Користь і шкода цесаріних яєць

Найцінніші властивості яйця цесарки отримують від не менш унікальної за своїми характеристиками «царської птиці». Народна назва вона придбала завдяки насиченості тушки мікроелементами і вітамінами, а також ошатному оперення.

Яйця цесарки в гнізді

Яйця цесарки дуже поживні

Міцною структурою тіла передаються поживні складові від несучки до продукту, нею виробляється. Давайте дізнаємося які корисні властивості там містяться?

Відмітна риса шкаралупи

За розміром, яйце цесарки між перепелиним і курячим. Зміст мінералів, вітамінних комплексів, корисних речовин перевершує їх кількість в порівнянні з яйцями курей.

Шкаралупа цесаріних яєць досить міцна, як в казці «Снесла курочка яічко..Баба била-била не розбила, дід бив-бив не розбив …», має невисоку пористість.

Оболонки під шкаралупою дуже міцні. Зовнішній захист перешкоджає проникненню мікрофлори в вміст, випаровуванню вологи.

Зберігати їх можна без консервації тривалий час. До півроку його корисні властивості не зникнуть, при дотриманні температури змісту. Транспортуються майже без втрат.

яйце цесарки

Яйце цесарки володіє дуже міцною шкаралупою

Унікальність яєць цесарки

Майже повністю засвоюваний продукт містить корисний холестерин, добре перетравлюється білок, низька присутність жирів і незначну калорійність.

Користь такого продукту, що має міцну захищеність від шкідливих для людини вірусів, у відсутності алергічного відкликання. Воно дієтичне і може вживатися у матерів-годувальниць, людьми на дієті, хворими, людьми похилого віку та людьми, які переживають стрес.

Втрата організмом сил після важких навантажень, нервових переживань відновлюються підвищеною кількістю заліза в яйцях «царської птиці». Провітамін А дає колір жовтка ближче до помаранчевого. Сам вітамін незамінний для шкіри і очей. Відома користь вітамінів В для росту м’язів і хорошої роботи мозку, РР для вироблення гормонів, деяких каротиноїдів для уповільнення старіння.

Основні цінні речовини містяться в таких пропорціях (грам):

  • Білки – 12,7.
  • Жир – 0,6.
  • Вуглеводи – 0,6.
  • Зола – 1,0.
  • Вода – 65,0.
  • Калорійность- 45 ккал.

Значення наведені на 100 грамів сирого продукту і можуть мати мінімальну похибку.

цесарка

Цесарка передає своїм яйцям безліч корисних мікроелементів

Шкідливі властивості:

  • Здоровий організм людини легко засвоює його в сирому і вареному вигляді. Шкода воно може принести людям, що мають індивідуальну несумісність з одним з компонентів.
  • Якісь складності дуже рідко виникають при особливих захворюваннях печінки і нирок. Адже в ньому міститься чимало білка, який не завжди легко засвоюється.
  • Шкідливо поїдати їх в необмеженій кількості. Небезпечною може виявитися перевантаження шлунково-кишкової системи.

Гастрономічне значення

Страв, що включає до складу яєчні продукти, гастроном у всьому світі віддає одну з провідних ролей.

Дієтичне значення яєць цесарки враховують в спортивній кухні, в складанні дієт для зниження ваги, включають в раціон хворих людей, вагітних жінок.

Рекомендують з метою збереження поживних властивостей пити сирі яйця. Чи не руйнуються термічною обробкою якісь мікроелементи, яйце залишається максимально корисним. Регулярне вживання вранці одного – двох яєць цесарки здатне підвищити чоловічу потенцію, фізичну витривалість.

У вареному вигляді радять продукт дітям, особливо маленьким. Через щільності шкаралупи, варити круто необхідно майже вдвічі довше звичайного курячого яйця.

З обережністю слід застосовувати продукти, що містять яйця цесарки, людям з протипоказаннями, щоб не викликати шкоду здоров’ю.

Блюдо з яєць

Яйця цесарки – дієтичний продукт

Вживання в косметичних цілях

Омолоджуючу дію на шкіру надають вони цілком. Маски із застосуванням жовтка очищають пори, знижують жирний блиск на тривалий час. живильні властивості підвищують пружність. Шкіра стає красивою і рівною.

Насичена корисними компонентами, шкаралупа яєць цесарки, потовчене в порошок, застосовується як скраб. Тіло очищається від забруднених шарів, одночасно просочуючись марганцем, сіркою, кремнієм, фосфором, кальцієм.

У салонах краси застосовують засоби, які мають в складі яйця цесарки або їх частину. Гіпоалергенні властивості яєць не дають негативних реакцій з продукцією іншого походження.

цесаріние яйця

Цесаріние яйця застосовуються для косметичних процедур

Ринок яєць цесарки

У торгових точках практично відсутні яйця «царської птиці». Це обумовлюється високою вартістю і ставленням до розведення цесарок. Пернату царівну сприймають здебільшого як зайву в господарстві екзотику.

Селекціонерами удосконалюються технології вирощування. Перша російська порода, волзький біла, була створена ще в 1986 році. Ведеться робота над підвищенням продуктивності і поліпшенням племінних якостей цесарок.

Молодняк розводять в Республіці Марій Ел. Закуповувалися значні за розміром партії башкирськими і Тюменський птахівниками. На сьогоднішній день рідкісні підсобні господарства беруться за вирощування цієї птиці.