Завзяті грибники постійно шукають очима золотисту розсип рудих здорованів. Вже дуже заманливо знайти відразу ціле сімейство і з головою піти в вивчення цікавої теми – «лисички на зиму рецепти для консервації«. Цей вид грибочків корисний і гарний в будь-якому вигляді, а варіантів їх приготування безліч (мариновані, солоні, смажені). У кожної господині є свої неповторні рецепти, якими багато хто з них щедро діляться.
Лисички – корисні властивості
Руді грибочки радують своїм достатком все літо і до пізньої осені. Грибники люблять їх за відсутність червиві, а гурмани – за унікальні смакові якості, які поєднуються з користю для здоров’я.
Лисички – одні з найкорисніших для людини грибів
Маючи в своєму складі амінокислоти, деякі мікроелементи і вітаміни, корисні натуральні складові, лисички володіють цілющою дією на печінку і навіть борються з вірусом гепатиту, сприяють поліпшенню зору і позбавлення від курячої сліпоти. При правильному приготуванні, грибочки впливають на стан слизових, борються з ожирінням і роблять украй згубну дію на безліч видів гельмінтів. Існує приємну різноманітність способів приготування лисичок – не менш ніж для огірочків і помідорів – і кожен з них гарний по-своєму.
Лисички мариновані
Маринування вважається надійним, безпечним і привабливим виглядом консервації. Справитися з цим способом під силу навіть не зовсім дослідної господині, якщо мати старанням і бездоганним виконанням загальних правил. Однак, недбале миття банок або відсутність належної скрупульозності при вимірюванні інгредієнтів здатні звести нанівець всі зусилля, і мариновані грибочки доведеться просто викинути.
Щоб заготовки зберігалися довго – гриби потрібно добре очистити від різного сміття
Перед початком приготування лисички слід очистити від травинок, хвої і прилип сміття, зрізати нижню частину ніжок і ретельно вимити чистою прохолодною водою. Склавши в каструлю, залити їх водою і варити, прибираючи піну і обережно помішуючи. Від моменту закипання має пройти 15 хвилин, потім гриби відкидаються на місткий друшляк.
Секрет! Щоб грибочки зберегли пружність, на цьому етапі їх можна обполоснути крижаною водою.
Для отримання маринаду в чисту воду покласти цукор і сіль, влити оцет і довести до активного кипіння (маринад дуже схожий на той, який використовують для заготівлі огірочків без стерилізації).
Акуратно опустивши в розчин лисички, проварити їх приблизно 20 хвилин, після чого додати бажані спеції і дати покипіти ще хвилин п’ять. Світлий і злегка тягучий маринад над опустилися на дно грибочками – ознака їх готовності. Щоб лисички благополучно простояли всю зиму, банки для консервації повинні бути ретельно помиті і висушені. На дно їх, за бажанням, можна покласти петрушку і часник, акуратно заповнити баночки грибами і залити маринадом.
Баночки для консервації слід добре вимити і простерелизовать
Якщо передбачається зберігання маринованих грибів в холодному місці – можна кришки не закочувати. В іншому випадку слід стерилізувати банки з лисичками не менше півгодини в киплячій воді. Однак, фахівці настійно радять не закривати баночки з грибами металевими кришками щоб уникнути отруєння. Краще використовувати звичайні пластмасові і поміщати заготовки в холодильник або льох. Маринованими грибочками можна буде поласувати через 25-30 днів, а зберігати їх рекомендується не більше року.
Рецепт маринованих лисичок
- гриби – 1 кг;
- вода – 100 мл;
- цукор – 1/2 ст. ложки;
- оцет 9% – 100-120 мл;
- сіль – 1 1/2 ст. ложки;
- перець – 4 горошини;
- лавровий лист – 2 шт .;
- гвоздика – 2 шт.
Кількість перцю, лаврове листя і гвоздики може змінюватися, згідно перевагам, а використання яблучного оцту надає маринованим грибочками особливий присмак.
У мариновані гриби обов’язково додайте зелень – вона підкреслить смак лисичок Секрет! Якщо в процесі варіння лисичок в маринаді додати в каструлю 3/4 склянки рослинного масла, смак у грибочків буде абсолютно неповторним!
Для тих, хто негативно ставиться до оцту, існує можливість замінити його іншим інгредієнтом. Процес приготування аналогічний вищеописаному, тільки для отримання маринаду в воду, замість оцту, кладуть 1 чайну ложку лимонної кислоти. Мариновані лисички можливо приготувати і без попереднього відварювання. В цьому випадку в киплячий маринад опускають промиті гриби і варять до бажаної готовності.
