Лук-порей є трав’янисту культуру з роду цибулевих, відрізняється високим стеблом і наявністю великої кількості вітамінів. Його використовують як приправу для різних страв не тільки через смакових якостей, але і з метою зміцнення імунітету. Багато дачники вирощують і зберігають свіжий лук-порей протягом зими. Адже не дарма він вважається одним з кращих народних засобів для профілактики сезонних інфекцій.
Кілька особливостей підготовки
Лук-порей невибагливий і практично завжди дає хороший урожай, але мало хто знає, як зберегти його в свіжому вигляді на тривалий період. Його варто спеціально підготувати для тривалого зберігання, при цьому враховуються такі особливості:
- урожай збирається приблизно в кінці вересня або початку жовтня;
- невеликі морози не страшні для порею, але бажано зібрати його до перших заморозків;
- в процесі збору, цибулини потрібно акуратно викопувати, а не висмикувати;
- після збирання, коріння необхідно обрізати, не пошкодивши донці цибулин;
- пір’я можна заготовлювати протягом періоду зростання.
Щоб забезпечити зберігання цибулі-порею протягом всієї зими, його нарізають невеликими частинами (кільцями або соломкою) і заморожують. Також, нарізані кільця цибулі можна висушити в духовці і в подальшому використовувати в якості приправ.
Увага! Після заморожування, цибуля-порей не втрачає смакових і лікувальних якостей. Заморожувати його краще невеликими порціями.
Способи зберігання
Існує кілька перевірених способів, які дозволяють зберегти в цибулі-порее смак і вітаміни на тривалий час:
- В ящику, заповненому піском, на балконі, в погребі чи підвалі. Спосіб є одним з найпростіших і розповсюджених. Щоб уникнути появи шкідників, пісок попередньо прожарюють в духовці. Його висипають на деко і поміщають в духовку на 30 хвилин, температура встановлюється на відмітку 200 градусів. Для закладки цибулі потрібно злегка вологий пісок, тому після охолодження в нього потрібно додати трохи чистої води. При такому способі зберігання знадобиться комфортний температурний режим – 0ºС і вологість – 85%.
- На грядці. При наявності власної земельної ділянки можна забезпечити зберігання цибулі-порею прямо на грядках. Виривається невелика, але глибока яма, закладаються овочі і закриваються невеликим земляним шаром. В період низьких температур, зверху землі насипаються листя або солома. Досвідчені дачники додатково накривають ділянку зберігання цибулі-порею хвойними гілками, щоб відлякати гризунів.
Використовуючи тару з піском або грядки, можна зберегти цибулю свіжим протягом 7-ми місяців. У домашніх умовах його зберігають наступними способами:
- в холодильнику;
- в морозилці;
- у висушеному вигляді;
- в засоленном вигляді.
У міських квартирах нелегко організувати повноцінне зберігання цибулі-порею, але, якщо правильно підійти до заготівлі, свіжа зелень буде присутній на столі з пізньої осені до весни.
Чим цікавий цей лук і його сорти
Лук-порей є близьким у зв’язку зі класичного ріпчастій цибулі. Основні відмінності один від одного – розмір цибулини і висота стебел. У їжу вживаються пір’я рослини, найціннішою частиною є «біла» ніжка стебла. Рослина не має періоду спокою і дає урожай до пізньої осені, чи не припиняючи зростання. На наступний рік після посадки цибулю-порей цвіте різнобарвними квітами, нектар яких, дуже люблять джмелі.
Увага! Для отримання свого насіння цибулі-порею, зрізаються насіннєві парасольки і підвішуються в прохолодному затіненому місці до повного дозрівання.
Незважаючи на те що за смаком цибулю-порей дуже схожий на ріпчастої побратима, його лікувальні показники набагато вище. Корисні властивості цибулі-порею:
- профілактика захворювань суглобів;
- підвищує гемоглобін;
- допомагає боротися з інфекціями;
- покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
- знижує холестерин;
- має протизапальний ефект;
- при регулярному споживанні покращує зір.
Лук-порей варто вживати з обережністю людям, які мають низький рівень цукру в крові і проблеми зі шлунком. Смак і термін зберігання цибулі залежать від сорту:
- Ранньостиглі сорти. Вважаються врожайними, дозрівають приблизно через 130 днів після посадки. Такі сорти зберігаються недовго, тому їх бажано вживати в їжу свіжими.
- Середньостиглі сорти. Незважаючи на більш пізніше дозрівання, по агротехнічним якостям, вони перевершують ранньостиглі. Дозрівання відбувається приблизно на 150-180 добу, а урожай зберігається до ранньої весни.
- Пізньостиглі сорти. Урожайність сортів цієї групи практично збігається зі середньостиглий. Вони встигають не раніше, ніж через 180 днів після посіву і можуть зберігатися до літа. Характерні особливості – більш жорсткі пір’я і яскраво виражена гострота смаку.
Незалежно від сорту, цибуля-порей корисний і володіє прекрасними смаковими властивостями. Завдяки своїм перевагам, він завжди є бажаним продуктом на домашньому столі.