалити чашечку плода, при цьому може витекти сік і м’якоть.

Після того як ягоди висохнуть, можна діяти далі, і ми почнемо з опису самого простого і надійного способу, яким користувалися ще наші бабусі.

як висушити шипшинаДобре промийте ягоди перед сушінням

На відкритому повітрі або в приміщенні

  1. Розкладіть ягоди шипшини в один шар на аркуші товстого паперу, полотно або картон.
  2. Помістіть їх в добре вентильованому місці: горищі, сараї, веранді. Головне, щоб вони були захищені від сонячних променів, які руйнують важливі мікроелементи.
  3. Щодня обережно струшуйте або перемішуйте ягоди для рівномірної сушки.
  4. Готовність до зберігання визначають у міру випаровування вологи з плодів, розмір їх повинен зменшитися майже в 2 рази, а шкірка придбати жорсткість, майже закам’яніти.
  5. Зберігають сушені ягоди в сухий ємності, покритої марлею в 4 шари, або в тканинних мішечках.

Такий спосіб займає від 1 до 2 тижнів. У наш швидкісний століття, люди далеко пішли від таких темпів, є більш прості і швидкі методи.

як висушити шипшинаШвидко висушити шипшина можна в звичайній духовці

Сушка шипшини в духовці

  1. Таймер духової шафи поставте на 45 градусів.
  2. Ягоди рівномірно розкладіть на сухому листі.
  3. Дверцята духовки щільно не закривайте його, щоб плоди не вялілісь, а сушилися.
  4. Протягом 8-10 годин поступово доведіть температуру до 60-70 градусів, ягоди періодично перемішуйте.
  5. За годину до закінчення сушіння почніть поступово знижувати температурний режим до початкового рівня.
  6. Дістаньте деко з духовки і дайте ягодам повністю охолонути.
  7. Перекладіть в ємності для подальшого зберігання.

Порада. У процесі сушіння чашечки плодів самі відпадуть від ягід, але якщо вони залишаються, потрібно видалити їх вручну, щоб їх лушпиння не засмічувати заготовки.

Застосування електросушарки

Ще менше часу ви витратите, використовуючи спеціальні електричні сушарки. За 7-8 годин ягоди будуть готові. В інструкціях, прикладених виробниками до таких апаратів, докладно описується вся методика процесу сушіння не тільки ягід шипшини, але і безлічі інших овочів і фруктів. Уважно вивчивши їх, і точно виконуючи рекомендації, ви самостійно впораєтеся з цією справою.

Чи можна застосовувати мікрохвильовку для сушіння ягід

Мікрохвильові печі сьогодні є майже в кожній родині, вони зручні і практичні, але тільки при короткочасному використанні: щось розігріти, приготувати страву за 30 хвилин, розморозити продукти з морозильника.

як висушити шипшинаСушені ягоди зберігайте в тканинному мішечку

Процес сушки займає чимало часу, зробити це в мікрохвильовці не має сенсу, ви не станете 7-8 годин тримати її включеної через великого споживання електроенергії. При скороченні часу на сушку, ягоди не просушать в повній мірі, залишаючись усередині м’якими і сирими.

Мікрохвильові випромінювання, на яких побудована робота печей, вбивають всі корисні речовини, якщо піддавати продукти довготривалої обробці, тому використовувати її для сушіння не рекомендується.

Терміни зберігання сушених ягід шипшини

Правильно висушені і упаковані ягоди можна зберігати до 3 років, постійно перевіряючи і видаляючи плоди з цвіллю. Тару для зберігання вибирайте невелику, щоб містилося не більше 100 грамів сушеного продукту.

Якщо цвіль все ж з’явилася, не ризикуйте, викидайте всі ягоди, значить, щось пішло не так. Наступного разу будьте уважніші, тоді ви будете постійно мати цей продукт високої якості, і користуватися всіма його корисними властивостями.

Як сушити шипшину в духовці: відео