
Змішувач для кухні щоденно експлуатується всіма членами сім’ї. Через нього надходить вода для приготування їжі, миття посуду, рук, овочів, фруктів. Закривають та відкривають кран на кухні приблизно 100 разів на добу. Для того щоб він витримав таке навантаження, необхідно знати як вибрати змішувач для кухні. Перш ніж визначити, який кран змішувач для кухні підійде саме вам, необхідно познайомитися з їхньою класифікацією, функціональними характеристиками та особливостями.
Який кран-змішувач для кухні вибрати
Який змішувач вибрати для кухні, кожен вирішує сам. Добре, що в каталозі сантехніки https://ars.ua/santehnika/zmishuvachi/ споживачеві пропонують кілька видів кухонних змішувачів та безліч моделей. Вони відрізняються механізмом роботи, дизайном та функціоналом. Всі вони поділяються на два типи:
- двовентильні, з ними ми знайомі давно, вони з боків мають «баранчики» для подачі води гарячої та холодної;
- одноважільні (моделі з одним важелем для подачі води), вони в свою чергу діляться на сенсорні або контактні (безконтактні оснащені датчиком, що реагує на піднесення рук до корпусу), вони оснащені пристроєм контролюючим температуру води, що подається.
Як підібрати змішувач для кухні? При виборі варто враховувати стиль інтер’єру кухні. Двовентильні моделі традиційно присутні у класичних інтер’єрах та житлі у стилі ретро. Вони прості у використанні та ремонті, але мають менший попит, ніж їхні «однорукі» брати. Одноважільні типи швидко подають воду, за їх допомогою легко регулюють інтенсивність водного напору.
Вентильні змішувачі відрізняються від “важільних” внутрішнім механізмом. Вони оснащені прокладкою із гуми або керамічним кільцем. У важільних для змішування води та регулювання потоку використовується спеціальний картридж. Він може бути пластинчастим із кераміки або кульовим. У разі ремонту змішувача, картридж підлягає заміні на новий.
Кухонні змішувачі-термостати набувають популярності у споживача. Вони можуть контролювати температуру та напір водного струменя. Такі характеристики особливо важливі, якщо тиск води у водогоні коливається. При різкій зміні тиску людина може обпектися. Найактуальніші термостатичні змішувачі для сімей з дітьми. Моделі із термостатом теж діляться на кілька типів. Ви можете вибрати змішувач механічного та електронного типу. Механічні оснащені рукояткою та важелями, де всі показники ви вибираєте вручну. Електронні моделі працюють від сенсорних клавіш. Особливість їх комплектації – РК-дисплей з параметрами води, що подається.
Який змішувач вибрати для кухні: одноважільний тип
Одноважільні змішувачі користуються популярністю у споживачів. Їх люблять за лаконічний дизайн, простоту експлуатації та можливість увімкнути воду одним натисканням руки або навіть пальця. Регулювання тиску і градусної міри води в кулькових змішувачах проводиться за допомогою джойстика – важеля. Рух вгору-вниз регулює силу напору водного струменя, а горизонтальній площині — температуру.
Всередині змішувача одноважільного типу встановлено картридж. Він є нерозбірним елементом та відрізняється за конструкцією. Розрізняють картриджі кульового типу та керамічні. У кульових використовується порожня куля з технологічними отворами для надходження та змішування гарячого та холодного потоку. У керамічних картриджах регулювання подачі води виконають притерті керамічні пластини.
Іноді виробники для картриджів замість кераміки використовують міцний пластик. У багатьох виробників із Китаю пластик не настільки міцний, і на практиці його вистачає лише на 2-3 місяці. Після закінчення цього часу картридж потребує заміни. Вартість змішувачів з одним важелем дорожча за вентильні. Ціна залежить від матеріалів у виготовленні, виду картриджа, дизайну, розміру і бренду.
Як підібрати змішувач для кухні: розмір та форма виливу
Змішувач для кухні відрізняється від свого побратима, встановленого у ванній кімнаті. Головною відмінністю їх є розмір та форма виливу. Яким має бути кухонний змішувач, щоб ним було зручно користуватися? Є кілька критеріїв, які пред’являються господинями до виливу води в мийці. Під струменем має бути зручно мити руки і посуд, а вода, що падає, не повинна розбризкуватися. Щоб це так і було, вибирайте змішувач із високою трубою виливу. Слідкуйте за довжиною вигнутої частини. Потрібно, щоб струмінь води точно потрапляв у центр раковини, а довжини труби вистачало, щоб набрати води у найбільшу ємність, якою ви користуєтесь у побуті.
Висоту підйому носика потрібно підбирати відповідно до глибини миття. Чим нижче опускатиметься носик, тим глибше повинна бути чаша раковини. Інакше вода розбризкуватиметься. Низька конструкція не дозволить зручно та швидко мити великий посуд. А надто висока труба призводитиме до появи зайвих бризків навколо мийки. Найкращим варіантом вибору змішувача вважається покупка комплекту, в яку відразу входить мийка, змішувачі та необхідні аксесуари до них.
Є ще один критерій, який впливає на вибір змішувача. Це форма виливу. Виробники пропонують вилив у формі літери S, J, Г або R. Є також прямі виливи, потовщені або сплющені. З появою посудомийних та автоматичних пральних машин виробники запропонували покупцеві моделі з перемикачами. Також на ринку ви можете знайти моделі із вбудованою системою фільтрації. Зазвичай такий змішувач має два виливи – для питної води та води для побуту.
Якщо ви досі у виборі такого важливого елемента для свого будинку – звертайтеся до професіоналів. Досвідчені консультанти магазина “АРС” підкажуть, який змішувач для кухні краще вибрати відповідно саме до ваших вимог.