Мочені домашні яблука. Кращі рецепти на зиму

мочені яблукаЯблуками завжди приємно похрумтіти, хоч влітку, хоч взимку. Однак великий урожай не так-то просто зберегти на тривалий термін. У цьому випадку на допомогу приходять рецепти яблучок мочених. Процес приготування такого домашнього ласощі не потребує багато сил в умовах, коли всі ємності і інгредієнти підготовлені правильно. А мочити фрукти можна в банках або бочках, робити їх з цукром або хріном, додавати мед або гірчицю та інші продукти.

Як підготувати яблука для мочіння

Процес мочіння яблук та інших фруктів або ягід полягає в перетворенні фруктози з них в молочну кислоту і спирт. Каталізатором цього перетворення виступають дріжджі та молочнокислі бактерії. На виході і виходить той самий кислувато-солодкий «мочений» смак. Для приготування підійдуть не всякі яблука. Вони повинні відповідати таким критеріям:

  • середній однаковий розмір;
  • твердість і щільність;
  • кислий смак;
  • зірвані з дерева, а не впали на землю;
  • без червоного рум’янцю (для літніх сортів).

Порада. Не можна мочити недавно зірвані яблука – нехай отлежатся. Таким чином, крохмаль в їх складі перетвориться в цукор.

Рецепт мочених яблук в бочці

У дерев’яних бочках фрукти і овочі мочили і квасили з давніх часів. У цьому випадку важливо правильно підібрати і підготувати ємність. Найкраще для цих цілей підійде дубова, але допускається і інший деревний матеріал. Оптимальна ємність – 30 кг і більше. Підготовка здійснюється так:

  1. Вимочіть бочку і помийте її гарячою водою.
  2. Обполосніть содовим розчином: на 1 відро гарячої води – 20 м
  3. Ще раз обдайте ємність окропом.
  4. Обсушити.
  5. З метою дезінфекції Окур сіркою.

рецепт мочених яблукТрадиційно мочені яблука готують в бочці

Дно і стінки до викладання фруктів і вже під час процесу необхідно вистелити тонким шаром соломи. Вона буде захищати плоди від механічних пошкоджень і додасть їм приємний запах, смак і золотий відтінок. Найкраще підійдуть жито або пшениця. Солома потрібна з нового збору, без нальоту цвілі і неприємного запаху. Її слід очистити від бур’яну, вимити, обшпарити окропом і висушити.

Порада. Замість соломи підійде оброблений точно так же лист чорної смородини.

Яблука слід щільно вкласти в ємність плодоніжками догори. В кінці верхній шар плодів теж потрібно накрити соломою, а потім серветкою, підгнітний кругом і придавити важким предметом. Після цього потрібно змастити край бочки рослинним маслом і влити розсіл. Його готують так: на кожні 10 кг яблук беруть 5 л холодної кип’яченої води, насипають туди 80 г солі і близько 150-200 г цукру.

Варіанти мочених яблук з прянощами в бочці

Для додання яблукам додаткового аромату можна додавати мед (іноді їм повністю або частково замінюють цукор), а також прянощів:

  • естрагону;
  • пастернаку;
  • м’яти;
  • кропу;
  • гірчиці;
  • селери та ін.

Досить популярні рецепти розсолу з солодом:

  1. Додайте на 0,5 л води 50 г солоду.
  2. Прокип’ятіть відвар 15-20 хв.
  3. Змішайте з розсолом (цього досить для 5 л).

Порада. Також замість солоду використовують житнє борошно. 75 г розмішайте з невеликою кількістю води і додайте суміш у вже киплячий відвар. Окропу має бути в 4 рази більше.

Яблукам в бочці необхідний догляд. Прибирайте цвіль і піну, щотижня мийте гарячою водою коло і вантаж. Мочіння відбувається протягом 1,5 – 2 міс. Якщо все робити правильно, то яблучка стануть рожевими або злегка золотавими і знайдуть бажаний смак.

