Яблуками завжди приємно похрумтіти, хоч влітку, хоч взимку. Однак великий урожай не так-то просто зберегти на тривалий термін. У цьому випадку на допомогу приходять рецепти яблучок мочених. Процес приготування такого домашнього ласощі не потребує багато сил в умовах, коли всі ємності і інгредієнти підготовлені правильно. А мочити фрукти можна в банках або бочках, робити їх з цукром або хріном, додавати мед або гірчицю та інші продукти.
Як підготувати яблука для мочіння
Процес мочіння яблук та інших фруктів або ягід полягає в перетворенні фруктози з них в молочну кислоту і спирт. Каталізатором цього перетворення виступають дріжджі та молочнокислі бактерії. На виході і виходить той самий кислувато-солодкий «мочений» смак. Для приготування підійдуть не всякі яблука. Вони повинні відповідати таким критеріям:
- середній однаковий розмір;
- твердість і щільність;
- кислий смак;
- зірвані з дерева, а не впали на землю;
- без червоного рум’янцю (для літніх сортів).
Порада. Не можна мочити недавно зірвані яблука – нехай отлежатся. Таким чином, крохмаль в їх складі перетвориться в цукор.
Рецепт мочених яблук в бочці
У дерев’яних бочках фрукти і овочі мочили і квасили з давніх часів. У цьому випадку важливо правильно підібрати і підготувати ємність. Найкраще для цих цілей підійде дубова, але допускається і інший деревний матеріал. Оптимальна ємність – 30 кг і більше. Підготовка здійснюється так:
- Вимочіть бочку і помийте її гарячою водою.
- Обполосніть содовим розчином: на 1 відро гарячої води – 20 м
- Ще раз обдайте ємність окропом.
- Обсушити.
- З метою дезінфекції Окур сіркою.
Традиційно мочені яблука готують в бочці
Дно і стінки до викладання фруктів і вже під час процесу необхідно вистелити тонким шаром соломи. Вона буде захищати плоди від механічних пошкоджень і додасть їм приємний запах, смак і золотий відтінок. Найкраще підійдуть жито або пшениця. Солома потрібна з нового збору, без нальоту цвілі і неприємного запаху. Її слід очистити від бур’яну, вимити, обшпарити окропом і висушити.
Порада. Замість соломи підійде оброблений точно так же лист чорної смородини.
Яблука слід щільно вкласти в ємність плодоніжками догори. В кінці верхній шар плодів теж потрібно накрити соломою, а потім серветкою, підгнітний кругом і придавити важким предметом. Після цього потрібно змастити край бочки рослинним маслом і влити розсіл. Його готують так: на кожні 10 кг яблук беруть 5 л холодної кип’яченої води, насипають туди 80 г солі і близько 150-200 г цукру.
Варіанти мочених яблук з прянощами в бочці
Для додання яблукам додаткового аромату можна додавати мед (іноді їм повністю або частково замінюють цукор), а також прянощів:
- естрагону;
- пастернаку;
- м’яти;
- кропу;
- гірчиці;
- селери та ін.
Досить популярні рецепти розсолу з солодом:
- Додайте на 0,5 л води 50 г солоду.
- Прокип’ятіть відвар 15-20 хв.
- Змішайте з розсолом (цього досить для 5 л).
Порада. Також замість солоду використовують житнє борошно. 75 г розмішайте з невеликою кількістю води і додайте суміш у вже киплячий відвар. Окропу має бути в 4 рази більше.
Яблукам в бочці необхідний догляд. Прибирайте цвіль і піну, щотижня мийте гарячою водою коло і вантаж. Мочіння відбувається протягом 1,5 – 2 міс. Якщо все робити правильно, то яблучка стануть рожевими або злегка золотавими і знайдуть бажаний смак.
Рецепт мочених яблук в банках
Основні принципи замочування в бочках доступні і для жителів багатоквартирних будинків, які не можуть тримати на балконі дерев’яні 30-кілограмові ємності з соломою. В цьому випадку можна використовувати кераміку або скло значно меншого розміру. Підійдуть і спрощені рецепти. Найпопулярніші серед сучасних способів – замочування з медом, гірчицею, хріном і ін.
Мочені яблука в банку
Найпростіший варіант мочених яблучок в банках передбачає розсіл з цукром і сіллю. На 5 л води знадобиться по 60 г того і іншого:
- Ретельно відсортуйте і промийте яблука.
- Покладіть їх щільно в банку.
- Залийте розсолом.
- Закупорте пластиковою кришкою. Через 1,5 міс. ви отримаєте кислі яблучка.
Способи мочіння яблук з медом
Мед часто є сусідами в рецептах з м’ятою. Солому в цьому випадку заміняють ошпарені і висушені черносмородіновиє і / або вишневе листя. Рецепт придатний для ємностей різного типу:
- Приготуйте розсіл: в 5 л теплої води розчиніть 100-150 г меду, 75 г солі, 50 г солоду або 75 г житнього борошна. Коли суміш охолоне, ретельно її перемішайте.
- На дно банки тонким шаром викладіть смородиновий лист.
- Щільно один одному розмістіть 2 ряди яблук.
- Накрийте їх шаром вишневого листа і викладіть зверху ще два ряди яблук.
- Наступний – тонкий шар м’яти, а поверх нього – знову яблука.
- Самий верхній яблучний ряд накрийте асорті з листя і парою м’ятних гілочок.
- Закрийте кругом і притисніть чим-небудь важким.
- Акуратно, не знімаючи вантаж, залийте в ємність розсіл. Протягом всього процесу вимочування коло повинен бути повністю занурений в рідину.
Порада. Оптимальна температура для успішного мочіння яблук – + 15 … + 18 ° C. Термін готовності з цього та інших «баночним» рецептами – 4-6 тижнів.
Рецепт мочених яблук з гірчицею, іншими прянощами
Для гірчичних мочених яблук розсіл готується так: до 5 л теплої води домішують 0,5 ст. цукру, 50 г солі, 1,5 ст. л. гірчиці. Заливку кип’ятять і дають їй охолонути. По-своєму пікантний і своєрідний рецепт мочених яблук з горобиною.
Мочені яблука з прянощами
Розсіл для нього готується з медом: в 5 л теплої води розчиніть 1250 р меду (або цукру), 25 г солі, остудіть суміш – цього вистачить приблизно на 10 кг яблук. У ємність упереміш з яблуками рівномірно укладіть стиглі, цілі і миті ягоди горобини, відокремлені від гілочок. Накрийте кришкою або марлею, кругом і вантажем.
Увага! Горобина – зимова ягода. Тому і яблучка за цим рецептом вимочуються на холоді.
Рецепт мочених яблук по-польськи передбачає використання хрону для додання особливого смаку плодам. До 5 л теплої води необхідно додати по 75 г солі, цукру і житнього борошна. Розсіл перед заливанням потрібно остудити, а листям хрону (за рецептом допускається ще й виноградний лист) перекласти шари яблук. Готову ємність з фруктами слід пару днів потримати в теплій кімнаті, потім перенести в місце з температурою не більше 12 ° C.
Якщо у вас все вийде, і вам сподобається процес і результат замочування, то в наступний раз можна експериментувати. Наприклад, міняти склад розсолу або пропорції інгредієнтів. Так ви зможете домогтися ідеального смаку, виходячи з переваг вашої родини.
Яблука на зиму в банку: відео
Мочені яблука: фото