Кабачок – універсальна культура, яка присутня практично на кожному городній ділянці. Кабачки часто використовують в якості продукту дитячого, дієтичного харчування, зимових заготовок тощо. Обраний для вирощування у відкритому грунті сорт повинен мати не тільки відповідну форму і смакові якості плодів, а й відповідати клімату регіону. Вашій увазі представлені кращі сорти кабачків для відкритого грунту: опис, характеристики та ін. (Додаються детальні фотоматеріали).
Про кабачковий сортах: плюси і мінуси вітчизняної / зарубіжної селекції
Безсумнівно, що підходить кабачковий сорт повинен вибиратися, виходячи з кліматичних особливостей регіону, в якому буде налагоджено вирощування даної культури. А ось походження того чи іншого сорту – зовсім інша справа. В принципі, вітчизняні та зарубіжні сорти практично не відрізняються один від одного за якістю і характеристикам, але все ж, певні відмінності між ними є:
- Морозостійкість. Сорти вітчизняної селекції однозначно виграють у зарубіжних по даному показнику. Саме вітчизняні сорти найкраще підходять для вирощування в суворих північних регіонах Росії: на Уралі, в Сибіру. Також вони відмінно підійдуть для вирощування в Центральних регіонах (Підмосков’я). Для регіонів же з тривалим і теплим літом більше підійдуть зарубіжні сорти.
- Лежкость. Вітчизняні сорти відрізняються кращою лежкістю, причому протягом досить тривалого періоду часу і без будь-яких додаткових обробок, на відміну від зарубіжних сортів.
Вибирайте сорт кабачків, відповідний для вашого регіону
- Зовнішній вигляд. Безсумнівно, іноземні сорти (переважно гібриди), відрізняються більш естетичний зовнішній вигляд, завдяки чому вони часто вирощуються в комерційних цілях (на продаж).
- Смакові якості. Що стосується смакових якостей, то тут безперечний лідер – сорти вітчизняної селекції: вони підходять для консервування, гасіння, приготування відмінною кабачкової ікри і т.д., а ось іноземні не відрізняються настільки багатим і насиченим смаком, тому вони не універсальні у використанні.
Порада. Гібридні зарубіжні сорти вважаються ідеальним варіантом для приготування різних страв з плодів, тільки зірваних з грядки, оскільки вони досить довго можуть перебувати на кущі, що не перезревая.
Кращі сорти кабачків для відкритого грунту
Кабачкові сорти настільки різноманітні, що можна вибрати підходящий варіант для будь-якого клімату. Вашій увазі кращі «представники» кабачкової культури для відкритого грунту.
Ранньостиглі сорти
Серед ранньостиглих кабачковий сортів, яким комфортно у відкритому грунті, можна особливо виділити наступні:
- Карізма F1. Дуже врожайний гібрид, що радує першими зрілими плодами вже через 45 днів після посадки в грунт. Плоди витягнутої форми, злегка потовщені на кінці, незвичайного жовто-зеленого кольору. М’якоть кабачків білого кольору, в міру щільна, відрізняється приємним ніжним смаком. Плоди можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в термічно обробленому. Сорт відрізняється чудовою лежкостью і навіть, перебуваючи довгий час на грядці, повністю зберігає свій зовнішній вигляд і смакові якості. Стійкий до впливу багатьох хвороб.
- Білий. Ультраранній сорт: перші плоди з’являться на кабачковий грядках через 35 днів. Сорт невибагливий в догляді і неймовірно урожайний. Відрізняється дуже високою стійкістю до багатьох хвороб. Плоди мають середній розмір, класичну злегка витягнуту овальну форму. М’якоть досить щільна, ніжно-кремового кольору, дуже соковита. Смакові якості плодів настільки гарні, що іноді цей кабачковий сорт називають одним з кращих.
Ранні сорти кабачків
- Аполлон. Урожайний сорт, який дає плоди практично при будь-яких погодних умовах. Плоди великоплідні (вага одного складає близько 3-3,5 кг), мають стандартну форму, відрізняються незвичайною забарвленням: біла з невеликим зеленуватим відтінком. М’якоть досить м’яка, з ніжним приємним смаком. Сорт не боїться холоду і відсутності сонячного світла.
- Аеронавт. Самозапилюватися цукіні, який відмінно переносить практично всі несприятливі кліматичні умови: абсолютно несприйнятливий до холоду, спеки, посухи. Плоди досить великі: в середньому, вага одного кабачка становить близько 1-1,5 кг. М’якоть плодів досить щільна, соковита, відрізняється чудовим смаком. Сорт універсальний: підходить для використання в свіжому вигляді, і також для зимових заготовок.
Середньостиглі сорти
Серед середньостиглих сортів особливо виділяються такі:
- Делікатес. Досить оригінальний сорт, який цілком непогано переносить високу вологість, відсутність вологи, не боїться холоду. Має високу стійкість до впливу різних хвороб. При регулярних і поживних підгодівлі дає багатий урожай. Плоди відрізняються ніжним і приємним смаком. Сорт універсальний в застосуванні. Поверхня плодів має незвичайний темно-зелений колір з невеликими світлими вкрапленнями. Сорт прекрасно зберігається і добре переносить транспортування.
Середньостиглі сорти кабачків
- Гірський. Відмінний сорт, представлений досить компактним рослиною, що дає середній величини плоди (вага плода становить близько 1 кг). Кабачок дуже урожайний. Плоди ребристі, із зеленуватою шкіркою і кремовою м’якоттю, ніжною соковитою і неймовірно смачною. Сорт досить стійкий до впливу грибкових хвороб, холоду і вологості.
- Золотинка. Це – чудовий італійський гібрид цукіні. Дуже врожайний. Плоди сонячно-жовтого кольору, з тонкою гладкою шкіркою, і такого ж кольору м’якоттю, дуже солодкою, ніжною. Даний сорт прекрасно підходить для дитячого харчування.
Пізньостиглі сорти
Пізньостиглі сорти іноді теж можуть здивувати незвичністю смаку і приголомшливою «живучістю». Розглянемо кращі пізньостиглі сорти:
- Спагеті равіолі. Нестандартний сорт з досить великими кущами і досить великими круглими плодами жовтого кольору. Сорт відрізняється неймовірною лежкостью: при дотриманні умов зберігання може пролежати до півроку. Плоди ребристі, м’якоть досить м’яка, ніжна, соковита, з чудовим смаком.
Пізні сорти кабачків
- Лагенарії. Ще один незвичайний сорт, що відноситься до ліановідний рослинам. При якісному і регулярному догляді плоди виростають виключно великі: кожен плід може досягати 1,5 м в довжину. Плоди ніколи не виростають прямими, що цікаво: вони завжди незвично звиваються. Головна особливість сорту: плоди можна вживати в їжу виключно молодими. Зате вони універсальні: їх використовують для засолювання, смажать, тушкують і ін.
На цьому ми завершуємо розгляд кращих кабачковий сортів, використовуваних для вирощування у відкритому грунті. Спробуйте виростити на своїй ділянці хоча б один з представлених сортів. Успіхів!