Лисички смажені
Смажені лисички – чудова заготовка для зими, а приготування їх зовсім не викликає ускладнень. Все що знадобиться – це масло, сіль і перець.
Секрет! Краще використовувати для смаження вершкове масло, тоді грибочки виходять набагато смачніше!
Для початку гриби потрібно промити і дати стекти воді. Якщо лисички великі, краще їх порізати, скласти в каструльку, залити простою водою і відварювати протягом 10 хвилин. Потім вийняти і трохи почекати для повного стікання рідини. Розігріти велику сковороду, покласти вершкове масло або налити рослинне, викласти лисички. Додавши бажане кількість солі і перцю, накрити кришкою і смажити приблизно близько 40 хвилин. Періодично слід їх обережно перемішувати і відкривати кришку для повного випаровування води.
Якщо смажити лисички нема на соняшниковій, а на вершковому маслі – їх смак буде ще вишуканіше
Деякі рецепти передбачають використання ріпчастої цибулі. Його можна смажити разом з лисичками або, що краще, окремо, щоб потім укласти в підготовлені для консервації банки шарами. Банки і кришки для заготовки повинні бути помиті і простерилізовані. Смажені грибочки укладаються в посуд щільними шарами, зверху їх потрібно залити сантиметровим шаром масла. Взимку на ньому успішно можна приготувати лисички разом з картоплею і цибулею. Півлітрові банки з смаженими грибами, якщо передбачається закочування залізними кришками, необхідно стерилізувати не менше 40 хвилин.
Рецепт смажених лисичок по-болгарськи
Приготування таким способом дає можливість гурманам насолодитися вишуканим смаком смажених грибочків. На добре розігріту сковороду наливається рослинне масло, і лісові здоровані обсмажуються в ньому кілька хвилин до рум’янцю. Остигнули гриби розміщуються по банкам з прошарками із зелені і часнику. У масло, що залишилося додають одну – дві ложки оцту, бажано яблучного або виноградного, і дають закипіти. Тепла суміш використовується для заливки грибів, верхній шар повинен бути не менше 3,5 см. Смажені лисички виходять ароматними і злегка гостренькими.
Солоні лисички заготовлюються дуже швидко
Лисички солоні
Заготівля солоних грибів – найбільш поширений метод, що має масу шанувальників. Для нього бажано мати містку ємність – велику каструлю або бочонок. Для заготівлі солоного делікатесу на зиму знадобиться зробити наступні кроки:
- лисички добре очистити від дрібного лісового сміття і помити;
- опустити їх в солону киплячу воду і проварити 15 хвилин;
- відкинути на друшляк і добре промити холодною водою;
- на дно ємності насипати кілька столових ложок солі і помістити подрібнений часник;
- укласти капелюшками вниз перший шар грибів, всі наступні пересипати сіллю і часником;
- останній шар накривається тарілкою або дерев’яним кругом, на які кладеться гніт.
Солоні лисички припадуть до смаку всім членам сім’ї
У такому вигляді гриби повинні перебувати близько 30 днів. Солоний делікатес зберігається в холодильнику або ж погребі.
Увага! Якщо після закінчення декількох днів стане помітно, що розсіл не покриває лисички, вага гніту слід збільшити!
Існує й інший рецепт приготування солоних грибочків на зиму. Зварені лисички можна складати в скляні банки, пересипаючи сіллю, листочками кропу і петрушки, горошинками запашного перцю. Листочки чорної смородини додадуть солоним лисичкам фортеця, пружність і неймовірно приємний аромат.
Як ще можна приготувати лисички для зимового споживання
У числі інших видів простих заготовок рудих симпатяг слід зазначити заморозку і сушку. Для того щоб взимку зварити смачний суп, гриби потрібно очистити від сміття, нанизати на міцну нитку і розвісити для сушіння. Зберігати їх слід в полотняному мішечку.
Для заморозки лисичок використовуйте герметичний пакет
Заморожування лисичок можна робити декількома способами:
- підсушити і скласти заготовку в морозильну камеру;
- відварити протягом 20 хвилин, підсушити, відправити на зимівлю;
- зробити заморозку грибів разом з рідиною, де вони варилися.
Який би вид заготовки не був обраний, можна бути впевненим – лисички порадують взимку вишуканим смаком і приємно урізноманітнюють повсякденне меню. Смачного!
Як правильно замаринувати лисички на зиму: відео
Збір і консервація лисичок: фото