Рецепт мочених яблук в банках

Основні принципи замочування в бочках доступні і для жителів багатоквартирних будинків, які не можуть тримати на балконі дерев’яні 30-кілограмові ємності з соломою. В цьому випадку можна використовувати кераміку або скло значно меншого розміру. Підійдуть і спрощені рецепти. Найпопулярніші серед сучасних способів – замочування з медом, гірчицею, хріном і ін.

заготовка з яблукМочені яблука в банку

Найпростіший варіант мочених яблучок в банках передбачає розсіл з цукром і сіллю. На 5 л води знадобиться по 60 г того і іншого:

  1. Ретельно відсортуйте і промийте яблука.
  2. Покладіть їх щільно в банку.
  3. Залийте розсолом.
  4. Закупорте пластиковою кришкою. Через 1,5 міс. ви отримаєте кислі яблучка.

Способи мочіння яблук з медом

Мед часто є сусідами в рецептах з м’ятою. Солому в цьому випадку заміняють ошпарені і висушені черносмородіновиє і / або вишневе листя. Рецепт придатний для ємностей різного типу:

  1. Приготуйте розсіл: в 5 л теплої води розчиніть 100-150 г меду, 75 г солі, 50 г солоду або 75 г житнього борошна. Коли суміш охолоне, ретельно її перемішайте.
  2. На дно банки тонким шаром викладіть смородиновий лист.
  3. Щільно один одному розмістіть 2 ряди яблук.
  4. Накрийте їх шаром вишневого листа і викладіть зверху ще два ряди яблук.
  5. Наступний – тонкий шар м’яти, а поверх нього – знову яблука.
  6. Самий верхній яблучний ряд накрийте асорті з листя і парою м’ятних гілочок.
  7. Закрийте кругом і притисніть чим-небудь важким.
  8. Акуратно, не знімаючи вантаж, залийте в ємність розсіл. Протягом всього процесу вимочування коло повинен бути повністю занурений в рідину.

Порада. Оптимальна температура для успішного мочіння яблук – + 15 … + 18 ° C. Термін готовності з цього та інших «баночним» рецептами – 4-6 тижнів.

Рецепт мочених яблук з гірчицею, іншими прянощами

Для гірчичних мочених яблук розсіл готується так: до 5 л теплої води домішують 0,5 ст. цукру, 50 г солі, 1,5 ст. л. гірчиці. Заливку кип’ятять і дають їй охолонути. По-своєму пікантний і своєрідний рецепт мочених яблук з горобиною.

як законсервувати яблукаМочені яблука з прянощами

Розсіл для нього готується з медом: в 5 л теплої води розчиніть 1250 р меду (або цукру), 25 г солі, остудіть суміш – цього вистачить приблизно на 10 кг яблук. У ємність упереміш з яблуками рівномірно укладіть стиглі, цілі і миті ягоди горобини, відокремлені від гілочок. Накрийте кришкою або марлею, кругом і вантажем.

Увага! Горобина – зимова ягода. Тому і яблучка за цим рецептом вимочуються на холоді.

Рецепт мочених яблук по-польськи передбачає використання хрону для додання особливого смаку плодам. До 5 л теплої води необхідно додати по 75 г солі, цукру і житнього борошна. Розсіл перед заливанням потрібно остудити, а листям хрону (за рецептом допускається ще й виноградний лист) перекласти шари яблук. Готову ємність з фруктами слід пару днів потримати в теплій кімнаті, потім перенести в місце з температурою не більше 12 ° C.

Якщо у вас все вийде, і вам сподобається процес і результат замочування, то в наступний раз можна експериментувати. Наприклад, міняти склад розсолу або пропорції інгредієнтів. Так ви зможете домогтися ідеального смаку, виходячи з переваг вашої родини.

Яблука на зиму в банку: відео

Мочені яблука: фото

мочені яблука

мочені яблука мочені яблука

мочені яблука

мочені яблука мочені яблука

мочені яблука