Лук-порей: підготовка до зимівлі, особливості зберігання, вибір сорту

як зростає порейЛук-порей є трав’янисту культуру з роду цибулевих, відрізняється високим стеблом і наявністю великої кількості вітамінів. Його використовують як приправу для різних страв не тільки через смакових якостей, але і з метою зміцнення імунітету. Багато дачники вирощують і зберігають свіжий лук-порей протягом зими. Адже не дарма він вважається одним з кращих народних засобів для профілактики сезонних інфекцій.

Кілька особливостей підготовки

Лук-порей невибагливий і практично завжди дає хороший урожай, але мало хто знає, як зберегти його в свіжому вигляді на тривалий період. Його варто спеціально підготувати для тривалого зберігання, при цьому враховуються такі особливості:

  • урожай збирається приблизно в кінці вересня або початку жовтня;
  • невеликі морози не страшні для порею, але бажано зібрати його до перших заморозків;
  • в процесі збору, цибулини потрібно акуратно викопувати, а не висмикувати;
  • після збирання, коріння необхідно обрізати, не пошкодивши донці цибулин;
  • пір’я можна заготовлювати протягом періоду зростання.

урожай порею

Щоб забезпечити зберігання цибулі-порею протягом всієї зими, його нарізають невеликими частинами (кільцями або соломкою) і заморожують. Також, нарізані кільця цибулі можна висушити в духовці і в подальшому використовувати в якості приправ.

Увага! Після заморожування, цибуля-порей не втрачає смакових і лікувальних якостей. Заморожувати його краще невеликими порціями.

Способи зберігання

Існує кілька перевірених способів, які дозволяють зберегти в цибулі-порее смак і вітаміни на тривалий час:

  1. В ящику, заповненому піском, на балконі, в погребі чи підвалі. Спосіб є одним з найпростіших і розповсюджених. Щоб уникнути появи шкідників, пісок попередньо прожарюють в духовці. Його висипають на деко і поміщають в духовку на 30 хвилин, температура встановлюється на відмітку 200 градусів. Для закладки цибулі потрібно злегка вологий пісок, тому після охолодження в нього потрібно додати трохи чистої води. При такому способі зберігання знадобиться комфортний температурний режим – 0ºС і вологість – 85%.
  2. На грядці. При наявності власної земельної ділянки можна забезпечити зберігання цибулі-порею прямо на грядках. Виривається невелика, але глибока яма, закладаються овочі і закриваються невеликим земляним шаром. В період низьких температур, зверху землі насипаються листя або солома. Досвідчені дачники додатково накривають ділянку зберігання цибулі-порею хвойними гілками, щоб відлякати гризунів.

Використовуючи тару з піском або грядки, можна зберегти цибулю свіжим протягом 7-ми місяців. У домашніх умовах його зберігають наступними способами:

  • в холодильнику;
  • в морозилці;
  • у висушеному вигляді;
  • в засоленном вигляді.

зберігання цибулі

У міських квартирах нелегко організувати повноцінне зберігання цибулі-порею, але, якщо правильно підійти до заготівлі, свіжа зелень буде присутній на столі з пізньої осені до весни.

Чим цікавий цей лук і його сорти

Лук-порей є близьким у зв’язку зі класичного ріпчастій цибулі. Основні відмінності один від одного – розмір цибулини і висота стебел. У їжу вживаються пір’я рослини, найціннішою частиною є «біла» ніжка стебла. Рослина не має періоду спокою і дає урожай до пізньої осені, чи не припиняючи зростання. На наступний рік після посадки цибулю-порей цвіте різнобарвними квітами, нектар яких, дуже люблять джмелі.

Увага! Для отримання свого насіння цибулі-порею, зрізаються насіннєві парасольки і підвішуються в прохолодному затіненому місці до повного дозрівання.

Незважаючи на те що за смаком цибулю-порей дуже схожий на ріпчастої побратима, його лікувальні показники набагато вище. Корисні властивості цибулі-порею:

  • профілактика захворювань суглобів;
  • підвищує гемоглобін;
  • допомагає боротися з інфекціями;
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • знижує холестерин;
  • має протизапальний ефект;
  • при регулярному споживанні покращує зір.

Лук-порей варто вживати з обережністю людям, які мають низький рівень цукру в крові і проблеми зі шлунком. Смак і термін зберігання цибулі залежать від сорту:

різновиди цибулі

  1. Ранньостиглі сорти. Вважаються врожайними, дозрівають приблизно через 130 днів після посадки. Такі сорти зберігаються недовго, тому їх бажано вживати в їжу свіжими.
  2. Середньостиглі сорти. Незважаючи на більш пізніше дозрівання, по агротехнічним якостям, вони перевершують ранньостиглі. Дозрівання відбувається приблизно на 150-180 добу, а урожай зберігається до ранньої весни.
  3. Пізньостиглі сорти. Урожайність сортів цієї групи практично збігається зі середньостиглий. Вони встигають не раніше, ніж через 180 днів після посіву і можуть зберігатися до літа. Характерні особливості – більш жорсткі пір’я і яскраво виражена гострота смаку.

Незалежно від сорту, цибуля-порей корисний і володіє прекрасними смаковими властивостями. Завдяки своїм перевагам, він завжди є бажаним продуктом на домашньому столі.

Вирощування і зберігання цибулі: відео