Кольрабі – капуста, яку нечасто зустрінеш на вітчизняних грядках. Незважаючи на смакову схожість з традиційною білокачанної різновидом, кольрабі значно перевершує її по лікувальним і оздоровлюючим властивостям. Рослина також активно використовують у приготуванні страв. Зі статті ви дізнаєтеся, як виглядає на фото стиглий овоч, в чому полягають його користь і шкода, які рецепти дозволять в повній мірі розкрити вітамінний потенціал кольрабі.
Характеристика і склад
Кольрабі зовні виглядає як ріпа. Назва цього овоча буквально перекладається як «капустяна ріпа». Для їжі культуру почали вирощувати в Європі в XVI столітті.
На відміну від ріпи, їстівної частиною кольрабі є не коренеплід, а стебло. Він має соковиту серцевину. Смак схожий на звичайну білокачанну капусту, але не залишає гіркоти.
Кольрабі прозвали капустяної королевою, оскільки в цьому сімействі вона найкорисніша і смачна. Ще її називають «північним лимоном» через багатого вмісту вітаміну С. Однак у Росії культура поки не дуже популярна. На полицях гіпермаркетів або овочевих магазинчиків вона істотно поступається білокачанної, пекінської, кольоровий і іншим сортам. Але ті, хто розкуштував смак і оцінив користь кольрабі, досить швидко стають шанувальниками цієї капусти.
Увага! Крім вітаміну С в кольрабі цінуються дієтичні якості: їстівна частина рослини містить близько 41-42 ккал в 100 г. У відносно великій кількості в капусті є вітаміни А, В2 і РР, кальцій, магній і залізо, рослинні білки, сахароза, клітковина, мінеральні солі і сірка.
Корисні і шкідливі для здоров’я властивості
Кольрабі зазвичай їдять сирою, очищаючи від шкірки. У свіжому вигляді вона максимально корисна для здоров’я. Її рекомендують навіть дітям і вагітним. Без неї важко уявити раціон людини, що піклується про правильне харчування.
Капуста кольрабі поки не дуже поширена в нашій країні
Головні позитивні властивості капусти при регулярному її вживанні в їжу:
- нормалізація травних процесів, функцій печінки і жовчного міхура;
- виведення з організму надлишкової води (при гіпертонії і хворобах, пов’язаних з накопиченням рідини в органах і тканинах);
- протидія появі холестеринових бляшок на стінках кровоносних судин;
- зміцнення серцевого м’яза;
- зниження високого артеріального тиску;
- протидія атеросклерозу;
- загальне зміцнення імунітету, боротьба з вірусами;
- виведення токсинів і шлаків з організму;
- придушення надмірного апетиту, боротьба з ожирінням.
Увага! Вчені підтверджують дослідами: кольрабі є засобом проти раку кишечника.
У народній медицині також використовують відвар з стебла і бадилля рослини. Він допомагає при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, в тому числі при туберкульозі. Сік рослини використовують при:
- кашлі;
- розладах селезінки;
Капуста кольрабі в розрізі
- хворобах нирок;
- анемії;
- авітамінозі;
- ангіні;
- холециститі і гепатиті;
- запаленнях зубів і порожнини рота.
Увага! Кашка з кольрабі використовується в якості основного інгредієнта омолоджуючих масок для обличчя. Сік рослини очищає шкіру. Його застосовують у складі лосьйонів домашнього приготування, в тому числі в замороженому вигляді.
Алергічні реакції або індивідуальна непереносимість кольрабі зустрічається вкрай рідко. Серед заборон до вживання в їжу цієї капусти – тільки її вплив на кислотність шлунка. При підвищеному показнику їсти овоч не рекомендується. Також обмежено використання кольрабі при панкреатиті.
Кольрабі в кулінарії
Стеблеплід цієї капусти можна взагалі не готувати. Наріжте пластинками або кубиками, натріть на терку, додайте в салат з будь-якими свіжими овочами та зеленню – і готово. Смакові якості дозволяють змішувати кольрабі як з овочами, так і з фруктамі.Напрімер, салат зі свіжої кольрабі, оливковою олією, горіхами стане вітамінним джерелом на вашому столі.
Крім того, кольрабі смажать у вигляді оладок, запікають. Овоч гасять і фарширують. З цієї капусти роблять рагу і готують на її основі соуси. Рослину можна зберігати в замороженому, консервованому і сушеному вигляді.
Кольрабі особливо корисна в свіжому вигляді
З чого почати приготування:
- Підберіть хороший зразок рослини. Кращі смакові якості має стеблеплод діаметром близько 6 см.
- Помийте його і почистіть від землі.
- Зріжте листя.
- Зніміть шкірку як з картоплі.
Порада. Кулінарні мети може скорегувати стан м’якоті плоду. Наприклад, жестковатая і волокниста структура свідчить про перезріванні. Такий стеблеплод краще термічно обробити перед їжею: загасити або відварити.
Щоб зварити кольрабі, потрібно нарізати плід соломкою. Варять капусту до м’якості, зазвичай не більше 5 хв, але для переросли плодів час слід збільшити. Варену кольрабі використовують в приготуванні популярного супу-пюре. Для цього два стеблеплода протріть через сито. Потім змішайте з парою склянок води, в якій варилася капуста, і прокип’ятіть пару хвилин на слабкому вогні. Змішайте і збийте жовток, півсклянки вершків і 40 г вершкового масла, потім всю цю масу додайте до кольрабі. Суп заправляється вареними грибами, а подається з грінками.
З смаженої кольрабі готують відбивні. Для цього наріжте свіжий плід пластинами завтовшки близько 1,5 см. Спочатку проваріть в підсоленій воді. Потім натріть спеціями, умочіть в борошно і в розмішане яйце. Отримані напівфабрикати обсмажте на олії. З таким блюдом прекрасно поєднується сметанно-часниковий соус.
Кольрабі відмінно підходить в якості елемента живлення для хворих в післяопераційний період. Також корисна рослина добре підтримає організм в момент нервового і фізичного виснаження.